Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » FEATURED » Μητσοτάκης – Ερντογάν: Το τετ α τετ φέρνει ήρεμο καλοκαίρι
Μητσοτάκης – Ερντογάν: Το τετ α τετ φέρνει ήρεμο καλοκαίρι

Μητσοτάκης – Ερντογάν: Το τετ α τετ φέρνει ήρεμο καλοκαίρι

Βήμα παγίωσης της αποκλιμάκωσης και διασφάλισης ήρεμων νερών για το καλοκαίρι ήταν η πολυαναμενόμενη συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ταγίπ Ερντογάν, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής χθες στο .

Σύμφωνα με κυβερνητικές , η 50λεπτη συνάντηση διεξήχθη σε θετικό – «έσπασε ο πάγος», ανέφεραν χαρακτηριστικά. Οι δύο πλευρές συμφώνησαν να «αφήσουν πίσω την ένταση του 2020, παρά τις πολύ σημαντικές διαφωνίες που υπάρχουν». Όπως σημειώνουν οι ίδιες , συμφωνήθηκε να αποφεύγονται οι προκλήσεις που μπορούν να οδηγήσουν σε «δύσκολα διαχειρίσιμες καταστάσεις». Σε μια ανατροπή της τελευταίας στιγμής, η τουρκική προεδρία ζήτησε τη συμμετοχή στη συνάντηση του στενού συνεργάτη του κ. Ερντογάν, Ιμπραήμ Καλίν, σε ρόλο μεταφραστή. Ο κ. Μητσοτάκης δέχθηκε, υπό τον όρο να συμμετάσχει και η διπλωματική του σύμβουλος, Ελένη Σουρανή.

Θετική ατζέντα

Η ελληνική πλευρά έχει κάθε πρόθεση να προχωρήσει τη θετική ατζέντα των 25 σημείων που διατυπώθηκε πρόσφατα από κοινού από τους αρμόδιους υφυπουργούς Εξωτερικών (Φραγκογιάννης – Ονάλ). Παράλληλα, οι συν για τις διαφορές μεταξύ των δύο χωρών, με κορυφαία το ζήτημα της οριοθέτησης των θαλασσίων ζωνών, πρέπει να συνεχιστούν –σύμφωνα με την Αθήνα– στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου, των διερευνητικών επαφών και των μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης.

Στη συνάντηση τέθηκε επιπλέον το ζήτημα του προσφυγικού, στο οποίο η Ελλάδα είναι διατεθειμένη να συνεργαστεί με την Τουρκία, στον βαθμό που δεν θα επαναληφθούν προκλήσεις όπως αυτές που σημειώθηκαν στον Έβρο τον Μάρτιο του 2020. Σε αυτό το πλαίσιο, σύμφωνα με τις ίδιες κυβερνητικές πηγές, ο κ. Μητσοτάκης μετέφερε ότι θα ήταν ένδειξη καλής θελήσεως να δεχθεί η Τουρκία τους 1.450 , των οποίων τα αιτήματα ασύλου έχουν απορριφθεί τελεσιδίκως από τις ελληνικές αρχές. Το ελληνικό αίτημα για τις επιστροφές εκκρεμεί από τον περασμένο Ιανουάριο, ενώ έχει παρέμβει επ' αυτού και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, χωρίς αποτέλεσμα.

Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση, ο Τούρκος πρόεδρος τάχθηκε υπέρ του απευθείας διαλόγου μεταξύ των δύο πλευρών και εξέφρασε την εκτίμηση ότι το 2021 θα είναι μια «ήσυχη χρονιά» για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Ο κ. Ερντογάν δήλωσε επίσης: «Με τον κ. Μητσοτάκη είχαμε μια καλή συνάντηση. Του πρότεινα και στο Αιγαίο ή σε άλλες περιοχές όταν προκύπτουν ζητήματα να μην εμπλέκουμε τρίτα πρόσωπα ή τρίτες χώρες. Όταν προκύπτουν δυσκολίες, εσείς άνετα να με καλείτε από την ειδική γραμμή, όπως κι εγώ να καλώ εσάς. Και ως Ελλάδα και Τουρκία να κάνουμε βήματα χωρίς να προκύπτουν δυσκολίες». Σημειώνεται ότι η Αθήνα επιβεβαιώνει τα περί απευθείας επικοινωνίας μεταξύ των δύο χωρών, αλλά όχι τα περί «κόκκινης γραμμής».

O κ. Ερντογάν ανέφερε πως πρότεινε και μια φόρμουλα για να αποσύρονται από το τραπέζι των διαβουλεύσεων κάποια ζητήματα διαφορών μεταξύ των δύο χωρών. Νωρίτερα, ο κ. Ερντογάν, στο βιντεοσκοπημένο μήνυμά του προς το Brussels Forum, που διεξήχθη παράλληλα με τη Σύνοδο Κορυφής, δήλωσε ότι η «αναζωογόνηση των καναλιών διαλόγου μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας συμβάλλει στη σταθερότητα και την ευημερία» στην ευρύτερη περιοχή, «αλλά και στην επίλυση των διμερών ζητημάτων». Ο Τούρκος πρόεδρος πρόσθεσε ότι η χ του καθοδηγείται στις σχέσεις της με τους γείτονές της από τις αρχές της δικαιοσύνης, της ισότητας και του διεθνούς δικαίου, αλλά και του «σεβασμού των αμοιβαίων δικαιωμάτων και συμφερόντων».

Σημαντική για τις ελληνικές θέσεις θεωρείται η στη δεύτερη παράγραφο του κοινού ανακοινωθέντος της Συνόδου: «Δεσμευόμαστε να ενισχύσουμε τις όταν απειλείται η ασφάλεια και η σταθερότητα ενός συμμάχου ή όταν βρίσκονται σε κίνδυνο οι θεμελιώδεις μας αξίες και αρχές». Πρόκειται για διατύπωση που θα μπορούσε να αφορά και από το εσωτερικό της Συμμαχίας – και είναι κάτι που έχει θέσει η Αθήνα στο παρελθόν σε σχέση με την Τουρκία, επικαλούμενη το άρθρο 4 του καταστατικού χάρτη του ΝΑΤΟ.

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση