Βρίσκεστε εδώ:  / FEATURED / ΠΟΛΙΤΙΚΗ / Μόσχα: «Απάντηση με τον ίδιο τρόπο»
Μόσχα: «Απάντηση με τον ίδιο τρόπο»

Μόσχα: «Απάντηση με τον ίδιο τρόπο»

Σε αχαρτογράφητα εισέρχονται οι διμερείς σχέσεις Ελλάδας – Ρωσίας έπειτα από την ένταση που προκλήθηκε με επίκεντρο την απόφαση της Αθήνας να προχωρήσει στην απέλαση δύο Ρώσων διπλωματών και να απαγορεύσει την είσοδο στη χώρα άλλων δύο.

Η Αθήνα διαμηνύει ότι δεν αλλάζει ο προσανατολισμός της στην πολυδιάστατη εξωτερική και ότι, στο πλαίσιο αυτό, παραμένει η θετική διάθεση και έναντι της Ρωσίας. Ωστόσο, οι εξελίξεις των τελευταίων ημερών καταδεικνύουν σοβαρή ποιοτική διαφοροποίηση στις διμερείς σχέσεις, με άδηλες για την ώρα εξελίξεις. Το πρακτορείο TASS μετέδωσε ότι το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών αντέδρασε αναφέροντας ότι «η απέλαση διπλωματών πάντοτε οδηγεί σε αντίστοιχα αντίμετρα». Η ένταση της αντίδρασης θα είναι ενδεικτική, πάντως, των διαθέσεων της ρωσικής πλευράς, όσον αφορά τη διατήρηση κλίματος έντασης ή όχι.

Διπλωματικές στην Αθήνα προχώρησαν χθες σε διευκρινίσεις για την υπόθεση, αναφέροντας ότι αρμοδίως οι ρωσικές αρχές είχαν προειδοποιηθεί εδώ και καιρό ότι οι τέσσερις διπλωμάτες προχωρούσαν σε παράνομες ενέργειες. Ακολούθως, την περασμένη Παρασκευή, 6 Ιουλίου, γνωστοποιήθηκε στους δύο που βρίσκονταν στην Ελλάδα ότι πρέπει σε εύλογο χρονικό διάστημα να εγκαταλείψουν τη χώρα. Οι ίδιες αναφέρουν ότι πρόθεση της Αθήνας ήταν και παραμένει να στείλει ξεκάθαρο σε όσους θέλουν να παρέμβουν στο εσωτερικό, αλλά και σε όσους τείνουν ευήκοα ώτα σε τέτοιες .

Αλυσίδα περιστατικών

Αυτό που αφήνεται να εννοηθεί είναι ότι η αντίδραση της Αθήνας να προχωρήσει στην απέλαση Ρώσων διπλωματών ήρθε έπειτα από συσσώρευση αλυσίδας περιστατικών, που θεωρήθηκε ότι αποτελούν προσπάθεια διείσδυσης και παρέμβασης στα εσωτερικά της χώρας. Αυτή η παρέμβαση εκτιμάται ότι έλαβε χώρα με τη δραστηριοποίηση σειράς οργανισμών –η «Αυτοκρατορική Ορθόδοξη Παλαιστινιακή Ενωση» είναι μία από αυτές– που σιωπηρά δείχνουν να αποκτούν διείσδυση και επιρροή σε διάφορες περιοχές της χώρας, ενώ φαίνεται ότι αποκτούν ερείσματα και στον χώρο της Αυτοδιοίκησης αλλά και της Εκκλησίας. Ετσι, το της κυβέρνησης «σε όσους τείνουν ευήκοα ώτα σε τέτοιες » αφορά ακριβώς στελέχη της Αυτοδιοίκησης και εκκλησιαστικούς παράγοντες που, σύμφωνα με την εικόνα που έχει διαμορφωθεί, εμφανίζονται διακείμενοι έναντι της προσπάθειας αυτών των οργανισμών να διεισδύσουν και να αποκτήσουν ερείσματα στο εσωτερικό της χώρας. Και μάλιστα ερήμην των επισήμων αρχών της κεντρικής διοίκησης. Η ενόχληση της Αθήνας κλιμακώθηκε κατά το τελευταίο διάστημα, καθώς διαπιστώθηκε ότι υπήρξε προσπάθεια παρέμβασης στο ζήτημα της συμφωνίας με την ΠΓΔΜ για το ονοματολογικό.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, , δήλωσε χθες ότι «η Ελλάδα –και το έχει αποδείξει στο πλαίσιο μιας πολυδιάστατης εξωτερικής πολιτικής– θέλει καλές σχέσεις με όλα τα κράτη. Από εκεί και πέρα, όλοι και όλα τα κράτη και όλες οι Αρχές οφείλουν να σέβονται και το διεθνές δίκαιο, αλλά και εμάς, την ελληνική κυβέρνηση και το ελληνικό κράτος. Στο πλαίσιο αυτό, οποτεδήποτε έχει χρειαστεί, έχουν ληφθεί και αυτό έχει γίνει και αυτή τη φορά».

 

Πηγή: kathimerini.gr
PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • Παράταση της προθεσμίας καταβολής των φορολογικών υποχρεώσεων που είχαν ανασταλεί κατά το εξάμηνο μετά τον «Ιανό»,… - https://t.co/dUPIGxrLBC -

  • Σε διασυλλογικούς αγώνες στίβου η Νίκη Βόλου - https://t.co/Ee6jlfY3UY -

  • Οι μετρήσεις του Σταθμού του Υπουργείου Περιβάλλοντος για την ποιότητα της ατμόσφαιρας στο Βόλο… - https://t.co/LgsPcu8eE2 -

"Αλιεύοντας" την είδηση