Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » FEATURED » Mητσοτάκης καλεί αρχηγούς
Mητσοτάκης καλεί αρχηγούς

Mητσοτάκης καλεί αρχηγούς

ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΙΑ ΠΕΛΩΝΗ

Κύκλο συναντήσεων με τους πολιτικούς αρχηγούς αναμένεται να ανοίξει ο , με αφορμή τα θεσμικά ζητήματα που ανοίγουν, με κορυφαίο στην ατζέντα αυτό της ψήφου των Ελλήνων του εξωτερικού, που αναμένεται να έρθει στη Βουλή εντός του Οκτωβρίου.

Η επιχείρηση «συναίνεση» τοποθετείται στο δεκαήμερο μεταξύ της επιστροφής του κ. Μητσοτάκη από το Κάιρο (8 Οκτωβρίου) και της αναχώρησής του για τις Βρυξέλλες για τη συμμετοχή στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις 17 Οκτωβρίου.

Παρότι η συναίνεση, ιδιαίτερα με τον ΣΥΡΙΖΑ, την πρόταση του οποίου για ψήφο εξωτερικού «δύο ταχυτήτων» ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε «προσβλητική», μοιάζει εξαιρετικά δύσκολη αν όχι απίθανη, φαίνεται ότι ο κ. Μητσοτάκης επιδιώκει σε αυτό τον κύκλο να εξασφαλίσει τουλάχιστον τη συναίνεση των μικρότερων κομμάτων (ανάμεσά τους το ΚΚΕ και η Ελληνική Λύση). Και, πάντως, να τηρήσει τη δέσμευσή του ότι θα ενημερώσει ο ίδιος τους πολιτικούς αρχηγούς για τη .

Η αριθμητική δεν είναι απλή, καθώς η πρόβλεψη του Συντάγματος είναι αυξημένη πλειοψηφία 200 ψήφων για να περάσει το νομοσχέδιο. Μπορεί οι «μονομπλόκ» συναινέσεις να μη διαφαίνονται στην παρούσα στιγμή, αλλά η κυβέρνηση διαμηνύει ότι είναι ανοικτή σε προτάσεις για τη . Και, σε κάθε περίπτωση, το ζήτημα που θα ανοίξει θα φέρει τα κόμματα προ των ευθυνών τους για τη στάση που θα τηρήσουν και τα κίνητρα πίσω από αυτήν («ο ΣΥΡΙΖΑ θα μείνει μόνος του», είπε πρόσφατα ο κ. Μητσοτάκης).

Συμβούλιο αρχηγών, πάντως, για το μεταναστευτικό δεν θα γίνει, ξεκαθάρισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, ο οποίος επέμεινε στη διεθνοποίηση του ζητήματος και άφησε να εννοηθεί ότι η κυβέρνηση θα θέσει στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και το ζήτημα της ποσόστωσης-κατανομής των προσφύγων σε κράτη-μέλη της Ε.Ε., προσθέτοντας ότι «από τις συζητήσεις του πρωθυπουργού στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες φάνηκε ότι υπάρχει πρόσφορο έδαφος». Η κυβέρνηση φαίνεται να έχει εξασφαλίσει στο αίτημα για δικαιότερη κατανομή τη στήριξη της ερμανίας, της αλλίας και της Ολλανδίας. Ταυτόχρονα, είναι σαφές ότι απαιτείται η άσκηση πίεσης στην Τουρκία να ελέγξει τις ροές και να εφαρμόσει τη δήλωση Ε.Ε. – Τουρκίας με «καρότο» την αύξηση της κοινοτικής ς.

Ερώτηση Μπακογιάννη

Ο Εμανουέλ Μακρόν, απαντώντας σε ερώτηση που του απηύθυνε εκ μέρους του ΕΛΚ η Ντόρα Μπακογιάννη στο Συμβούλιο της Ευρώπης, παραδέχθηκε ότι υπάρχει αύξηση στη «», καθώς και ότι η Τουρκία χρησιμοποιεί το θέμα για να πιέσει, προσθέτοντας ότι «πρέπει να δουλέψουμε με την Τουρκία», όπως έγινε με τη διαπραγμάτευση που κατέληξε στη δήλωση Ε.Ε. – Τουρκίας. Τόνισε μάλιστα ότι απαιτείται να αναλάβουν όλοι τις ευθύνες τους και να γίνει δικαιότερος καταμερισμός των βαρών.

Την ίδια ώρα, κυβερνητικές πηγές, απαντώντας στην κριτική του ΣΥΡΙΖΑ και στον Αλέξη Χαρίτση, μιλούσαν για «θράσος» να κατηγορεί την κυβέρνηση, που προσπαθεί να βάλει μια τάξη σε ένα πρόβλημα που κληρονόμησε, ο εκπρόσωπος ενός κόμματος που «έλεγε ότι “η δεν έχει σύνορα”». «Η χώρα έχει σύνορα. Και οι /μετανάστες ούτε “λιάζονται” ούτε “εξαφανίζονται”. Αντιμετωπίζουμε την κατάσταση με πλήρη σεβασμό των δικαιωμάτων των αιτούντων , όπως προβλέπει το ενωσιακό δίκαιο. Ομως η Ελλάδα δεν έχει τη δυνατότητα να δεχθεί όλους όσοι αναζητούν μια καλύτερη τύχη. Ενταξη στο σύστημα ασύλου θα υπάρχει μόνο για όσους αιτούντες έχουν προσφυγικό προφίλ», σημείωναν, υπογραμμίζοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ως κυβέρνηση χειρίστηκε το πρόβλημα με «ιδεοληπτικά» και ως αντιπολίτευση «ανεύθυνα».

Πηγή: kathimerini.gr
PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση