Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΕΛΛΑΔΑ » ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ » Μειώσεις στις επικουρικές και στις υψηλές κύριες συντάξεις
Μειώσεις στις επικουρικές και στις υψηλές κύριες συντάξεις

Μειώσεις στις επικουρικές και στις υψηλές κύριες συντάξεις

Με μειώσεις στις επικουρικές συντάξεις αλλά και τις πολύ υψηλές κύριες, παράλληλα με το προεξοφλημένο «μαχαίρι» στα εφάπαξ και τα μερίσματα, επιδιώκει η κυβέρνηση να κλείσει το ασφαλιστικό, προκειμένου να ανοίξει ο δεύτερος, κρίσιμος κύκλος διαπραγματεύσεων με τους επικεφαλής των θεσμών. Αν και, σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας Γιώργο Κατρούγκαλο, παραμένει ως «κόκκινη γραμμή» η κυβερνητική δέσμευση για προστασία των ήδη καταβαλλόμενων κύριων συντάξεων, στο τραπέζι μπαίνει μια σειρά παραμετρικές αλλαγές, με αιχμή τις περικοπές στις ήδη καταβαλλόμενες επικουρικές συντάξεις, αλλά και τη μείωση στο πλαφόν στις κύριες και το άθροισμα συντάξεων.

«Η κυβέρνηση δεν θα μειώσει και πάλι τις συντάξεις, ακόμα και αν το ζητήσουν οι διεθνείς δανειστές της», τόνισε χθες στο Reuters ο υπουργός Εργασίας, προσθέτοντας ότι θα προστατευθεί το εισόδημα των αδυνάτων.

«Βρισκόμαστε κοντά με τους Ευρωπαίους όσον αφορά το ασφαλιστικό, δεν υπάρχει ακόμα συμφωνία, αλλά πιστεύω πως με ορισμένες παραμετρικές αλλαγές θα υπάρξει», εκτίμησε χθες υψηλόβαθμο κυβερνητικό στέλεχος που συμμετέχει στις διαπραγματεύσεις, επαναβεβαιώνοντας παράλληλα τις μεγάλες αποστάσεις που εξακολουθούν να χωρίζουν κυβέρνηση και Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Στα συναρμόδια υπουργεία Εργασίας και Οικονομίας οι τηλεδιασκέψεις με τους επικεφαλής των δανειστών αλλά και με τα τεχνικά κλιμάκια είναι καθημερινές. Στόχος είναι να κλείσουν όλα τα ανοικτά μέτωπα, σε επίπεδο ποσοτικοποιημένων στοιχείων, προκειμένου εντός της επόμενης εβδομάδας να επανέλθουν στην οι επικεφαλής των δανειστών. Είναι χαρακτηριστικό ότι, σε ερώτηση Ελληνα υπουργού, εάν θα είναι στην τη Δευτέρα, στέλεχος του κουαρτέτου των δανειστών απάντησε πως είναι λίγο «σφιχτό» το χρονοδιάγραμμα της Δευτέρας.

Κυβερνητικές πηγές, πάντως, επιμένουν πως η επάνοδος των επικεφαλής εντός της εβδομάδας είναι ρεαλιστική. Σύμφωνα με πληροφορίες, ήδη είναι έτοιμη αναλογιστική μελέτη για τις επικουρικές συντάξεις σύμφωνα με την οποία, εφόσον επανυπολογιστούν οι παροχές, δημιουργείται «τρύπα» της τάξης των 300 εκατ. ευρώ. Το επικρατέστερο σενάριο προβλέπει μεσοσταθμικές μειώσεις 6%-7% για 711.000 δικαιούχους. Στην περίπτωση αυτή, το «ψαλίδι» γλιτώνουν 358.000 συνταξιούχοι (σχεδόν το 33%) που εισπράττουν μέχρι 170 επικουρική σύνταξη.

Πηγή: kathimerini.gr

[Fancy_Facebook_Comments language="el_GR"]
PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • Ασφαλτόστρωση κεντρικής οδού και διαμόρφωσης Δημοτικού χώρου στάθμευσης στον Αμποβό Αφύσσου - https://t.co/dYMvJlviMj… -

  • Δήμος Νοτίου Πηλίου: Συνάντηση  εργασίας με μέλη της Γαστρονομικής Κοινότητας Πηλίου - https://t.co/5055NiRgov… -

  • Θερινά δρομολόγια από τις Αστικές Συγκοινωνίες Βόλου #ΑστικέςΣυγκοινωνίεςΒόλου - https://t.co/Fy9gG3cufN -

"Αλιεύοντας" την είδηση