Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » FEATURED » Μόνοι τους πλέον στην «προανακριτική» για Novartis ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ
Μόνοι τους πλέον στην «προανακριτική» για Novartis ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ

Μόνοι τους πλέον στην «προανακριτική» για Novartis ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ

Αποχώρησαν όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης

Το χρονικό μιας προαναγγελθείσας «διάλυσης» συγγράφεται απόψε στη Βουλή, όσον αφορά τις εργασίες της ειδικής κοινοβουλευτικής Επιτροπής για την προκαταρκτική εξέταση της υπόθεσης Novartis.

Λίγα 24ωρα μετά από την αποχώρηση του ΚΚΕ, απόψε όλα τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης επίσης διέκοψαν τη συμμετοχή τους στις εργασίες αυτής της Επιτροπής, καταγγέλοντας την δικομματική πλειοψηφία ότι συνεχίζει και κλιμακώνει έναν σχεδιασμό που οδηγεί σε φιάσκο και σπίληση πολιτικών της αντιπάλων.

Αφορμή για την αντίδραση αυτή σύσσωμης της αντιπολίτευσης είναι η επιμονή των βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ να μην εισέλθουν στην ουσία της υπόθεσης, υποστηρίζοντας πως ακόμα δεν είναι αποσαφηνισμένο εάν η Επιτροπή είναι αρμόδια ή αναρμόδια για την διερεύνηση της υπόθεσης αυτής.
«Είναι ξεκάθαρο για εμάς ότι αυτό ολοκληρώνει σχεδιασμό σκευωρίας από πλευράς κυβερνητικής πλειοψηφίας» τόνισε ο κ. Μ. Βορίδης (). «Αρνούνται την ουσιαστική εξέταση της υπόθεσης. Εμείς οι βουλευτές της αρνηθήκαμε την περαιτέρω συμμετοχή μας και δηλώσαμε ότι θα επανέλθουμε εάν τυχόν η Επιτροπή αποφασίσει να εξετάσει μάρτυρες και αποδεικτικά στοιχεία και ουσία της υπόθεσης», πρόσθεσε.

«Πρόκειται περί ευτελισμού της διαδικασίας και παραβίασης δικονομικών κανόνων» σχολίασε ο κ. Θ. Παπαθεοδώρου (ΔΗΣΥ) για να συνεχίσει: «Αποχωρούμε. Αν κάποια στιγμή αποφασίσουν να καλέσουν μάρτυρες, εκεί θα είμαστε».

«Φοβόμασταν από την αρχή ότι θα οδηγηθούμε σε φιάσκο. Δεν μπορούμε να γίνουμε ξανά μέρος μιας διαδικασίας καθυστερήσεων. Ολα για την επικοινωνία γίνονται», είπε ο κ. Μ.Γεωργιάδης (Ενωση Κεντρώων).

«Η κυβέρνηση οδηγεί στην ευθανασία την Επιτροπή. Δεν θα γίνουμε φόντο σε φτηνό πολιτικό κόλπο» τόνισε ο κ. Γ. Αμυράς (Ποτάμι)

Από την πλευρά του ο επικεφαλής της πλειοψηφίας Ν. Παρασκευόπουλος σημείωσε: «Προς το παρόν η Επιτροπή συνεχίζει την εξέταση του θέματος της αρμοδιότητας της Βουλής. Ξεκινήσαμε αλλά δεν έχουμε ακόμα αποφανθεί». Ο κ. Παρασκευόπουλος χαρακτήρισε «προσχηματική» τη στάση της αντιπολίτευσης, για να προσθέσει, ωστόσο, αποκαλύπτοντας –όπως χαρακτηριστικά στη συνέχεια σχολιάστηκε- τις προθέσεις των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ να κλείσουν την υπόθεση, στέλνοντάς την εκ νέου στην Δικαιοσύνη: «Διελεύκανση και δικαιοσύνη υπάρχουν μόνο αν πάει στην δικαιορύνη η υπόθεση.

Να κάνουμε όλα σωστά. Δικαιοσύνη σημαίνει δίκη, Βουλή σημαίνει εξάλειψη», ανέφερε.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Θ. Δρίτσας ανέφερε ότι η Επιτροπή θα συνεχίσει βάσει του αρχικού προγραμματισμού, έστω και μόνο με τα δύο κόμματα, καλώντας τα αναφερόμενα πολιτικά πρόσωπα να εκφράσουν την άποψή τους … περί την αρμοδιότητα της Επιτροπής.

«Η ελληνική κοινωνία ενδιαφέρεται για την υπόθεση πάρα πολύ. Να μην επαναληφθούν λάθη του παρελθόντος που οδήγησαν να ταλαζίζεται ο ς βίος με σκανδαλολογία μήνες ολόκληρους και στο τέλος να οδηγείται η υπόθεση σε νομικό αδιέξοδο. Ολα έγιναν στη βάση εντολής που Επιτροπή πήρε από Ολομέλεια της Βουλής. Κατά γράμμα. Δεν υπάρχουν σκοπιμότητες, δεν αποτελούν μέρος σχεδίου σκοπιμότητας οι αποφάσεις της Επιτροπής».

: Φθηνός αντιπερισπασμός η αποχώρηση ΝΔ

Ως κίνηση «φτηνού αντιπερισπασμού με στόχο την πρόκληση εντυπώσεων και τη συγκάλυψη του πρωτοφανούς σκανδάλου», χαρακτηρίζει το Γραφείο Τύπου του Πρωθυπουργού την αποχώρηση της ΝΔ από την προανα για τη Novartis.

Υπογραμμίζει δε πως «ό,τι και αν μηχανευτεί η ΝΔ και ο πρόεδρος της κύριος ένα είναι βέβαιο: Η διερεύνηση της υπόθεσης θα προχωρήσει με σεβασμό στους συνταγματικούς και δικονομικούς κανόνες ώστε οι υπεύθυνοι να οδηγηθούν ενώπιον των αρμόδιων δικαστηρίων και να λογοδοτήσουν για την κατάχρηση εξουσίας και την διασπάθιση υ χρήματος».

Συγκεκριμένα, στην ανακοίνωσή του, το Γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού αναφέρει ότι «η ΝΔ υπό το βάρος των καταιγιστικών αποκαλύψεων στο πλαίσιο της έρευνας για την υπόθεση Novartis το βάζει στα πόδια από την επιτροπή προκαταρκτικής εξέτασης αφού κατανοεί ότι η υπερασπιστική της γραμμή καταρρέει και ο κλοιός σφίγγει για όσους θέλει να προστατεύσει από τις συνέπειες του νόμου».

Σημειώνει ότι «η προαναγγελθείσα και προμελετημένη αποχώρηση της ΝΔ και όσων την ακολούθησαν είναι άλλη μια κίνηση φτηνού αντιπερισπασμού με στόχο την πρόκληση εντυπώσεων και τη συγκάλυψη του πρωτοφανούς σκανδάλου». Επιπλέον, υπογραμμίζει πως «η άτακτη και απροσχηστη φυγή της ΝΔ από την συνταγματικά επιτασσόμενη διαδικασία της προκαταρκτικής επιτροπής έρχεται μετά την αποτυχία της να δημιουργήσει άσκοπη χρονοτριβή και καθυστερήσεις που θα μπορούσαν να θέσουν σε κίνδυνο την ίδια την διαλεύκανση της υπόθεσης».

Και καταλήγει: «Ό,τι και αν μηχανευτεί η ΝΔ και ο πρόεδρος της κύριος ένα είναι βέβαιο: Η διερεύνηση της υπόθεσης θα προχωρήσει με σεβασμό στους συνταγματικούς και δικονομικούς κανόνες ώστε οι υπεύθυνοι να οδηγηθούν ενώπιον των αρμόδιων δικαστηρίων και να λογοδοτήσουν για την κατάχρηση εξουσίας και την διασπάθιση δημόσιου χρήματος».

Πηγή: kathimerini.gr
PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση