Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » FEATURED » Μητσοτάκης: Αυξάνονται 8% τα αναπηρικά επιδόματα
Μητσοτάκης: Αυξάνονται 8% τα αναπηρικά επιδόματα

Μητσοτάκης: Αυξάνονται 8% τα αναπηρικά επιδόματα

Την αύξηση των αναπηρικών επιδομάτων (του ΟΠΕΚΑ) κατά 8% ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Μιλώντας στην εκδήλωση του υπ. Οικονομικών με θέμα «Ελληνική Οικονομία: Ανθεκτικότητα – Πρόοδος – Προοπτική», ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι πρόκειται για μια τελευταία συμβολική πράξη της παρούσας κοινοβουλευτικής θητείας, η οποία αφορά 200.000 πολίτες.

Επενδυτική βαθμίδα μέσα στο 2023 με ισχυρή

Παράλληλα, σημείωσε ότι η εθνική οικονομία αναβαθμίστηκε 12 φορές την τελευταία τετραετία και βρίσκεται ένα βήμα πριν την επενδυτική βαθμίδα. «Eφόσον από τις εκλογές προκύψει ισχυρή και σταθερή κυβέρνηση, η Ελλάδα θα ανακτήσει την επενδυτική βαθμίδα μέσα στο 2023», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.

Για τον πληθωρισμό είπε ότι μειώνεται, αλλά έχουμε δει τα χειρότερα και σήμερα είναι αισθητά κάτω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε επίσης ότι η Ελλάδα εξέδωσε με επιτυχία πενταετές ομόλογο μόλις μία ημέρα μετά την ανακοίνωση των εκλογών.

Απολογισμός του κυβερνητικού έργου

«Σε λιγότερο από 45 μήνες και μάλιστα μέσα από πολλές αλλεπάλληλες κρίσεις, ο μας κατάφερε να εντάξει τις εθνικές ανάγκες στα ζητούμενα της εποχής, να κάνει άλματα τα βήματά του για να κερδίσει τοn χαμένο χρόνο ώστε η Ελλάδα να αποτελεί σήμερα την ευχάριστη έκπληξη της Ευρώπης», τόνισε ο πρωθυπουργός.

Ανέφερε ότι τίποτα το 2023 δεν θυμίζει την υπερχρεωμένη χώρα των μνημονίων, με τραυματισμένη και διχασμένη την κοινωνία. «Το καλοκαίρι του 2019 κάναμε μια νέα αρχή. Τέσσερα χρόνια μετά έχουμε καλύψει απώλειες στο μέσο εισόδημα, έχουμε εκτινάξει την παραγωγικότητα, τις επενδύσεις, τις εξαγωγές μας. Το εθνικό προϊόν επανέρχεται στα επίπεδα του 2010 και είμαστε στη δεύτερη ισχυρότερη ανάπτυξη στην Ευρωζώνη», σημείωσε.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε ότι ο δείκτης της ανάπτυξης δεν είναι αυτοσκοπός, αλλά παράμετρος της συλλογικής ευημερίας και της ατομικής προκοπής. Τόνισε ότι γι’ αυτό είναι σημαντικό ότι έπεσε η ανεργία 7 ποσοστιαίες μονάδες και δημιουργήθηκαν 300.000 νέες θέσεις εργασίας.

Μίλησε επίσης για την αύξηση του κατώτατου μισθού τρεις φορές και για τις αυξήσεις που είδαν οι συνταξιούχοι.

«Τα παραπάνω δεν ήρθαν με το πάτημα ενός κουμπιού. Το 2019 δεν είχα υποσχεθεί θαύματα. Είχα περιγράψει ένα όραμα και είχα μιλήσει για συγκεκριμένο σχέδιο. Είχα δεσμευτεί για πολλή και σκληρή δουλειά. Είχα μιλήσει για τολμηρές μεταρρυθμίσεις που θα έκαναν πιο ανταγωνιστική την οικονομία μας. Τέτοιες υλοποιήθηκαν πάρα πολλές», συνέχισε ο πρωθυπουργός, ο οποίος έκανε ξεχωριστή στο σχέδιο Ελλάδα 2.0.

Επιπλέον μίλησε για την αλλαγή στο δημοσιονομικό μείγμα. «Είχαμε δεσμευτεί ότι θα μειώσουμε τους φόρους και μειώσαμε τους φόρους. Μειώσαμε παραπάνω από 50 φόρους αποκλιμακώνοντας και τις εισφορές», υπογράμμισε. «Ακολουθήσαμε μια ευέλικτη και αναπτυξιακή πολιτική. Το κάναμε χωρίς να απειληθεί η δημοσιονομική πειθαρχία. Τελικά το πρωτογενές έλλειμμα του 2022 θα είναι σίγουρα πολύ χαμηλότερο του αναμενομένου. Και ισχύει στο ακέραιο η δέσμευσή μου ότι το 2023 η χώρα θα παράξει πρωτογενές πλεόνασμα, το οποίο προέρχεται από την ανάπτυξη και όχι από την υπερφορολόγηση», τόνισε.

Εξυγίανση των τραπεζών

Μίλησε και για την εξυγίανση του τραπεζικού συστήματος. Είπε ότι τα «κόκκινα» δάνεια, από το 45%, έχουν πέσει σε μονοψήφιο ποσοστό. «Ολες οι τράπεζες είναι απόλυτα θωρακισμένες από τις διεθνείς αναταράξεις», επισήμανε. «Χθες ανακοινώθηκε η διεύρυνση της περιμέτρου των δικαιούχων του προγράμματος επιδότησης στεγαστικών δανείων», συμπλήρωσε.

Ο πρωθυπουργός ανέφερε πως όλα αυτά αποτελούν ενδείξεις ότι η χώρα μας δεν είναι πλέον πρόβλημα, αλλά μέρος της λύσης στις ευρωπαϊκές εξελίξεις.

«Αυτό που έχει σημασία είναι να νιώσει ο πολίτης ότι από αυτούς τους δείκτες προκύπτει και η δική του, καλύτερη ζωή. Το αναγνωρίζουν πιστεύω καλόπιστα ο Ελληνίδες και οι Ελληνες. Η κοινωνία είδε στην πράξη την κολοσσιαία στήριξη μέσα στην κρίση. Θυμούνται οι μικρομεσαίες την επιστρεπτέα προκαταβολή. Οι εργαζόμενοι θυμούνται ότι το κράτος προστάτευσε τις θέσεις εργασίας. Οι βλέπουν το πλεόνασμα του δημόσιου πλούτου να επιστρέφει στο μέσο εισόδημα. Πρόκειται για τα αποτελέσματα της πολιτικής που πρεσβεύουμε», τόνισε.

«Η Ελλάδα έχει μετατραπεί σε ένα καλό παράδειγμα της Ευρώπης. Οι Ελληνες είναι οπλισμένοι με περισσότερη αυτοπεποίθηση και αισιοδοξία. Τις εθνικές μας πρωτοβουλίες τις συνόδευαν πάντα και ευρωπαϊκές πρωτοβουλίες. Συμβάλλαμε στη διαμόρφωση πιο ανθεκτικής ευρωπαϊκής πολιτικής. Να θυμηθώ το ψηφιακό πιστοποιητικό εμβολιασμού και το Ταμείο Ανάκαμψης. Ημασταν παρόντες και ως Ελληνες στην πρόσφατη διαμόρφωση μηχανισμού για τον έλεγχο των τιμών του φυσικού αερίου. Αργήσαμε λίγο, όμως η Ευρώπη απέδειξε ότι μπορεί τελικά να καταλήγει σε λύσεις προς όφελος των Ευρωπαίων. Το ίδιο ισχύει για τη μεγάλη πρόκληση των επόμενων μηνών. Αναφέρομαι στο νέο σύμφωνο σταθερότητας. Η Ελλάδα έχει καταθέσει πολύ αναλυτικές προτάσεις. Ενα είναι σαφές, ότι οι παλιοί κανόνες είναι αναποτελεσματικοί. Να διδαχθούμε από τα μαθήματα της κρίσης, να μην επαναλάβουμε τα λάθη του παρελθόντος», ανέφερε.

Τέλος, ιδιαίτερη έκανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο νέο Σύμφωνο Σταθερότητας, τονίζοντας με νόημα ότι στη σημερινή συγκυρία οι παλιοί κανόνες είναι αναποτελεσματικοί.

«Την πατρίδα μας την πλήγωσε μια κρίση που κράτησε σχεδόν μία δεκαετία. Υπάρχει ακόμα απόσταση που μας χωρίζει από την ευρωπαϊκή πραγματικότητα σε αρκετούς τομείς. Δείτε το παράδειγμα της Ιρλανδίας. Αυτή η εθνική αναγκαιότητα απαιτεί τη διατήρηση της χώρας με την ίδια σιγουριά στην ίδια ανοδική τροχιά. Πιστεύω σύντομα θα το σφραγίσει και η επιλογή των Ελλήνων στις εκλογές που έρχονται. Οι πολίτες θα συγκρίνουν και θα κρίνουν, θα ζυγίσουν και θα αποφασίσουν αντιμετωπίζοντας όσα συζητήσαμε σήμερα, όχι ως απολογισμό, αλλά ως σταθμό μιας συναρπαστικής διαδρομής που μπορεί να επιφυλάξει πολλές ακόμα επιτυχίες. Με ορόσημο την 21η Μαΐου όταν ενωμένοι οι Ελληνίδες και οι Έλληνες θα δώσουν δεύτερη εντολή στην προκοπή ώστε η αυτοδύναμη Ελλάδα να προχωρήσει όπως της αξίζει: σταθερά, τολμηρά και μόνο μπροστά».

[Fancy_Facebook_Comments language="el_GR"]
PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • Ασφαλτόστρωση κεντρικής οδού και διαμόρφωσης Δημοτικού χώρου στάθμευσης στον Αμποβό Αφύσσου - https://t.co/dYMvJlviMj… -

  • Δήμος Νοτίου Πηλίου: Συνάντηση  εργασίας με μέλη της Γαστρονομικής Κοινότητας Πηλίου - https://t.co/5055NiRgov… -

  • Θερινά δρομολόγια από τις Αστικές Συγκοινωνίες Βόλου #ΑστικέςΣυγκοινωνίεςΒόλου - https://t.co/Fy9gG3cufN -

"Αλιεύοντας" την είδηση