Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » FEATURED » Mητσοτάκης καλεί αρχηγούς
Mητσοτάκης καλεί αρχηγούς

Mητσοτάκης καλεί αρχηγούς

ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΙΑ ΠΕΛΩΝΗ

Κύκλο συνντήσεων με τους πολιτικούς ρχηγούς αναμένεται να ανοίξει ο πρωθυπουργός, με αφορμή τα θεσμικά ζητήματα που ανοίγουν, με κορυφαίο στην ατζέντα αυτό της ψήφου των Ελλήνων του εξωτερικού, που αναμένεται να έρθει στη Βουλή εντός του Οκτωβρίου.

Η επιχείρηση «συναίνεση» τοποθετείται στο δεκαήμερο μεταξύ της επιστροφής του κ. Μητσοτάκη από το Κάιρο (8 Οκτωβρίου) και της αναχώρησής του για τις Βρυξέλλες για τη συμμετοχή στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις 17 Οκτωβρίου.

Παρότι η συναίνεση, ιδιαίτερα με τον ΣΥΡΙΖΑ, την πρόταση του οποίου για ψήφο εξωτερικού «δύο ταχυτήτων» ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε «προσβλητική», μοιάζει εξαιρετικά δύσκολη αν όχι απίθανη, φαίνεται ότι ο κ. Μητσοτάκης επιδιώκει σε αυτό τον κύκλο να εξασφαλίσει τουλάχιστον τη συναίνεση των μικρότερων κομμάτων (ανάμεσά τους το ΚΚΕ και η Ελληνική Λύση). Και, πάντως, να τηρήσει τη δέσμευσή του ότι θα ενημερώσει ο ίδιος τους πολιτικούς αρχηγούς για τη ρύθμιση.

Η αριθμητική δεν είναι απλή, καθώς η πρόβλεψη του Συντάγματος είναι αυξημένη πλειοψηφία 200 ψήφων για να περάσει το . Μπορεί οι «μονομπλόκ» συναινέσεις να μη διαφαίνονται στην παρούσα στιγμή, αλλά η κυβέρνηση διαμηνύει ότι είναι ανοικτή σε προτάσεις για τη ρύθμιση. Και, σε κάθε περίπτωση, το ζήτημα που θα ανοίξει θα φέρει τα κόμματα προ των ευθυνών τους για τη στάση που θα τηρήσουν και τα κίνητρα πίσω από αυτήν («ο ΣΥΡΙΖΑ θα μείνει μόνος του», είπε πρόσφατα ο κ. Μητσοτάκης).

Συμβούλιο αρχηγών, πάντως, για το μεταναστευτικό δεν θα γίνει, ξεκαθάρισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, ο οποίος επέμεινε στη διεθνοποίηση του ζητήματος και άφησε να εννοηθεί ότι η κυβέρνηση θα θέσει στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και το ζήτημα της στωσης-κατανομής των προσφύγων σε -μέλη της Ε.Ε., προσθέτοντας ότι «από τις συζητήσεις του πρωθυπουργού στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες φάνηκε ότι υπάρχει πρόσφορο έδαφος». Η κυβέρνηση φαίνεται να έχει εξασφαλίσει στο αίτημα για δικαιότερη κατανομή τη στήριξη της Γερμανίας, της Γαλλίας και της Ολλανδίας. Ταυτόχρονα, είναι σαφές ότι απαιτείται η άσκηση πίεσης στην να ελέγξει τις ροές και να εφαρμόσει τη δήλωση Ε.Ε. – ς με «καρότο» την αύξηση της κοινοτικής χρηματοδότησης.

Ερώτηση Μπακογιάννη

Ο Εμανουέλ Μακρόν, απαντώντας σε ερώτηση που του απηύθυνε εκ μέρους του ΕΛΚ η Ντόρα Μπακογιάννη στο , παραδέχθηκε ότι υπάρχει αύξηση στη «μετανάστευση», καθώς και ότι η Τουρκία χρησιμοποιεί το θέμα για να πιέσει, προσθέτοντας ότι «πρέπει να δουλέψουμε με την Τουρκία», όπως έγινε με τη διαπραγμάτευση που στη δήλωση Ε.Ε. – Τουρκίας. Τόνισε μάλιστα ότι απαιτείται να αναλάβουν όλοι τις ευθύνες τους και να γίνει δικαιότερος καταμερισμός των βαρών.

Την ίδια ώρα, κυβερνητικές , απαντώντας στην κριτική του ΣΥΡΙΖΑ και στον Αλέξη Χαρίτση, μιλούσαν για «θράσος» να κατηγορεί την κυβέρνηση, που προσπαθεί να βάλει μια τάξη σε ένα πρόβλημα που κληρονόμησε, ο εκπρόσωπος ενός κόμματος που «έλεγε ότι “η θάλασσα δεν έχει σύνορα”». «Η χώρα έχει σύνορα. Και οι πρόσφυγες/μετανάστες ούτε “λιάζονται” ούτε “εξαφανίζονται”. Αντιμετωπίζουμε την κατάσταση με πλήρη σεβασμό των δικαιωμάτων των αιτούντων άσυλο, όπως προβλέπει το ενωσιακό δίκαιο. Ομως η Ελλάδα δεν έχει τη δυνατότητα να δεχθεί όλους όσοι αναζητούν μια καλύτερη τύχη. Ενταξη στο σύστημα ασύλου θα υπάρχει μόνο για όσους αιτούντες έχουν προσφυγικό προφίλ», σημείωναν, υπογραμμίζοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ως κυβέρνηση χειρίστηκε το πρόβλημα με «ιδεοληπτικά» και ως αντιπολίτευση «ανεύθυνα».

Πηγή: kathimerini.gr
PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση