Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » FEATURED » Μόσχα: Συνεχίζονται οι συνομιλίες 
Μόσχα: Συνεχίζονται οι συνομιλίες 

Μόσχα: Συνεχίζονται οι συνομιλίες 

Βήμα στήριξης στην Ουκρανία από την Κίνα

Ουκρανικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι ο Φαν Ζιάνρονγκ, πρεσβευτής της Κίνας στην Ουκρανία, είπε στον κυβερνήτη της περιφέρειας του Λβθβ στις 16 Μαρτίου ότι η Κίνα «δεν θα επιτεθεί ποτέ στην Ουκρανία» και θα παρέχει οικονομική βοήθεια στη χώρα.

10:44

Απειλές Μεντβέντεφ: Θα βάλουμε τους εχθρούς μας στη θέση τους

Η Ρωσία έχει την δύναμη να βάλει στη θέση τους τους εχθρούς της υπό την ηγεσία των ΗΠΑ και η Μόσχα θα χαλάσει το ρωσοφοβικό σχέδιο της Δύσης που έχει στόχο να διαλύσει τη Ρωσία, δήλωσε σήμερα ένας από τους στενότερους συμμάχους του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν.

Ο Ντμίτρι Μεντβέντεφ, ο οποίος διετέλεσε πρόεδρος της χώρας από το 2008 ως το 2012 και σήμερα είναι αντιπρόεδρος του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας, δήλωσε ότι οι ΗΠΑ έχουν ενισχύσει την «αηδιαστική» ρωσοφοβία σε μια προσπάθεια να αναγκάσουν τη Ρωσία να γονατίσει και στη συνέχεια να τη διαλύσουν.

«Δεν θα το πετύχουν. Η Ρωσία έχει τη δύναμη να βάλει όλους τους θρασύτατους εχθρούς μας στη θέση τους», προειδοποίησε ο Μεντβέντεφ.

Μόσχα: Συνεχίζονται οι συνομιλίες 

Όπως ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών, οι διαπραγματεύσεις με την ουκρανική πλευρά συνεχίζονται μέσω τηλεδιάσκεψης.

Στο επίκεντρο, όπως λέγεται, βρίσκονται «στρατιωτικά, πολιτικά και ανθρωπιστικά ζητήματα».

10:39

Ουκρανός υπ. Άμυνας: Ο Πούτιν πρέπει να αναγνωριστεί ως εγκληματίας πολέμου

Ο Ρεζνίκοφ τόνισε ότι τα Ρωσικά στρατεύματα διαπράττουν γενοκτονία κατά των Ουκρανών στη Μαριούπολη.

10:36

Ζελένκσι στη Γερμανική Βουλή

  • Αυτή τη στιγμή καταστρέφεται ένας λαός στην Ευρώπη.
  • Υπάρχει ένα τείχος στη μέση της Ευρώπης, μεταξύ της ελευθερίας και της ανελευθερίας.
  • Η Ουκρανία θα ενταχθεί στην
  • Κάποιες κυρώσεις και μέρος της βοήθειας ήρθαν πολύ αργά ώστε να σταματήσει ο πόλεμος.
  • Παροτρύνω τον καγκελάριο Σολτς να δώσει στη Γερμανία τον ηγετικό ρόλο που έχει προκειμένου να σταματήσει τον πόλεμο στην Ουκρανία.
  • Οι πολιτικοί συνηθίζουν να λένε «ποτέ ξανά», αλλά βλέπουμε ότι αυτά τα λόγια είναι άχρηστα.
REUTERS/Annegret Hilse
10:23

Δεκάδες άμαχοι νεκροί στο Τσερνίχιβ σε μία ημέρα

Αυξάνονται σημαντικές οι απώλειες πολιτών στην πόλη Τσερνίχιβ στον ουκρανικό Βορρά, με τον τοπικό περιφερειάρχη να αναφέρει την Πέμπτη ότι μόνο την Τετάρτη σκοτώθηκαν 53 άνθρωποι.

«Έχουμε υποστεί τεράστιες απώλειες, μόνο χτες σκοτώθηκαν 53 πολίτες», δήλωσε ο κυβερνήτης της περιφέρειας του Τσερνίχιβ, Βιάτσεσλαβ Τσάους.

Το Τσερνίχιβ ήταν από τους πρώτους στόχους της ρωσικής εισβολής, αλλά η αδυναμία του ρωσικού στρατού να το καταλάβει αμέσως προ της σθεναρής ουκρανικής αντίστασης υποχρέωσε τα ρωσικά τεθωρακισμένα να το παρακάμψουν και να στραφούν προς την πολιορκία του Κιέβου.

 

10:10

NEXTA: O δήμαρχος του Κιέβου διαψεύδει το αφήγημα ότι ο ρωσικός στρατός χτυπά μόνο στρατιωτικούς στόχους

 

10:09

«Κόλαση» στο Ρουμπίζνιε, καταγγέλλουν οι Ουκρανοί

Η κωμόπολη του Ρουμπίζνιε, στην περιφέρεια του Λουχάνσκ στην ανατολική Ουκρανία, έχει μετατραπεί σε «κόλαση», σύμφωνα με τον Ουκρανό περιφερειάρχη Σερχίι Γκαϊντάι.

Επικουρούμενοι από τα ρωσικά στρατεύματα, οι δυνάμεις των Ρωσόφωνων του Λουχάνσκ έχουν εξαπολύσει σφοδρή επίθεση με πυροβολισμούς κατά αμάχων στα σπίτια τους, κάποια από τα οποία πυρπολήθηκαν, αναφέρει ο Ουκρανός τοπικός διοικητής, καταγγέλλοντας ότι οι εισβολείς δεν επιτρέπουν στους άμαχους κατοίκους να διαφύγουν.

Επιπλέον δηλώνει ότι οι βομβαρδισμοί της περιοχής συνεχίστηκαν όλη τη νύχτα της Τετάρτης προς την Πέμπτη και τουλάχιστον 27 σπίτια έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές.

«Κάτοικοι της πόλης πεθαίνουν, σπίτια καίγονται. Ωστόσο, ο ρωσικός στρατός συνεχίζει να πυροβολεί σκόπιμα πολίτες στους οποίους δεν επιτρέπεται καν να φύγουν με ασφάλεια», είπε ο κ. Γκαϊντάι.

Φωτ.: Twitter/Segodnya

Την Τρίτη οι Ρωσόφωνοι φέρονται να κατέστρεψαν στην ίδια κωμόπολη το οικοτροφείο Χρουστάλικ για με προβλήματα όρασης, το νοσοκομείο της πόλης και τρία σχολεία. Τέσσερα άτομα πέθαναν.

10:01

Μια εικόνα που αξίζει όσο χίλιες λέξεις

Από διαμαρτυρία στο Λονδίνο κατά του Βλαντίμιρ Πούτιν και της εισβολής στην Ουκρανία:

Φωτ.: Shutterstock
09:38

«Πρωτοφανείς επιθέσεις» κατά ρωσικών ιστοσελίδων αναφέρει η Μόσχα

Αλλεπάλληλες κυβερνοεπιθέσεις από το εξωτερικό παραδέχεται η Ρωσία ότι υφίστανται οι ρωσικοί ιστότοποι, τόσο κρατικοί όσο και εταιρικοί, καθώς ο πόλεμος έχει πλέον επεκταθεί σε πολλαπλά επίπεδα.

Το υπουργείο Ψηφιακής Ανάπτυξης και Τηλεπικοινωνιών της Ρωσίας κατήγγειλε «πρωτοφανείς επιθέσεις» τις τελευταίες ώρες εναντίον κυβερνητικών ιστοσελίδων από το εξωτερικό και ανακοίνωσε ότι ετοιμάζει φιλτραρίσματος της ηλεκτρονικής κίνησης από το εξωτερικό προς τη Ρωσία.

09:31

New York Times: Περισσότεροι από 7.000 Ρώσοι στρατιώτες έχουν σκοτωθεί

Σε 36 ημέρες μάχης στην Ίβο Τζίμα κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, σκοτώθηκαν σχεδόν 7.000 πεζοναύτες.

Τώρα, 21 ημέρες μετά την εισβολή Πούτιν στην Ουκρανία, ο στρατός του έχει ήδη χάσει περισσότερους στρατιώτες, σύμφωνα με εκτιμήσεις των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών.

 

 

09:27

Ουκρανός αντιπρόεδρος της κυβέρνησης: Η Ουκρανία ελπίζει να λειτουργήσουν εννέα ανθρωπιστικοί διάδρομοι, συμπεριλαμβανομένου στη Μαριούπολη

09:24

Νέοι βομβαρδισμοί στο Κίεβο σε πολυόροφο κτίριο

Υπάρχει τουλάχιστον ένας νεκρός.

09:21

Επιτρέπεται σε ιδιωτικής χρήσης αυτοκίνητα να φύγουν από τη Μαριούπολη

Επιτρέπεται σε πολιτικά αυτοκίνητα ιδιωτικής χρήσης να φύγουν από την πολιορκούμενη πόλη της Μαριούπολης, σύμφωνα με τον δήμαρχό Βαντίμ Μποϊτσένκο.

Περίπου 6.500 ΙΧ αυτοκίνητα έφυγαν από τη Μαριούπολη τις τελευταίες δύο ημέρες, όμως -καθώς δεν είχε κηρυχθεί κατάπαυση του πυρός- αναγκάστηκαν να βγουν από την πόλη ενώ δεχόταν πυρά, πρόσθεσε.

Ο πρόεδρος Ζελένσκι είπε ότι ο ανθρωπιστικός διάδρομος στη Μαριούπολη δεν λειτούργησε χθες και κατηγόρησε τον ρωσικό στρατό ότι δεν έπαψε να βομβαρδίζει.

Οι ουκρανικές αρχές είναι έτοιμες να προχωρήσουν σε απομάκρυνση των αμάχων αλλά δεν είναι διατεθειμένες να εκθέσουν τους αμάχους σε κίνδυνο, σε βομβαρδισμούς στους δρόμους, πρόσθεσε.

Ωστόσο, όσοι μπορέσουν να φθάσουν ως την Μπερντιάνσκ, 70 χιλιόμετρα δυτικά, θα μεταφερθούν κατόπιν στη Ζαπορίζια, σημείωσε.

Πάντα σύμφωνα με τον Ζελένσκι, πάνω από 6.000 κάτοικοι της Μαριούπολης, ανάμεσά τους 2.000 , απομακρύνθηκαν από το λιμάνι στρατηγικής σημασίας τις προηγούμενες 24 ώρες.

09:18

Μήνυμα Ζελένσκι στη γερμανική Βουλή

Ο Ουκρανός Πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι θα απευθυνθεί σήμερα το πρωί στο γερμανικό κοινοβούλιο. Η ομιλία του έχει προγραμματιστεί για τις 10 η ώρα Ελλάδας.

Δημοσκοπήσεις έχουν δείξει ότι πολλοί Γερμανοί υποστηρίζουν την έκκληση Ζελένσκι για απαγόρευση των εισαγωγών ρωσικής ς, αν και αυτό, όπως υποστηρίζουν οι αρμόιδιοι υπουργοί στο Βερολίνο, δεν μπορεί να γίνει άμεσα. Ωστόσο το σχέδιο για την ενεργειακή απεξάρτηση της Γερμανίας από τη Μόσχα είναι ήδη υπό διαμόρφωση.

09:10

Κράνη και εξοπλισμός προστασίας σε Ουκρανούς ρεπόρτερ από την UNESCO

Η UNESCO ανακοίνωσε ότι αποστέλλει στην Ουκρανία κράνη και στολές προστασίας με παραλήπτες τους Ουκρανούς δημοσιογράφους.

Η υπηρεσία του ΟΗΕ αναφέρει ότι χιλιάδες Ουκρανοί δημοσιογράφοι αναγκάστηκαν από τη ρωσική εισβολή να γίνουν πολεμικοί ανταπο χωρίς να διαθέτουν τον απαραίτητο προστατευτικό εξοπλισμό.

Παράλληλα η UNESCO θα χρηματοδοτήσει τη δημιουργία τηλεφωνικής γραμμής για την ασφαλή απομάκρυνση δημοσιογράφων παγιδευμένων σε πεδία μάχης.

09:08

Στο θέατρο της Μαριούπολης είχαν καταφύγει «πάνω από χίλιοι» άνθρωποι

Οι ουκρανικές αρχές κατηγόρησαν τη Ρωσία πως κατέστρεψε χθες Τετάρτη με αεροπορικό βομβαρδισμό θέατρο στο οποίο είχαν καταφύγει πάνω από χίλιοι άνθρωποι στην πολιορκούμενη πόλη της Μαριούπολης.

«Οι εισβολείς κατέστρεψαν το Δραματικό . Κτίριο όπου είχαν βρει καταφύγιο πάνω από χίλιοι άνθρωποι. Δεν θα το συγχωρήσουμε ποτέ», ανέφερε ο δήμος της Μαριούπολης μέσω Telegram.

Η αμερικανική εταιρεία Maxar Technologies, ειδικευμένη στις δορυφορικές εικόνες, έδωσε χθες στη δημοσιότητα φωτογραφία του Δραματικού Θεάτρου που τραβήχτηκε τη Δευτέρα, κατ' αυτήν. Στο στιγμιότυπο αυτό, διακρίνεται η λέξη «παιδιά» γραμμένη στο έδαφος με τεράστια λευκά γράμματα στη ρωσική γλώσσα, μπροστά και πίσω από το κτίριο.

Ο δήμος της Μαριούπολης δημοσιοποίησε από τη δική του πλευρά στην πλατφόρμα Telegram φωτογραφία που δείχνει το κεντρικό τμήμα του θεάτρου εντελώς κατεστραμμένο, με μια λευκή στήλη καπνού να υψώνεται από τα συντρίμμια.

Ο απολογισμός των θυμάτων παραμένει άγνωστος.

Η Ρωσία αρνείται ότι οι δυνάμεις της έπληξαν το κτίριο, κατηγορεί εθνικιστές του τάγματος Αζόφ.

09:03

Η Ρωσίδα δημοσιογράφος Οβσιανίκοβα αρνήθηκε την πρόταση να της χορηγηθεί άσυλο στη Γαλλία

Η Ρωσίδα δημοσιογράφος Μαρίνα Οβσιανίκοβα που διέκοψε τη Δευτέρα το δελτίο ειδήσεων της ρωσικής τηλεόρασης για να διαμαρτυρηθεί κατά του πολέμου στην Ουκρανία αρνήθηκε την πρόταση που της έκανε ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν να της χορηγηθεί άσυλο στη Γαλλία διότι «δεν θέλει να εγκαταλείψει τη χώρα της».

«Θα παραμείνουμε στη Ρωσία», δήλωσε αναφερόμενη στην ίδια και τα παιδιά της, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο γερμανικό περιοδικό Der Spiegel. Η δημοσιογράφος έχει έναν 17χρονο γιο και μία 11χρονη κόρη. «Είμαι πατριώτισσα και ο γιος μου ακόμη μεγαλύτερος πατριώτης. Σε καμία περίπτωση δεν θέλουμε να φύγουμε, δεν θέλουμε να μεταναστεύσουμε πουθενά», τόνισε.

08:57

Μόσχα: Πλήγματα σε ουκρανικές αποθήκες όπλων

Η Μόσχα ανακοίνωσε ότι επιθετικά αεροσκάφη Σουχόι των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων κατέστρεψαν αποθήκες με όπλα και πυρομαχικά των ενόπλων δυνάμεων της Ουκρανίας τη νύχτα της Τετάρτης προς Πέμπτη.

«Τα πληρώματα επιθετικών αεροσκαφών Su-25 των Ρωσικών Αεροπορικών Δυνάμεων κατέστρεψαν αποθήκες με όπλα και πυρομαχικά. Πτήσεις για πολεμική χρήση πραγματοποιήθηκαν τη νύχτα», ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.

Δεν διευκρινίζεται η τοποθεσία των αποθηκών που φέρονται να επλήγησαν.

08:52

Βρετανία: Η ρωσική εισβολή «σταμάτησε σε μεγάλο βαθμό σε όλα τα μέτωπα»

Το υπουργείο Άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου δημοσίευσε την τελευταία του έκθεση πληροφοριών, υποστηρίζοντας ότι η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία έχει «σταματήσει σε μεγάλο βαθμό σε όλα τα μέτωπα».

Η έκθεση αναφέρει:

  • Οι ρωσικές δυνάμεις έχουν σημειώσει ελάχιστη πρόοδο σε ξηρά, θάλασσα ή αέρα τις τελευταίες ημέρες και συνεχίζουν να υφίστανται μεγάλες απώλειες.
  • Η ουκρανική αντίσταση παραμένει σταθερή και καλά συντονισμένη.
  • Η συντριπτική πλειοψηφία της ουκρανικής επικράτειας, συμπεριλαμβανομένων όλων των μεγάλων πόλεων, παραμένει στα χέρια της Ουκρανίας.

 

08:46

Τα ρωσικά στρατεύματα κάνουν χρήση δακρυγόνων για να διαλύσουν τους Ουκρανούς

Οι ρωσικές δυνάμεις εκτόξευσαν δακρυγόνα Ουκρανούς διαδηλωτές στην κατεχόμενη από τη Ρωσία πόλη Σκαντόβσκ, όταν διαδήλωσαν ενάντια στην κράτηση του δημάρχου και δύο άλλων αξιωματούχων, σύμφωνα με έναν πολίτη που δεν θα κατονομαστεί για λόγους  ασφάλειας.

Τα ρωσικά στρατεύματα συνέλαβαν τον δήμαρχο Αλεξάντερ Γιάκοβλεφ, τον αναπληρωτή του Αλεξάντερ Γκρισένκο και τον γραμματέα του δημοτικού συμβουλίου Γιούρι Παλιούκα το πρωί της Τετάρτης.

Στη συνέχεια, δεκάδες κάτοικοι συγκεντρώθηκαν έξω από το κυβερνητικό κτίριο, όπου κρατούνταν οι τρεις.

Τα ρωσικά στρατεύματα έριξαν δακρυγόνα στους διαδηλωτές.

08:44

Πληροφορίες για ρουκέτα κατά εκπαιδευτικού ιδρύματος στο Χάρκοβο

Εκπαιδευτικό ίδρυμα στην ευρύτερη περιοχή του Χαρκόβου φέρεται να χτυπήθηκε από ρωσικούς πυραύλους κατά τη διάρκεια της νύχτας, αναφέρουν οι υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης της Ουκρανίας.

Οι υπηρεσίες διάσωσης δήλωσαν ότι έλαβαν κλήση στις 3.39 τα ξημερώματα της Πέμπτης ότι ένα διώροφο κτίριο καταστράφηκε μερικώς και φλέγεται

08:34

ΝΥΤ: Οι Ρώσοι έχουν πιο πολλούς νεκρούς σε τρεις εβδομάδες από όσους οι ΗΠΑ σε Ιράκ και Αφγανιστάν σε 20 έτη

Οι Τάιμς της Νέας Υόρκης (ΝΥΤ) αναφέρουν ότι σε 21 ημέρες η Ρωσία έχασε τουλάχιστον 7.000 στρατιώτες στα ουκρανικά πεδία μάχης, δηλαδή περισσότερους από όσους έχασαν οι ΗΠΑ σε 20 χρόνια στο Ιράκ και Αφγανιστάν συνολικά.

 

Η εκτίμηση των ΝΥΤ, που επικαλούνται Αμερικανούς αξιωματούχους, είναι πολύ πιο συντηρητική από τους σχεδόν 14.000 νεκρούς Ρώσους που υπολογίζει το ουκρανικό γενικό επιτελείο των ενόπλων δυνάμεων.

08:23

Σάλιβαν και Ντόκος συζήτησαν για την κατάσταση στην Μαριούπολη

Η δυναμική των ελληνοαμερικανικών σχέσεων αλλά και οι τελευταίες εξελίξεις στο Ουκρανικό τέθηκαν επί τάπητος κατά τη διάρκεια της συνάντησης που είχε ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, Τζέικ Σάλιβαν, με τον Έλληνα ομόλογο του Θάνο Ντόκο.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Λευκού Οίκου, «ο κ. Σάλιβαν υπογράμμισε τη δύναμη της διμερούς μας συνεργασίας και χαιρέτισε τις συνεχιζόμενες προσπάθειες για επέκταση και εμβάθυνση των διπλωματικών, οικονομικών και αμυντικών συνεργασιών μας. Οι κύριοι Σάλιβαν και Ντόκος συζήτησαν την απρόκλητη και αδικαιολόγητη επίθεση της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας, συμπεριλαμβανομένης της εθνικής ελληνικής κοινότητας που εδρεύει στη Μαριούπολη. Επανέλαβαν τη δέσμευσή τους στις διεθνείς προσπάθειες που καταβάλλονται για να λογοδοτήσει η Μόσχα για τις πράξεις της και για να διασφαλιστεί ότι η Ουκρανία έχει την ικανότητα να αμυνθεί».

08:20

Οι ΗΠΑ στέλνουν στην Ουκρανία τηλεκατευθυνόμενους πυραύλους

Οι κατευθυνόμενοι πύραυλοι Switchblade της αμερικανικής εταιρείας AeroVironment συμπεριλήφθηκαν στο πακέτο στρατιωτικής βοήθειας που παρείχε στο Κίεβο η Ουάσιγκτον, μετέδωσε το CNN.

Το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο σημειώνει ότι τα λεγόμενα περιπλανώμενα πυρομαχικά περιλαμβάνονταν προηγουμένως στη λίστα των όπλων που είχε ζητήσει η Ουκρανία από τις κατά τις διαβουλεύσεις που έγιναν το Σαββατοκύριακο.

Σύμφωνα με το CNN, η χρήση πυραύλων Switchblade από τον ουκρανικό στρατό απαιτεί την κατάλληλη καθοδήγηση από την αμερικανική πλευρά, η οποία μπορεί να πραγματοποιηθεί «από απόσταση».

08:12

Οι Ρώσοι φέρνουν ενισχύσεις από τον Ειρηνικό

Το ιαπωνικό υπουργείο Άμυνας ανέφερε την Πέμπτη τον εντοπισμό τουλάχιστον τεσσάρων ρωσικών πλοίων που μεταφέρουν στρατιωτικό προσωπικό και υλικό από τον Ειρηνικό προς τη Μαύρη Θάλασσα.

Τα τέσσερα πλοία πέρασαν από τη βορειοανατολική Ιαπωνία μεταξύ Τρίτης και Τετάρτης, όπως ανέφερε το ιαπωνικό υπουργείο σε ανάρτησή του στο  Twitter.

Φωτ.: Υπουργείο Άμυνας Ιαπωνίας

Οι Ρώσοι καλούν ενισχύσεις από διάφορα σημεία όπου έχουν σταθμευμένες δυνάμεις καθώς ο πόλεμος στην Ουκρανία δεν εξελίσσεται σύμφωνα με το σχέδιο εισβολής.

07:59

Ο Ζελένσκι αποκαλεί τη Ρωσία «κράτος τρομοκράτη»

Ο Ουκρανός πρόεδρος αποκάλεσε τη Ρωσία «κράτος τρομοκράτη» και είπε ότι η επίθεσή της στη Μαριούπολη δεν διαφέρει από την πολιορκία του Λένινγκραντ.

«Ο πόλεμος δεν έχει σταματήσει ακόμα. Τα εγκλήματα πολέμου της Ρωσίας συνεχίζονται. Η ρωσική είναι ακόμα σε θέση να διατηρήσει τη στρατιωτική μηχανή. Γι' αυτό χρειαζόμαστε νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας. Ο κόσμος πρέπει επιτέλους να αναγνωρίσει επίσημα ότι η Ρωσία έχει γίνει τρομοκρατικό κράτος», είπε ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Αναφερόμενος στις εν εξελίξει διαπραγματεύσεις, τόνισε: «Οι προτεραιότητές μου στις διαπραγματεύσεις είναι απολύτως σαφείς: το τέλος του πολέμου, εγγυήσεις ασφάλειας, κυριαρχία, αποκατάσταση της εδαφικής ακεραιότητας, πραγματικές εγγυήσεις για τη χώρα μας, πραγματική προστασία για τη χώρα μας».

Ο Ζελένσκι απευθύνθηκε επίσης στους Ρώσους, ζητώντας τους να αναρωτηθούν εάν η πολιορκία της Μαριούπολης διαφέρει από την πολιορκία του Λένινγκραντ και υποσχόμενος στους Ρώσους στρατιώτες που θα καταθέσουν τα όπλα τους την ευκαιρία να επιβιώσουν.

 

Μιλώντας στα ρωσικά είπε: «Πολίτες της Ρωσίας! Σε τι διαφέρει η πολιορκία της Μαριούπολης από την πολιορκία του Λένινγκραντ κατά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο; Κάθε Ρώσος στρατιώτης που θα καταθέσει τα όπλα του θα έχει την ευκαιρία να επιβιώσει».

«Υπάρχει ακόμη μια ευκαιρία. Υπάρχει μια ευκαιρία για κάθε στρατιώτη που στέλνεται στο έδαφος της χώρας μας, για κάθε έναν που δεν έχει σκοτωθεί ή τραυματιστεί ή αιχμαλωτιστεί. Ο ρωσικός στρατός υφίσταται απώλειες που δεν είδε στη Συρία ή την Τσετσενία, που τα σοβιετικά στρατεύματα δεν είχαν στο Αφγανιστάν. Εάν ο πόλεμος σας, ο πόλεμος ενάντια στον ουκρανικό λαό, συνεχιστεί, οι μητέρες της Ρωσίας θα χάσουν περισσότερα παιδιά από ό,τι στον πόλεμο στο Αφγανιστάν και στην Τσετσενία συνολικά. Γιατί το χρειάζεσαι; Κάθε Ρώσος στρατιώτης που θα καταθέσει τα όπλα του θα έχει την ευκαιρία να επιβιώσει».

Απευθύνομαι σε στρατεύσιμους, είπε: «Άσε κάτω τα όπλα. Είναι καλύτερο από το να πεθάνεις στο πεδίο της μάχης στη γη μας».

07:50

Λονδίνο: Σε όπλα παλαιότερης τεχνολογίας στρέφονται οι Ρώσοι

Βρετανικές πληροφορίες αναφέρουν ότι οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις έχουν ξοδέψει πολλά από τα όπλα τελευταίας τεχνολογίας που διέθεταν και χρησιμοποιούν πλέον παλαιότερα, τα οποία δεν έχουν τη δυνατότητα πληγμάτων ακριβείας.

Το αποτέλεσμα κατά το βρετανικό υπουργείο Άμυνας είναι να είναι λιγότερο ακριβή και περισσότερο επικίνδυνα για παράπλευρες απώλειες τα χτυπήματα που επιχειρούν οι εισβολείς.

Βασικός λόγος της επιλογής παλαιότερης τεχνολογίας βλημάτων είναι ότι αυτά ρίπτονται από μεγαλύτερη απόσταση, που εξασφαλίζει στους Ρώσους ασφάλεια από αντιαεροπορικά πυρά.

07:48

NEXTA: Λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, η αμερικανική βιοφαρμακευτική εταιρεία AbbVie ανέστειλε την προμήθεια Botox στη Ρωσία – τα πιο δημοφιλή προϊόντα στη ρωσική αισθητική ιατρική

 

07:44

Ουκρανικός στρατός: Πρωινή επιχειρησιακή έκθεση

  • Η Ρωσία απέτυχε να πραγματοποιήσει την χερσαία επιχείρησή της και συνεχίζει να εξαπολύει βομβαρδισμούς με ρουκέτες σε πόλεις της Ουκρανίας, σημειώνει ο Ουκρανικός στρατός.
  • Αξιωματούχοι δήλωσαν ότι τα ρωσικά στρατεύματα εξαπολύουν κυβερνοεπιθέσεις και καταστρέφουν τηλεοπτικά και ραδιοφωνικά σήματα προκειμένου να δυσφημήσουν την ηγεσία της Ουκρανίας.
  • «Επιπλέον, ο αντίπαλος συνεχίζει να διαδίδει ενεργά παραπληροφόρηση σχετικά με το λεγόμενο κίνημα “ειδικής επιχείρησης” μεταξύ του ίδιου του πληθυσμού», αναφέρει η έκθεση του υπουργείου Άμυνας.
  • «Οι δυνάμεις κατοχής συνεχίζουν να φέρουν απώλειες. Έχουν μεγάλα προβλήματα με τη συγκέντρωση μονάδων μάχης και μονάδων ασφαλείας. Η προσωπική σύνθεση του αντιπάλου έχει αποθαρρυνθεί, γεγονός που οδήγησε σε αύξηση του αριθμού των περιπτώσεων ερημοποίησης και στην άρνηση των στρατιωτικών δυνάμεων της Ρωσικής Ομοσπονδίας να συμμετάσχουν στον πόλεμο κατά της Ουκρανίας».
07:41

Τρία πλοία υπό σημαία Παναμά χτυπήθηκαν στη Μαύρη Θάλασσα από την έναρξη του πολέμου, το ένα βυθίστηκε

Τρία πλοία υπό σημαία Παναμά χτυπήθηκαν από ρωσικούς πυραύλους στη Μαύρη Θάλασσα αφότου άρχισε η επίθεση της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας την 24η Φεβρουαρίου, ανακοίνωσε χθες Τετάρτη η παναμαϊκή λιμενική αρχή.

Το ένα από τα πλοία αυτά βυθίστηκε, τόνισε η παναμαϊκή λιμενική αρχή σε δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησε, διευκρινίζοντας ότι δεν υπήρξαν απώλειες μεταξύ των πληρωμάτων των πλοίων που χτυπήθηκαν. Τα άλλα δύο πλοία συνεχίζουν να βρίσκονται στην περιοχή, έχοντας υποστεί ζημιές.

«Γνωρίζουμε ότι (…) τρία πλοία υπέστησαν επίθεση, χτυπήθηκαν από ρωσικούς πυραύλους, αλλά τα πληρώματα είναι όλα ασφαλή, είχαμε μόνο υλικές ζημιές», ανέφερε ο Νοριέλ Αραούς, επικεφαλής της αρχής.

07:28

Περίπου 300 πρόσφυγες από τη Μαριούπολη έφθασαν στο Ροστόφ της Ρωσίας

Δεκατρία λεωφορεία που μετέφεραν κάπου τριακόσιους πρόσφυγες από την πολιορκούμενη πόλη της Μαριούπολης έφθασαν σήμερα στην περιφέρεια Ροστόφ της Ρωσίας, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Interfax επικαλούμενο το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.

07:27

Ρωσία: Στα πρόθυρα στάσης πληρωμών

Στην πρώτη στάση πληρωμών μετά τη χρηματοπιστωτική κρίση που κλόνισε την της το 1998 ενδέχεται να οδεύει από χθες η Ρωσία ως αναπόφευκτο συνεπακόλουθο των κυρώσεων. Σύμφωνα με τον Ρώσο υπουργό Οικονομικών Αντον Σιλουάνοφ, η ρωσική κυβέρνηση έδωσε χθες εντολή να καταβληθούν τόκοι ύψους 117 εκατ. δολαρίων για ομόλογα που έχει εκδώσει σε δολάρια, αλλά δεν μπορεί να είναι βέβαιη κατά πόσον θα διεκπεραιωθεί η πληρωμή ή θα την εμποδίσουν οι κυρώσεις.

 

07:25

Μαριούπολη: Φόβοι για εκατοντάδες άμαχους νεκρούς στο βομβαρδισμένο θέατρο

Οι ουκρανικές αρχές κατηγόρησαν την Πέμπτη τη Ρωσία πως κατέστρεψε την Τετάρτη με αεροπορικό βομβαρδισμό θέατρο στο οποίο είχαν καταφύγει πάνω από χίλιοι άνθρωποι στην πολιορκούμενη πόλη της Μαριούπολης. Η Ρωσία αρνείται ότι οι δυνάμεις της έπληξαν το κτίριο, και κατηγορεί εθνικιστές του ουκρανικού ασκροδεξιού τάγματος Αζόφ.

 

07:24

Μαρίνα Οβσιανίκοβα: «Φοβάμαι για την ασφάλειά μου»

Η Μαρίνα Οβσιανίκοβα, η θαρραλέα Ρωσίδα δημοσιογράφος που εισέβαλε σε ρωσικό τηλεοπτικό στούντιο καταγγέλλοντας τον πόλεμο στην Ουκρανία, φοβάται για την προσωπική της ασφάλεια. Αυτό δήλωσε σε αποκλειστική συνέντευξη στο πρακτορείο Reuters. Επίσης, εξέφρασε την ελπίδα ότι η ενέργειά της θα ανοίξει τα μάτια των Ρώσων στην επαίσχυντη προπαγάνδα που υφίστανται.

07:24

O μοναδικός ανταποκριτής στη ρωσική πλευρά

Ο Κινέζος ρεπόρτερ Λου Γιουγκουάνγκ στέκεται στην άκρη του δρόμου, με το κράνος και το αλεξίσφαιρό του, καθώς ρωσικά τανκς περνούν πλάι του. «Είμαι στην πρώτη γραμμή, στη Μαριούπολη», λέει. Μετά παίρνει συνέντευξη από ένα Ρώσο στρατιώτη, ο οποίος δηλώνει ότι δεν έχει άγχος. «Γιατί όχι;». «Διότι πολεμάω οκτώ χρόνια».

 

07:22

Συντρίμμια πυραύλου που καταρρίφθηκε έπεσαν σε πολυκατοικία στο Κίεβο, τουλάχιστον ένας νεκρός

Τουλάχιστον ένας νεκρός και τρεις τραυματίες αναφέρονται στο Κίεβο από πύραυλο που αφού καταρρίφθηκε κατέπεσε σε κατοικημένη περιοχή, όπως μεταδίδει το πρωί της Πέμπτης το πρακτορείο Reuters.

Τα συντρίμμια του καταρριφθέντος βαλλιστικού πυραύλου κατέπεσαν σε πολυκατοικία 16 ορόφων στις 5 το πρωί της Πέμπτης, σύμφωνα με την υπηρεσία έκτακτης ανάγκης της Ουκρανίας. Η φωτιά που ξέσπασε από την πρόσκρουση των θραυσμάτων έχει κατασβεστεί και ήδη 30 ένοικοι έχουν απομακρυνθεί.

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση