Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΘΕΣΣΑΛΙΑ » ΜΑΓΝΗΣΙΑ » ΒΟΛΟΣ » Μοχλός για την ελληνική οικονομία ο Αναπτυξιακός Νόμος
Μοχλός για την ελληνική οικονομία ο Αναπτυξιακός Νόμος

Μοχλός για την ελληνική οικονομία ο Αναπτυξιακός Νόμος

γράφει

η

Μτίνα Μανδαλάκη

Με τις θετικές εκτιμήσεις του  υφυπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης Αλέξη Χαρίτση  τόσο για  την πορεία του αναπτυξιακού νόμου αλλά και την αξιολόγηση που καθυστερεί και ανησυχεί – ιδιαίτερα –συν τοις άλλοις – και τους έλληνες βιομηχάνους κ' επιχειρηματίες του πρωτογενούς και δευτερογενούς τομέα, άνοιξε η συζήτηση για την Ελληνική Βιομηχανία  και την αναπτυξιακή πολιτική της χώρας σε ενημερωτική εκδήλωση – συζήτηση στον Βόλο.

Πιο συγκεκριμένα ο υφυπουργός   παρουσίασε στον Βόλο τα πρώτα αποτελέσματα του αναπτυξιακού νόμου (Μαΐου 2016 ο οποίος ενεργοποιήθηκε τον Οκτώβριο του 2016) με τα πρώτα τέσσερα καθεστώτα που έχουν ήδη ξεκινήσει να έχουν αποσπάσει  μεγάλο ενδιαφέρον, ενώ  οι που κατατέθηκαν ήδη ξεπερνούν τις 870 με συνολικό προϋπολογισμό τα 2,2 δισεκατομμύρια ευρώ.

Τα επενδυτικά σχέδια ειδικότερα αφορούν στη μεταποίηση και τη βιομηχανία σε ποσοστό 65% ενώ όπως ανέφερε  «κάναμε μια στροφή στην μικρομεσαία επιχειρηματικότητα και αυτό αγκαλιάστηκε από τις . Το επόμενο διάστημα θα βγουν στον αέρα οι αιτήσεις για τα άλλα τέσσερα καθεστώτα του αναπτυξιακού νόμου, δυο τον Μάρτιο και δύο τον Απρίλιο».

Ο γνωστοποίησε ότι το επόμενο άμεσο διάστημα περί τα 35 εκατ. ευρώ θα διατεθούν για δραστηριότητες τυποποίησης και διάθεσης προϊόντων αγροτος σε ελληνικές και ξένες αγορές, «σημαντικές παρεμβάσεις που δίνουν δυνατότητα ανάπτυξης του δευτερογενή τομέα» όπως ο ίδιος χαρακτήρισε.

Στην ερώτηση σχετικά  με την αξιολόγηση και την εν λόγω καθυστέρηση, αλλά και τις ανησυχίες που εκφράζουν οι βιομήχανοι  απάντησε:  «Πρέπει να γίνει με όρους που θα καθιστούν την Ελληνική οικονομία βιώσιμη.  Δεν μπορούμε να πάμε σε μια συμφωνία που  δε δένει χειροπόδαρα την ελληνική οικονομία σε βάθος δεκαετιών

Όσων αφορά την δριμεία της ΝΔ  για μη απορρόφηση μεγάλου τμήματος κονδυλίων του ΕΣΠΑ,  ο αναπληρωτής υπουργός απάντησε ότι «Η αγγίζει τα όρια του γελοίου, θα τους παραπέμψω στα  επίσημα  στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που αναδεικνύουν την επιτυχία στην απορρόφηση του ΕΣΠΑ.

Στην συζήτηση σχετικά με την ανάπτυξη και την βιομηχανία συμμετείχε ο Σύνδεσμος Βιομηχάνων Θεσσαλίας ο οποίος με  στοιχεία που παρουσίασε έκανε μια αποτίμηση της  συνολικής κατάστασης του παραγωγικού τομέα της Θεσσαλίας που βρίσκεται με προβλήματα και συνέπειες από την κρίση και κάλεσε τον υφυπουργό να μην καθυστερεί άλλο με την αξιολόγηση « Καθυστερούμε ενώ θα πρέπει να είμαστε ήδη σε πτήση» είπε χαρακτηριστικά η πρόεδρος του ΣΒΘΚΕ Ελένη  Κολιοπούλου .

Επιπλέον, ο Σύνδεσμος ζητάει από την κυβέρνηση την άμεση προκήρυξη χρηματοδοτικών προγραμμάτων, τα οποία και θα δώσουν τη δυνατότητα βελτίωσης και αναβάθμισης των υποδομών των Βιομηχανικών Περιοχών  έτσι ώστε να αποκατασταθεί η εικόνα τους «ως σύγχρονων και οργανωμένων χώρων άσκησης βιομηχανικής δραστηριότητας και να γίνουν ελκυστική για την προσέλκυση της εγκατάστασης και νέων επιχειρήσεων».

Σύμφωνα με την έρευνα που παρουσίασε η πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανικών Θεσσαλίας και Κεντρικής Ελλάδας Ελένη Κολιοπούλου, για το χρονικό διάστημα 2000-2014, αποδεικνύεται ότι στην Θεσσαλία, η βιομηχανία συμβάλει σε υψηλότερα ποσοστά στο σχηματισμό της Ακαθάριστης Προστιθέμενης Αξίας του Δευτερογενούς τομέα, απ' ότι σε επίπεδο χώρας.

Πιο συγκεκριμένα ο νομός Λάρισας συμμετέχει σε ποσοστό 40% – 45%, ο νομός έρχεται δεύτερος ς σε ποσοστό 30-35% και ακολουθούν ο νομός Τρικάλων με ποσοστό 13,5 -19% και ο νομός Καρδίτσας με ποσοστό 8%-11%.

Σύμφωνα με στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Βιομηχανίας ενώ μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2012 στην Περιφέρεια Θεσσαλίας είχε θεσμοθετηθεί η λειτουργία οργανωμένων χώρων εγκατάστασης και λειτουργίας επιχειρήσεων ( όπως η Α΄ Βιομηχανική Περιοχή Βόλου, η Β΄ Βιομηχανική Περιοχή Βόλου, το Βιοτεχνικό Πάρκο Βόλου (ΒΙΟΠΑ), η Βιομηχανική Περιοχή Λάρισα και η Βιομηχανική Περιοχή Καρδίτσας),  «οι περιοχές αυτές παρουσιάζουν έντονα σημάδια εγκατάλειψης και έλλειψης υποδομών» σύμφωνα με την κα. Κολιοπούλου

Ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός στον χαιρετισμό του τόνισε ότι για ανακάμψει η Ελληνική Οικονομία χρειάζεται συναίνεση,  συνεργασία και  δουλειά σε όλα τα επίπεδα, ενώ  έδωσε με τις τοποθετήσεις του την ουσία της πρότασης:  «χωρίς παραγωγή δεν υπάρχει ζωή».

 

 

 

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση