Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » FEATURED » Μητσοτάκης σε πολιτικούς αρχηγούς: Εκλογές στις 25 Ιουνίου
Μητσοτάκης σε πολιτικούς αρχηγούς: Εκλογές στις 25 Ιουνίου

Μητσοτάκης σε πολιτικούς αρχηγούς: Εκλογές στις 25 Ιουνίου

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επικοινώνησε τηλεφωνικά, στο πλίσιο της διερευνητικής εντολής που έλβε από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα , με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Νίκο Ανδρουλάκη, τον γενικό γραμματέα του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα και τον πρόεδρο της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκο Βελόπουλο.

Ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε ότι θεωρεί πως δεν υπάρχει προϋπόθεση για σχηματισμό κυβέρνησης από την παρούσα Βουλή και ότι προτίθεται να επιστρέψει τη διερευνητική εντολή σήμερα το απόγευμα. Ο πρωθυπουργός μετέφερε στους πολιτικούς αρχηγούς ότι η κυβέρνηση θα προτείνει την επίσπευση της σύγκλησης και διάλυσης της νέας Βουλής, ώστε να διεξαχθούν βουλευτικές εκλογές στις 25 Ιουνίου.

Μετά την αναμενόμενη επιστροφή της εντολής από τον κ. Μητσοτάκη το απόγευμα, παρέχεται διερευνητική εντολή στον αρχηγό του δεύτερου σε κοινοβουλευτική κόμματος (στον Αλ. Τσίπρα) και, εάν δεν τελεσφορήσει και αυτή, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας δίνει διερευνητική εντολή στον αρχηγό του τρίτου σε κοινοβουλευτική κόμματος (δηλαδή στον Ν. Ανδρουλάκη).

Κάθε μία εξ αυτών των εντολών «ισχύει για τρεις ημέρες». Αν οι διερευνητικές εντολές δεν τελεσφορήσουν, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας καλεί τους αρχηγούς των κομμάτων και, αν επιβεβαιωθεί η αδυναμία σχηματισμού κυβέρνησης που να έχει την εμπιστοσύνη της Bουλής, επιδιώκει τον σχηματισμό κυβέρνησης από όλα τα κόμματα της Bουλής για τη διενέργεια εκλογών. Σε περίπτωση αποτυχίας, αναθέτει στον πρόεδρο του Συμβουλίου της Eπικρατείας, ή του Aρείου Πάγου, ή του Eλεγκτικού Συνεδρίου τον σχηματισμό κυβέρνησης, όσο το δυνατόν ευρύτερης αποδοχής, για να διενεργήσει εκλογές, και διαλύει τη Bουλή.

Στο Προεδρικό Μέγαρο ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Ξεκινά η διαδικασία των διερευνητικών εντολών, με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα , να καλεί τον αρχηγό του πρώτου κόμματος -εν προκειμένω τον Κυριάκο Μητσοτάκη– για να διακριβωθεί η δυνατότητα σχηματισμού κυβέρνησης που θα απολαμβάνει την εμπιστοσύνη της Βουλής.

Όπως όλα δείχνουν, στις 25 Ιουνίου θα είναι η δεύτερη εκ αναμέτρηση. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης προσήλθε στις 12:30 στο Προεδρικό Μέγαρο και έλαβε από την κ. Σακελλαροπούλου την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης ς, την οποία, όπως είπε, θα επιστρέψει το απόγευμα.

Νωρίτερα στο Προεδρικό Μέγαρο είχε μεταβεί ο Κώστας Τασούλας και παρέδωσε τα τελικά αποτελέσματα στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Εκλογές 2023: Στο Προεδρικό Μέγαρο ο Κυριάκος Μητσοτάκης: «Θα επιστρέψω την εντολή το απόγευμα»-1
Φωτ: INTIME 

Τον πίνακα με τα επίσημα εκλογικά αποτελέσματα της 21ης Μαΐου επέδωσε νωρίτερα στον πρόεδρο της Βουλής, Κωνσταντίνο Τασούλα, η υπηρεσιακή , Καλλιόπη Σπανού.

Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με το 37 του Συντάγματος, αν το πρώτο κόμμα δεν διαθέτει από τις εκλογές «την απόλυτη πλειοψηφία των εδρών», η Πρόεδρος παρέχει στον αρχηγό του κόμματος που διαθέτει τη σχετική πλειοψηφία -δηλαδή στον Κυρ. Μητσοτάκη– διερευνητική εντολή για να διακριβωθεί η δυνατότητα σχηματισμού κυβέρνησης που θα έχει την εμπιστοσύνη της Bουλής.

Aν δεν διαπιστωθεί αυτή η δυνατότητα, παρέχεται διερευνητική εντολή στον αρχηγό του δεύτερου σε κοινοβουλευτική δύναμη κόμματος (στον Αλ. Τσίπρα) και, εάν δεν τελεσφορήσει και αυτή, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας δίνει διερευνητική εντολή στον αρχηγό του τρίτου σε κοινοβουλευτική δύναμη κόμματος (δηλαδή στον Ν. Ανδρουλάκη).

Κάθε μία εξ αυτών των εντολών «ισχύει για τρεις ημέρες». Αν οι διερευνητικές εντολές δεν τελεσφορήσουν, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας καλεί τους αρχηγούς των κομμάτων και, αν επιβεβαιωθεί η αδυναμία σχηματισμού κυβέρνησης που να έχει την εμπιστοσύνη της Bουλής, επιδιώκει τον σχηματισμό κυβέρνησης από όλα τα κόμματα της Bουλής για τη διενέργεια εκλογών και, σε περίπτωση αποτυχίας, αναθέτει στον πρόεδρο του Συμβουλίου της Eπικρατείας, ή του Aρείου Πάγου, ή του Eλεγκτικού Συνεδρίου, τον σχηματισμό κυβέρνησης, όσο το δυνατόν ευρύτερης αποδοχής, για να διενεργήσει εκλογές και διαλύει τη Bουλή.

Δεδομένων των συσχετισμών που διαμόρφωσε το χθεσινό αποτέλεσμα, σχεδόν προεξοφλείται ότι δεν θα εξαντληθεί το συνολικά εννιαήμερης διάρκειας ανώτατο χρονικό διάστημα των τριών διερευνητικών, όπως επίσης και να δρομολογηθούν με ταχύτητα οι μετά το διαφαινόμενο άκαρπο αποτέλεσμα διαβουλεύσεις της κ. Σακελλαροπούλου με όλα τα κόμματα για κάποιου είδους «κυβέρνηση» που είτε να διαθέτει την εμπιστοσύνη της Βουλής είτε να αναλάβει τη διεξαγωγή των δεύτερων εκλογών. Αμέσως μετά η Πρόεδρος θα κινήσει τη διαδικασία σχηματισμού υπηρεσιακής κυβέρνησης «για να διενεργήσει εκλογές και διαλύει τη Bουλή».

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση