Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » FEATURED » Μητσοτάκης στη ΔΕΘ: Στίγμα διακυβέρνησης
Μητσοτάκης στη ΔΕΘ: Στίγμα διακυβέρνησης

Μητσοτάκης στη ΔΕΘ: Στίγμα διακυβέρνησης

«Δεν είμαστε όλοι ίδιοι»… Δεν ήταν το μόνο μήνυμα που επιδίωξε να εκπέμψει με τη συνολική του παρουσία στη ΔΕΘ ο Μητσοτάκης. Ήταν περισσότερο το «ξέρουμε ποιοί είμαστε και ποιοί δεν είμαστε, τί θα κάνουμε και τί δεν θα κάνουμε».

Σίγουρα όχι έναν μεγάλο μετεκλογικό συνασπισμό που θα περιλαμβάνει τον ΣΥΡΙΖΑ, παρότι ο Μητσοτάκης επανέλαβε ότι ακόμη κι αν είναι αυτοδύναμος , θα επιδιώξει ευρύτερες κοινοβουλευτικές και πολιτικές συγκλίσεις. «Η χώρα δεν θα μείνει ακυβέρνητη και δεν θα οδηγηθεί σε εκλογές με απλή αναλογική», διαβεβαίωσε, απευθύνοντας προσκλητήριο συστράτευσης και δίνοντας το στίγμα ότι θα είναι «πρωθ όλων των Ελλήνων» και «όχι μόνο όσων τον ψηφίσουν».

«Δεν είμαστε εδώ για κάποιους, είμαστε εδώ για όλους», σημείωσε τραβώντας διαχωριστική γραμμή από την τακτική πόλωσης του κ. Τσίπρα και τον «χυδαίο διχασμό» ως πολιτικό πρόταγμα.

Προανήγγειλε δε ότι η συμμετοχή, πολλώ δε μάλλον η συναίνεση, σε μια συνταγματική που δεν θα είναι τολμηρή (και δεν θα περιλαμβάνει προτάσεις του, όπως η αλλαγή του άρθρου 16) ουδόλως προεξοφλείται, ενώ ανέλυσε την τομή που προτείνει για μεταφορά του ΕΦΙΑ στην Τοπική Αυτοδιοίκηση μέχρι το 2021, μιλώντας για μεταρρύθμιση που θα ενισχύσει τη λογοδοσία και σταδιακά θα κόψει τον ομφάλιο λώρο με το κράτους και τους πόρους του.

Αν η ομιλία του κ. Μητσοτάκη στο Βελλίδειο το βράδυ του Σαββάτου ήταν μια πρόβα εκλογών με έντονο προεκλογικό άρωμα, η εμφάνισή του ενώπιον των δημοσιογράφων ήταν ένα σαφές στίγμα του μοντέλου διακυβέρνησης που προτείνει,  των στόχων που επιδιώκει να πετύχει. Κυρίως, ήταν μια γραμμή σαφούς οριοθέτησης του σχεδίου και των προτάσεών του απ΄ όσα περιέγραψε ο πρωθυπουργός από το ίδιο βήμα το περασμένο Σαββατοκύριακο.

Και η γραμμή ήταν σαφής, αφού προανήγγειλε και τομές στο κράτος, όπως τη μεταφορά είσπραξης του ΕΦΙΑ στους Δήμους – πραγματική επανάσταση για την Τοπική Αυτοδιοίκηση εφόσον εφαρμοστεί – και ανοίγματα.

Ο πρόεδρος της ΝΔ έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για το ύψος των επιτοκίων υπογραμμίζοντας ότι η σταδιακή αποκλιμάκωση του κόστους δανεισμού θα είναι η πρώτη προτεραιότητά του. Χαρακτήρισε «αδιαπραγμάτευτη προτεραιότητα» τη φόρων και εισφορών σε συνεννόηση με του δανειστές.

Προανήγγειλε σημαντική διεύρυνση πέραν των κομματικών τειχών  και ανανέωση των ψηφοδελτίων της ΝΔ και με πρόσωπα από την Κεντροαριστερά, και δίνοντας το στίγμα της διακυβέρνησής του, μίλησε για μια «σφιχτή γενική γραμματεία της κυβέρνησης» και για κυβέρνηση που θα πλαισιωθεί από πρόσωπα που «θα είναι άξια να κάνουν συγκεκριμένες δουλειές», ενώ, όπως είπε, ερωτηθείς σχετικά με πρόσωπα εκτός ΝΔ που θα αξιοποιούσε σε μια δική του κυβέρνηση, απάντησε ότι εκτιμά τη νεότητα, αλλά προφανώς και την εμπειρία.

Επανέλαβε ότι βάζει τον πήχυ ψηλά. «Δεν έχω το ίδιο πρόγραμμα με τον κ. Τσίπρα», είπε σε μια αποστροφή του λόγου του ο κ Μητσοτάκης, λέγοντας ότι ο ίδιος έχει πιο φιλόδοξο . Και αυτό δεν αφορά μόνο τους στόχους για την ανάπτυξη, αλλά την όλη φιλοσοφία του σχεδίου που δεν είναι η αναδιανομή της ς, αλλά του πλούτου. Είναι η ενίσχυση της κοινωνικής κινητικότητας. «Δεν αποδέχομαι μια κοινωνία στην οποία η μεσαία τάξη συμπιέζεται προς τα κάτω και δεν υπάρχει καμία αίσθηση προόδου, δυνατότητας και ευκαιρίας για λιγότερο προνομιούχους».

Εντέλει, όπως είπε, «ας μετρηθούμε στο ζύγι του προοδευτισμού, τι είναι και τι δεν είναι προοδευτικό». Με ανοικτό πνεύμα, εξάλλου, άφησε να εννοηθεί ότι θα αντιμετωπίσει τα μέτρα που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός και θα φέρει προς ψήφιση. «Κρατάμε μικρό καλάθι», είπε, προσθέτοντας, ωστόσο ότι μέτρα που είναι ευθυγραμμισμένα στη λογική του και τα οποία «ο κ. αντιγράφει, δεν έχουμε λόγο να μην τα ψηφίσουμε» (αφού προηγηθεί η εξειδίκευσή τους). Αλλά μέχρι εκεί…

Πηγή: kathimerini.gr
PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση