Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » FEATURED » Μόνο με ειδική συνταγή το φάρμακο που ίσως βοηθά στη θεραπεία του κορωνοϊού
Μόνο με ειδική συνταγή το φάρμακο που ίσως βοηθά στη θεραπεία του κορωνοϊού

Μόνο με ειδική συνταγή το φάρμακο που ίσως βοηθά στη θεραπεία του κορωνοϊού

46 νέα τα στην Ελλάδα

Αλλάζει ο τρόπος διάθεσης του φαρμάκου Plaquenil με την δραστική ουσία υδροχλωροκίνη.

Όπως αναφέρει ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΟΦ), κατόπιν σημερινής γνωμάτευσης του Επιστημονικού Συμβουλίου Εγκρίσεων του Οργανισμού, η οποία έγινε αποδεκτή από τον πρόεδρο του ΕΟΦ, «ο τρόπος διάθεσης του προϊόντος PLAQUENIL ορίζεται με περιορισμένη συνταγή από ειδικό ιατρό. Ιατρική συνταγή φυλασσόμενη επί διετία».

Την χορήγηση του με συνταγή φυλασσομένη επί διετία, όπως έχει γίνει για το TAMIFLU και για τα άλλα αντιϊκα φάρμακα, ζητούσε ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος (ΠΦΣ), ο οποίος έκανε λόγο για ιδιαίτερα αυξημένη ζήτηση μετά από δημοσιεύματα ότι ίσως βοηθά στην θεραπεία του -19, χωρίς αυτό να έχει επιβεβαιωθεί επιστημονικά.
46 νέα κρούσματα στην Ελλάδα – 464 συνολικά
Σαράντα έξι είναι τα νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα του κορωνοϊού στη χώρα και 464 συνολικά, όπως ανακοίνωσε κατά την ημερήσια ενημέρωση ο αρμόδιος εκπρόσωπος του Υπουργείου Υγείας και καθηγητής Λοιμωξιολογίας Σωτήρης .

Από αυτά, 72 είναι απροσδιόριστης πηγής, ενώ 78 ασθενείς νοσηλεύονται στα νοσοκομεία, 16 εκ των οποίων διασωληνωμένοι, ενώ 19 ασθενείς πήραν εξιτήριο.

Ενθαρρυντικά νέα από δύο μέτωπα

Ο κ. χαρακτήρισε  «ενθαρρυντικά», τα μέχρι στιγμής ερευνητικά δύο ομάδων:

Η πρώτη αφορά ερευνητική ομάδα που ανακοίνωσε τη χρήση νέου φαρμάκου σε κλινική μελέτη 340 ασθενών στο Ουχάν και στο Σέντζεν, η οποία έδειξε «αρνητικοποίηση» του ιού εντός οκτώ ημερών από τη χορήγηση του φαρμάκου.

Επίσης αναφέρθηκε στο σχήμα φαρμάκων που χρησιμοποιείται από την ομάδα του διάσημου Γάλλου καθηγητή Ιατρικής και διευθυντή του Μεσογειακού Ινστιτούτου Μολυσματικών Ασθενειών της Μασσαλίας, Ντιντιέ Ραούλτ, το οποίο πέτυχε αρνητικοποίηση του ιού στο 90% των ασθενών επί των οποίων δοκιμάστηκε, μέσα σε 4 ημέρες.

Επιπλέον, επικαλούμενος μαθηματικά μοντέλα, είπε ότι τα κρούσματα στην Ελλάδα υπολογίζονται σε 2 έως 3 χιλιάδες.

Όσον αφορά τα τεστ ανίχνευσης του ιού και τον θόρυβο που δημιουργήθηκε τις τελευταίες ημέρες και από επιστολές άλλων επιστημόνων προς την επιτροπή, που υποστηρίζουν ότι είναι απειροελάχιστα τα τεστ που γίνονται και ότι ο έλεγχος δεν αποδίδει την πραγματική εικόνα της διασποράς του ιού στην κοινότητα, ο κ. Τσιόδρας είπε ότι αυτές οι «δραματικές επιστολές είναι fake news» και τους κάλεσε «να μην διασπείρουν λάθος μηνύματα και προκαλούν φόβου και πανικού».

Επανέλαβε ότι οι κύριοι στόχοι του ελέγχου εστιάζουν στους ασθενείς με σοβαρά συμπτώματα και εξήγησε ότι η πορεία της νόσου παρακολουθείται επαρκώς με δύο τρόπους και με τα κριτήρια που έχουν θέσει οι διεθνείς οργανισμοί. Ο ένας τρόπος αφορά δείγματα που λαμβάνονται από ανθρώπους που νοσηλεύονται σε νοσοκομεία και σε ΜΕΘ και ο άλλος θα είναι δειγματοληπτικός στον γενικό πληθυσμό, καθώς οργανώνεται ο τρόπος υλοποίησή του τις επόμενες ημέρες. Ήδη έχει ανακοινωθεί ότι 500 συνεργεία θα επισκέπτονται κατ' οίκον ύποπτα κρούσματα κορωνοϊού, προκειμένου να λαμβάνουν το απαραίτητο υλικό για να γίνουν οι .

Ο κ. Τσιόδρας ήταν ξεκάθαρος ότι σε λίγο καιρό οι αριθμοί δεν θα έχουν κανένα νόημα καθώς θα ανακοινώνονται μόνο τα σοβαρά κρούσματα και μόνο αυτά που χρειάζονται νοσηλεία.

Αναφορικά με τα τεστ που γίνονται σε ιδιωτικά νοσοκομεία ή εργαστήρια είπε ότι αυτά μπορούν να συνεχίσουν να γίνονται, εφόσον τηρούν τους κανόνες ασφαλείας, καθώς δεν θέλουμε να λειτουργήσουν οι εκεί έλεγχοι ως σημεία διασποράς του ιού, αφού κάποιος μπορεί να διασπείρει τον ιό ή να εκτεθεί σε αυτόν και να τον μεταφέρει στο σπίτι του.

Αναφορικά με το θέμα των τεστ ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για τον κορωνοϊό είπε ότι υπάρχει επαρκής ποσότητα για όλους που εμπίπτουν στα κριτήρια και θα τα χρειαστούν και αυτοί είναι ασθενείς που θα νοσηλευτούν, αλλά και επαγγελματίες υγείας.

Για μία ακόμα φορά ο καθηγητής εξήγησε ότι είναι σημαντική η απομόνωση και η αποφυγή των συναθροίσεων καθώς αυτό παραμένει το πιο σημαντικό μέσο για την ελάττωση της διασποράς του ιού στην κοινότητα. Συγκεκριμένα είπε ότι θα πρέπει να περιοριστούμε στις οικογενειακές επαφές και μόνο και όταν ρωτήθηκε για το εάν κάποιος υποπτεύεται ότι νοσεί ή νοσεί στο οικογενειακό περιβάλλον είπε ότι θα πρέπει να έχει το δικό του δωο ή δυνατόν ακόμα και τη δική του τουαλέτα. Εάν πρόκειται για άτομα που ανήκει σε ευπαθή ομάδα τότε πρέπει να λαμβάνονται όλα τα απαραίτητα προστασίας, όπως η χρήση μάσκας, και να αποφεύγει την επαφή με τους οικείους του.

Πηγή: kathimerini.gr
PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση