Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » FEATURED » Μητρόπολη Δημητριάδος: H επένδυση στις Νηές και η δωρεά που έκανε φτερά
Μητρόπολη Δημητριάδος: H επένδυση στις Νηές και η δωρεά που έκανε φτερά

Μητρόπολη Δημητριάδος: H επένδυση στις Νηές και η δωρεά που έκανε φτερά

Οι μπίζνες πολλών εκατομμυρίων ευρώ στις οποίες ενεπλάκησαν ο μητροπολίτης Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος και ο πρωτοσύγκελος κ. Δαμασκηνός Κιαμέτης υπό την ιδιότητά τους ως εχόντων το δικαίωμα υπογραφής για τη μητρόπολη και οι οποίες στο μεταξύ ναυάγησαν ή… χάθηκαν στον δρόμο, φέρνουν τη μητρόπολη μπροστά σε δραματικά αδιέξοδα και οπωσδήποτε δημιουργούν σοβαρούς προβληματισμούς.

Η εικόνα είναι αποθαρρυντική: Πρώτον, δύο κληρικοί εις… επιχειρηματική σάρκα μίαν ως εκπρόσωποι της μητρόπολης, εκτός από το να βλέπουν τους εαυτούς τους ως ταπεινούς διακόνους του Θεού και της Εκκλησίας λειτουργούν ως πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος εταιρικού σχήματος. Δεύτερον, η αγορά πολυτελούς βίλας που τη χτυπάει ο δροσερός αέρας του Παγασητικού και οι μυρωδιές του Πηλίου, την ώρα που οι φιλανθρωπικές παροχές-ψίχουλα προς αυτούς που δοκιμάζονται ολοένα μειώνονται, και τρίτον δωρεές χρημάτων από επιχειρηματίες ευγενών προθέσεων στη μνήμη εκλιπόντων προσώπων της οικογένειάς τους που χρησιμοποιούνται για άλλους σκοπούς από αυτούς που έθεσαν οι δωρητές.

H επένδυση στις Νηές

Θρυαλλίδα των εξελίξεων που τοποθετούν τη Μητρόπολη Δημητριάδος στη δίνη του κυκλώνα είναι η ανακοίνωση για το κλείσιμο προ λίγων μηνών της εταιρείας Dolphin Capital Investors, με την οποία η μητρόπολη έχει ανοιχτά θέματα και σύντομα οι δύο εκπρόσωποί της αναμένεται να κληθούν να διευθετήσουν οικονομικές εκκρεμότητες επιστρέφοντας εκατομμύρια ευρώ!
Πρόκειται για την εταιρεία που σχεδίαζε την ανάπτυξη μιας τεράστιας επένδυσης, κυρίως πολυτελούς ξενοδοχείου («Lavender Bay Golf Resort») και γηπέδου γκολφ («Holy Trinity») στην περιοχή Νηές της Μαγνησίας. Για διάφορους λόγους, η φιλόδοξη επένδυση δεν προχώρησε, με αποτέλεσμα να πρέπει τώρα να γίνει ξεκαθάρισμα της κατάστασης – εν ολίγοις των οικονομικών θεμάτων.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα προκύπτει για τη Μητρόπολη Δημητριάδος, η οποία με μία συμφωνία είχε παραχωρήσει στην Golfing Developments Μελετητική Κατασκευαστική A.E. (εξαγοράστηκε αργότερα από την Dolphin Capital Investors) μία έκταση απίστευτου φυσικού κάλλους. Καθαρή εικόνα για τη συμφωνία δεν υπάρχει: σύμφωνα με το πόρισμα που εξέδωσε το 2010 ο προϊστάμενος της Κτηματικής Υπηρεσίας Νομού Μαγνησίας Δημήτρης Ευθυμίου, «ενώ το σχετικό συμβόλαιο στο οποίο παραπέμπουν τα συμβόλαια που υπέγραψε θυγατρική εταιρεία της Golfing Capital Investors με τη Μητρόπολη Δημητριάδος περιγράφει και αναφέρεται σε έκταση εμβαδού 1.358 στρεμμάτων, στα ως άνω συμβόλαια η έκταση ανέρχεται σε 2.903 στρέμματα», δηλαδή 1.545 στρέμματα παραπάνω! Οι εκτάσεις δηλαδή διευρύνθηκαν ως διά μαγείας (σαν το θαύμα του Χριστού με τα ψωμιά και τα ψάρια) και προσφέρθηκαν στην εταιρεία από τους εκπροσώπους της μητρόπολης.

Αλλο πόρισμα της Διεύθυνσης Οικονομικής Επιθεώρησης Θεσσαλίας, σε συνέχεια ανάλογου της Κτηματικής Υπηρεσίας, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι εκτάσεις που δόθηκαν στην εταιρεία Golfing Developments Α.Ε. ανήκουν στο Ελληνικό Δημόσιο και άρα κακώς η Μητρόπολη Δημητριάδος τις παραχώρησε!

Τον όλο χειρισμό έκαναν εκ μέρους της οι δύο κορυφαίοι παράγοντές της που έχουν και το δικαίωμα υπογραφής: ο κ. Ιγνάτιος ως πρόεδρος και ο κ. Κιαμέτης ως διευθύνων σύμβουλος! Το αντίτιμο γι’ αυτή την αμφισβητούμενων εκτάσεων συμφωνία πώληση (αλλά και μίσθωση) συμφωνήθηκε στα 33 εκατ. ευρώ, με προκαταβολή ιδιαιτέρως μεγάλη, όπως λένε παράγοντες που έχουν κάποια εικόνα, χωρίς όμως ποτέ να γίνει γνωστό το ακριβές ποσό ή να
ενημερωθεί το Μητροπολιτικό Συμβούλιο, όπως διαβεβαιώνουν μέλη του.

Με την προκαταβολή αυτή ή έστω ένα μέρος της, η ηγεσία της μητρόπολης προχώρησε στην αγορά μιας χλιδάτης έπαυλης στην Κάτω Γατζέα του Πηλίου, η οποία χρησιμεύει -λέει- ως… ησυχαστήριο για τον κ. Ιγνάτιο και τον κύκλο του. Δηλωμένη τιμή αγοράς εκείνη την εποχή (2007) 1 εκατ. ευρώ σύμφωνα με το σχετικό συμβόλαιο. Πρόκειται για ένα παλάτι 345 τ.μ. (πέντε υπνοδωμάτια, δύο σαλόνια, τέσσερα λουτρά, δύο χολ, κουζίνα, τεράστια αποθήκη) σε έκταση 7,5 στρεμμάτων! Η αξία της υπερπολυτελούς βίλας εκτιμάται ότι ξεπερνά το 1,5 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με παράγοντες του real estate στην περιοχή. Ουσιαστικά η Dolphin Capital, με την πρώτη συμφωνία με τη μητρόπολη λέει άνθρωπος που συμμετείχε στο κλείσιμο της συμφωνίας, χρηματοδότησε με τα λεφτά αυτά ολοσχερώς την αγορά της προκλητικής αυτής έπαυλης, που έχει σκανδαλίσει τους πιστούς, οι οποίοι βλέπουν σε εποχή κρίσης τους ανθρώπους της Εκκλησίας να διαβιούν πολυτελώς.

Το μείζον ερώτημα είναι τώρα πώς και ποιος θα καλύψει την επιστροφή της προκαταβολής στην Dolphin Capital, η οποία πρέπει σε περιορισμένο και προσδιορισμένο από τη σχετική νομοθεσία χρονικό διάστημα να διευθετήσει τις υποθέσεις της. Εφόσον αποφασίστηκε να διαλυθεί η εταιρεία, η μητρόπολη θα κληθεί να καλύψει τον ανοιχτό αυτό λογαριασμό. Από τη στιγμή μάλιστα που δεν μπορεί να… παραχωρήσει την πολυτελή βίλα που αγοράστηκε με την προκαταβολή από την Dolphin Capital, ή θα πρέπει να την πουλήσει, πιθανόν σε χαμηλότερη τιμή και μετά να συμπληρώσει από το ταμείο της για να επιστρέψει το ποσό που είχε λάβει έναντι της συμφωνίας, είτε να βγάλει όλο το ποσό από τον ιερό κορβανά. Και στις δύο περιπτώσεις, ειδικά στη δεύτερη, θα υπάρξει δραματική επίπτωση και μεγάλος περιορισμός στο φιλανθρωπικό έργο της τοπικής εκκλησίας, ενώ θα εκτεθεί ανεπανόρθωτα και το κύρος της, εξαιτίας αυτών των επιχειρηματικών deals, που είναι έξω από τη φιλοσοφία και τον πνευματικό ρόλο της Εκκλησίας. Επιπλέον εκκλησιαστικές πηγές που παρακολουθούν το θέμα, επισημαίνουν ότι είναι και υπόθεση της Δικαιοσύνης, αλλά και έρευνας από τις φορολογικές Αρχές.

Τεχνοκράτης που παρακολούθησε από πολύ κοντά το deal της Μητρόπολης Δημητριάδος κάνει λόγο για μεγάλα ανοίγματα που η τοπική Εκκλησία θα ματώσει οικονομικά για να καλύψει. Μία συναλλαγή που τελικά δεν έγινε, με ακίνητα που τα πιο πολλά τελικά αμφισβητείται ότι ανήκουν στη Μητρόπολη Δημητριάδος και πιθανόν να ωφέλησαν τους μετόχους μιας εταιρείας εισηγμένης στο Χρηματιστήριο. Επιπλέον, η Εκκλησία της Ελλάδος που φέρεται να έχει μερίδιο στο ακίνητο που πουλήθηκε στις Νηές Μαγνησίας, λέγεται ότι δεν εισέπραξε ποτέ ούτε ένα ευρώ από τις προκαταβολές και τα ποσά που δόθηκαν έναντι.

Μετά τις Νηές, η Θάσος;

Ο κ. Ιγνάτιος φιλοδοξεί, αναφέρουν έγκυρες πληροφορίες, να δει τον στενό του συνεργάτη που μαζί του εκπροσώπησε τη Μητρόπολη Δημιτριάδος στην υπόθεση στις Νηές κ. Δαμασκηνό Κιαμέτη μητροπολίτη Καβάλας! Προς τούτο λένε πως έχει επιδοθεί σε παρασκηνιακές διεργασίες, ήτοι σε έναν ιδιότυπο «προεκλογικό αγώνα», προσπαθώντας να πείσει μέλη της Ιεράς Συνόδου να δώσουν το χρίσμα στον εκλεκτό του. Πίσω από την κινητικότητα αυτή, εκτιμούν όσοι έχουν εικόνα της πολιτικής που εφαρμόζει στη Μαγνησία, είναι το ενδιαφέρον κυρίως για την ίδια την Καβάλα, αλλά και για τη… Θάσο. Το καταπράσινο και πανέμορφο νησί του Βορείου Αιγαίου ανήκει στη μητρόπολη και θεωρείται «παρθένο» για επενδύσεις, άρα προσφέρεται για επενδύσεις, που τόσο πολύ γοητεύουν τον κ. Ιγάντιο, αλλά και τον κ. Κιαμέτη.
Ωστόσο, η επιχείρηση αυτή που σχεδιάζει η Μητρόπολη Δημητριάδος δεν είναι καθόλου εύκολη. Στο άκουσμα της υποψηφιότητας Κιαμέτη τοπικοί παράγοντες στην Καβάλα που έχουν λίγες παραπάνω οικολογικές ευαισθησίες από τους πολιτικούς και τους επιχειρηματίες αισθάνθηκαν ανατριχίλα. Και αυτό διότι, λόγω της υπόθεσης στης Νηές, υπάρχει μεγάλη αγωνία μήπως εκποιηθεί και οικοδομηθεί, χάριν του επιχειρηματικού κέρδους, ένας από τους τελευταίους φυσικούς παραδείσους της Ελλάδας.


Η δωρεά που έκανε φτερά

Δεν είναι λίγοι εκείνοι που θυμούνται την επίσης περίεργη υπόθεση της Μητρόπολης Δημητριάδος που συντάραξε τον Νομό Μαγνησίας πριν από μερικά χρόνια. Ο λόγος για τη δωρεά ύψους 100 εκατ. δραχμών προς τη μητρόπολη του μεγαλοβιομήχανου και εξέχοντος μέλους της εκκλησιαστικής κοινότητας της χώρας -ο οποίος έφτασε για την προσφορά του να τοποθετηθεί στην τιμητική θέση του διοικητή του Αγίου Ορους- Κωνσταντίνου Λούλη που χάθηκε στον δρόμο και ουδέποτε έφτασε στους πιστούς χριστιανούς της περιοχής.

Οπως λένε μάλιστα εξέχοντες παράγοντες της κοινωνίας του Βόλου, «η υπομονή του μεγαλοβιομηχάνου κ. Λούλη έχει πλέον εξαντληθεί και ο χρόνος κυλά αντίστροφα για τη διεκδίκηση των χρημάτων της δωρεάς για τη δημιουργία στον Αλμυρό Μαγνησίας του Κέντρου Αποθεραπείας και Αποκατάστασης Κλειστής Νοσηλείας Εύης Λούλη “Η Αγία Υπομονή”».

Ο πρωτοσύγκελος Δαμασκηνός Κιαμέτης

Τα σχεδόν 350.000 ευρώ (σημερινά λεφτά) ο πρωτοσύγκελος Δαμασκηνός ισχυρίστηκε ότι δαπανήθηκαν όχι για το κέντρο αποθεραπείας που ποτέ δεν έγινε, αλλά για να γίνει βρεφονηπιακός σταθμός. Βρεφονηπιακός σταθμός που και εκείνος όμως τελικά ουδέποτε παραδόθηκε με… ιερές δικαιολογίες περί «αυξημένου λειτουργικού κόστους», που ξεπερνά, όπως ειπώθηκε, τις 700.000 ευρώ! Μέχρι και αγιορείτες έχουν μεσολαβήσει ώστε να ρίξουν στο φιλότιμο τον κ. Λούλη -επικαλούμενοι την ευαισθησία που τον διακρίνει έναντι της Εκκλησίας- για να μη συνεχίσει να διεκδικεί δικαστικά το ποσό της δωρεάς που ποτέ δεν έφτασε στον προορισμό της. Ο γνωστός βιομήχανος, δε, ακόμη αναζητά πού πήγαν τα δεκάδες χιλιάδες ευρώ που τράβαγε η μητρόπολη τακτικά από την κίνηση του αρχικού λογαριασμού του ιδρύματος. Αναλήψεις που έγιναν για την κάλυψη άλλων αναγκών κατά τον κ. Ιγνάτιο, άσχετων όμως με τον σκοπό της δωρεάς.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ
ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΟΣ ΚΑΙ ΑΛΜΥΡΟΥ
ΣΕ ΚΑΚΟΒΟΥΛΟ ΚΑΙ ΣΚΟΠΙΜΟ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ

MIXAHΛ Γ. ΒΑΣΙΛΙΚΟΣ
ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ
ΚΩΝΣΤΑΝΤΑ 123, ΒΟΛΟΣ
ΝΟΜΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΛΟΣ
ΙΕΡΑΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΟΣ ΚΑΙ ΑΛΜΥΡΟΥ

Στο φύλλο της κυριακάτικης έγκριτης εφημερίδας με τον τίτλο «ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ», της 10-9-2017, δημοσιεύεται στις σελ.38-39 άρθρο του δημοσιογράφου Ιωάννη Μακρυγιάννη υπό τον τίτλο «ΙΕΡΕΣ ΜΠΙΖΝΕΣ ΜΕ ΕΤΑΙΡΕΙΑ – ΦΟΥΣΚΑ».
Στο δημοσίευμα διαπιστώσαμε με έκπληξη μας ότι περιλαμβάνεται πλήθος ανακριβών και ψευδών πληροφοριών και σχόλια ψευδή και συκοφαντικά για το Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Δημητριάδος και τον Πρωτοσύγκελλο της Ιεράς Μητροπόλεως. Διά της παρούσης για την αποκατάσταση της αλήθειας ζητούμε να δημοσιεύσετε την παρούσα επιστολή στην ίδια θέση και με τα ίδια τυπογραφικά στοιχεία, εκφράζοντας εκ των προτέρων τη λύπη μας, που ο συντάκτης του άρθρου δημοσιογράφος, δε φρόντισε να διασταυρώσει τις πληροφορίες του και να ζητήσει πριν το δημοσίευμα και τις απόψεις της Μητροπόλεως.

Στο συγκεκριμένο δημοσίευμα συνδέονται άσχετες μεταξύ τους υποθέσεις και μεταφέρονται αδιευκρίνιστες δήθεν πληροφορίες και απόψεις δήθεν εξεχόντων παραγόντων της κοινωνίας του Βόλου, γίνεται επιλεκτική χρήση εγγράφων και χωρίων των εγγράφων αυτών και γενικά παραβιάζεται βάναυσα η αλήθεια και η πραγματικότητα.

Δημοσιεύματα αντίστοιχου περιεχομένου υπήρξαν και στο παρελθόν αρκετά με σκοπό να πλήξουν τον Μητροπολίτη Δημητριάδος. Τώρα όμως γίνεται προσπάθεια να πληγεί και ο Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεως Δημητριάδος.

Ειδικότερα όμως πρέπει να τονίσουμε τα ακόλουθα σημεία, που αποδεικνύουν ότι το περιεχόμενο του δημοσιεύματος είναι ψευδές :

Ο Πρωτοσύγκελλος της Μητροπόλεως Δημητριάδος ουδέποτε εκπροσώπησε την Ιερά Μητρόπολη Δημητριάδος στις συναλλαγές σχετικά με την επένδυση στις Νηές ή με την δωρεά του Κωνσταντίνου Λούλη. Σε όλες τις διαπραγματεύσεις και συναλλαγές η Ιερά Μητρόπολη Δημητριάδος εκπροσωπήθηκε από το Μητροπολίτη Δημητριάδος, που είναι ο κατά τον νόμο εκπρόσωπος της Ιεράς Μητροπόλεως Δημητριάδος.
Ούτε η Ιερά Μητρόπολη Δημητριάδος, ούτε ο Μητροπολίτης ή ο Πρωτοσύγκελλος συμμετέχουν υπό οποιαδήποτε ιδιότητα σε εταιρικό σχήμα.
Δεν υπάρχει κανείς κίνδυνος επιστροφής χρημάτων στην Εταιρία. Υπάρχει η διαλυτική αίρεση της εξόφλησης του τιμήματος και έχει ρητά συμφωνηθεί ότι, αν η εταιρία δεν ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της, τα ακίνητα επιστρέφουν στην ιδιοκτησία της Μητροπόλεως, ενώ τα καταβληθέντα τυχόν μέχρι τότε ποσά παραμένουν ως ποινική ρήτρα στη Μητρόπολη. Επομένως δεν υπάρχει δραματικό αδιέξοδο ή σοβαρός προβληματισμός και δεν υπάρχει καμία οικονομική εκκρεμότητα.
Η εταιρία Golfing Developments και η μητρική αυτής Dolphin Capital Partners ουδέποτε έκλεισαν, η συνεργασία τους με τη Μητρόπολη είναι αρμονική και η εταιρία είναι απόλυτα συνεπής στις υποχρεώσεις της.
Είναι αυτονόητο και το γνωρίζει ακόμη και ο πρωτοετής φοιτητής της Νομικής ότι ένα νομικό πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου, όπως η Μητρόπολη, δεν μπορεί να προχωρήσει σε συμβολαιογραφικές πράξεις χωρίς να υπάρχει απόφαση του συλλογικού διοικητικού οργάνου, που στην περίπτωση της Μητρόπολης είναι το Μητροπολιτικό Συμβούλιο. Το τελευταίο είναι για όλα τα θέματα ενήμερο, όλα τα θέματα συζητήθηκαν σε αυτό και υπάρχουν οι αντίστοιχες ομόφωνες αποφάσεις. Επίσης η Εκκλησία της Ελλάδος έχει λάβει το μερίδιο που της αναλογεί.
Η εξοχική κατοικία του εκάστοτε Μητροπολίτη Δημητριάδος στη Γατζέα του Δήμου Νοτίου Πηλίου Μαγνησίας αγοράστηκε αντί τιμήματος 1.000.000 ευρώ, όπως αναγράφεται και στο πωλητήριο συμβόλαιο, φωτοτυπία της πρώτης σελίδας του οποίου δημοσιεύεται στην εφημερίδα Σας. Τα χρήματα αυτά προήλθαν από την πώληση στην ανωτέρω εταιρία της προηγούμενης εξοχικής κατοικίας του Μητροπολίτη Δημητριάδος στις Νηές (η κατοικία αυτή είχε ανεγερθεί προ πολλών ετών), καθώς είναι πλέον αδύνατο για κάθε λογικό άνθρωπο να βρίσκεται η εξοχική κατοικία του Μητροπολίτη Δημητριάδος μέσα σε χώρο , όπου θα υλοποιηθεί ξενοδοχειακή επένδυση. Η εξοχική κατοικία του Μητροπολίτη Δημτηριάδος στη Γατζέα, δεν είναι ασφαλώς παλάτι ή πολυτελής έπαυλη, αλλά μόνο παλαιά οικία ανεγερθείσα προ πολλών ετών, στην οποία δεν έγινε από τη Μητρόπολη ουσιώδης προσθήκη ή ανακαίνιση. Υπάρχουν πλήρη παραστατικά για την αγορά και η πληρωμή των χρημάτων στην πωλήτρια έγινε με τραπεζικές επιταγές με πλήρη διαφάνεια, αφού προηγουμένως υποβλήθηκαν στην αρμόδια ΔΟΥ οι προβλεπόμενες από το νόμο δηλώσεις μεταβίβασης.
Η εκκλησιαστική έκταση στις Νηές, ανέρχεται σύμφωνα με πρόσφατη ακριβή καταμέτρηση σε 2.903 στρέμματα και αποτυπώνεται σε τοπογραφικό διάγραμμα και σε κτηματολογικό πίνακα που συνέταξε το Υπουργείο Γεωργίας διά τοπογραφικού του συνεργείου τη δεκαετία του 1950. Τόσο ο χάρτης όσο και ο πίνακας φυλάσσονται στην τοπογραφική υπηρεσία Μαγνησίας. Μάλιστα το Ελληνικό Δημόσιο με πλήθος διοικητικών εγγράφων (προεδρικά διατάγματα, τοπογραφικά διαγράμματα, κτηματολογικούς πίνακες, άδειες εκποίησης, εγκρίσεις διαχειριστικών εκθέσεων κ.λπ.) έχει αναγνωρίσει σε διαδρομή πολλών δεκαετιών την ιδιοκτησία της Εκκλησίας. Η Εκκλησία όχι μόνο δεν ιδιοποιήθηκε παράνομα ξένη έκταση, όπως αναφέρει το δημοσίευμα, αλλά αντίθετα παραχώρησε μεγάλο μέρος της περιουσίας της στο Δημόσιο, καθώς από τα 13.426 στρέμματα που είχε, της απέμειναν μόλις 2.903.
Η ιδιοκτησία της Εκκλησίας στις δασικές εκτάσεις έχει αναγνωριστεί αμετάκλητα με απόφαση του Αρείου Πάγου το έτος 1898 και έκτοτε η διαχείριση των εκτάσεων αυτών γίνεται ως ιδιωτικών δασικών εκτάσεων.
Ο συντάκτης του δημοσιεύματος, που επικαλείται το εσφαλμένο πόρισμα του τότε Προϊσταμένου της Κτηματικής Υπηρεσίας Δημητρίου Ευθυμίου, παρέλειψε να αναφέρει ότι ο συντάκτης του πορίσματος κατέληξε στο συγκεκριμένο πόρισμα με το επιχείρημα ότι δεν μπορούσε να ταυτοποιήσει την έκταση με τους τίτλους ιδιοκτησίας της Εκκλησίας. Μετά την έκδοση του πορίσματος ακολούθησαν πραγματογνωμοσύνη ορισθέντος από το ΤΕΕ μηχανικού, ο οποίος ταυτοποίησε πλήρως την έκταση με τους τίτλους ιδιοκτησίας της Εκκλησίας, χαρακτηρίζοντας μάλιστα απολύτως εσφαλμένο και αβάσιμο το προηγούμενο πόρισμα, παραγγελία του Υπουργείου Οικονομικών για επανεξέταση του θέματος, νέα διοικητική και τεχνική έκθεση της Κτηματικής Υπηρεσίας Μαγνησίας, στην οποία ταυτοποιείται η έκταση με τους τίτλους ιδιοκτησίας της Εκκλησίας, απόφαση της Εισαγγελέως Πρωτοδικών Βόλου, που απέρριψε αίτηση ασφαλιστικών μέτρων του Δημοσίου, με το επιχείρημα ότι η Εκκλησία ασκεί πράξεις νομής στην έκταση για 150 τουλάχιστον χρόνια και πρόσφατα πραγματογνωμοσύνη τριών ορισθέντων από τον Ειδικό Ανακριτή Αθηνών πραγματογνωμόνων, οι οποίοι διαπίστωσαν ότι όλες οι πωληθείσες και εκμισθωθείσες εκτάσεις περιλαμβάνονται στους τίτλους ιδιοκτησίας της Εκκλησίας. Επίσης το Δασαρχείο Αλμυρού, το Υπουργείο Γεωργίας και η Διεύθυνση Αγροτικής Ανάπτυξης Μαγνησίας επανειλημμένα με έγγραφά τους έχουν αναγνωρίσει την ιδιοκτησία της Εκκλησίας.
Σε ό,τι αφορά τη δωρεά του κ. Κωνσταντίνου Λούλη, το θέμα έχει κλείσει προ ετών με την υπογραφή ιδιωτικού συμφωνητικού μεταξύ του κ. Κωνσταντίνου Λούλη και της Μητροπόλεως και τα χρήματα διατέθηκαν στους φορείς που εκείνος επιθυμούσε μετά την αδυναμία εκτέλεσης του έργου , που είχε προγραμματιστεί να γίνει στον Πλάτανο Αλμυρού Μαγνησίας, λόγω της καθυστέρησης που υπήρξε στην επένδυση στις Νηές. Ο Βρεφονηπιακός Σταθμός της Αγριάς, στον οποίο μέρος των χρημάτων της δωρεάς Λούλη διατέθηκε, είναι σχεδόν έτοιμος και θα λειτουργήσει από την επόμενη χρονιά, καθώς πρέπει να εκδοθεί η σχετική άδεια λειτουργίας.
Είναι αυτονόητο, τέλος, ότι η Εκκλησία για να μπορεί να χρηματοδοτεί το φιλανθρωπικό της έργο και τις δραστηριότητες της, πρέπει να αξιοποιεί την περιουσία της προς όφελος της ιδίας και της τοπικής κοινωνίας και όχι να την αφήνει αναξιοποίητη και απρόσοδη.

Με τιμή
Μιχαήλ Γ. Βασιλικός

Πηγή: pronews.gr
[Fancy_Facebook_Comments language="el_GR"]
PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • Τέλος Ιουνίου τα εγκαίνια του Δημοτικού Θεάτρου Βόλου «Βαγγέλης Παπαθανασίου» - https://t.co/SjL0VtPdrs -

  • Νέος Πρύτανης του Π.Θ. ο Χαράλαμπος Μπιλλίνης #πρύτανηςΠανεπιστημίουΘεσσαλίας - https://t.co/i4FWLwv6PM -

  • Στον Βόλο ο Δημήτρης Κουτσούμπας #ΔημήτρηςΚουτσούμπας - https://t.co/GZISPk1xLM -

"Αλιεύοντας" την είδηση