Βρίσκεστε εδώ:  / FEATURED / ΕΛΛΑΔΑ / ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ / Μείωση δικαιούχων και επιστροφή ΕΚΑΣ ενός μηνός
Μείωση δικαιούχων και επιστροφή ΕΚΑΣ ενός μηνός

Μείωση δικαιούχων και επιστροφή ΕΚΑΣ ενός μηνός

To ΕΚΑΣ ενός μηνός θα κληθούν να επιστρέψουν, τελικά, οι περίπου 80.000 χαμηλοσυνταξιούχοι, που από την 1η Ιουνίου παύουν να πληρούν τα νέα εισοδηματικά , όπως προβλέπει η τροπολογία του που κατατέθηκε στη . Εγκύκλιος του υπουργείου που δεν ορίζει τον τρόπο επιστροφής του ποσού καθορίζει τα νέα εισοδηματικά , βάσει των οποίων μειώνονται οι δικαιούχοι. Επίσης, παρέχει οδηγίες προς τα ταμεία, προκειμένου οι περικοπές να εφαρμοστούν στο τέλος Ιουνίου (από τις Ιουλίου) και ξεκαθαρίζει ότι το επίδομα δεν θα δοθεί σε όσους συνταξιοδοτηθούν από τις 13 Μαΐου και μετά, ακόμη κι αν πληρούν όλα τα κριτήρια

Το επίδομα δικαιούνται ήδη συνταξιούχοι, καθώς και όσοι έχουν καταθέσει αίτηση συνταξιοδότησης έως και τις 1 , ήτοι πριν από την έναρξη ισχύος του νόμου 4387/. Αντιθέτως, όσοι καταθέσουν αίτηση συνταξιοδότησης από τις 13 Μαΐου 2016 και μετά δεν δικαιούνται το ΕΚΑΣ.

Αναλυτικά, εντός του ΕΚΑΣ θα συνεχίσουν να λαμβάνουν όσοι:

• Εχουν συμπληρώσει το 65ο έτος. Το όριο ηλικίας δεν ισχύει για συνταξιούχους λόγω αναπηρίας με ποσοστό 80% και άνω, και για τα τέκνα που λαμβάνουν λόγω θανάτου του γονέα τους. Στην περίπτωση που κάποιος δικαιούχος συμπληρώσει το απαιτούμενο όριο ηλικίας (65ο) εντός του 2016, θα λάβει το ΕΚΑΣ από την πρώτη του επόμενου της συμπλήρωσης του 65ου έτους μήνα.

• Το συνολικό καθαρό ετήσιο εισόδημά τους από (κύριες, επικουρικές και βοηθήματα καταβαλλόμενα σε χρήμα) μισθούς, ημερομίσθια και λοιπά επιδόματα δεν υπερβαίνει τις 7.972 ευρώ.

• Το συνολικό ετήσιο ατομικό φορολογητέο και το απαλλασσόμενο ή φορολογούμενο με ειδικό τρόπο εισόδημα του συνταξιούχου δεν υπερβαίνει τις 8.884 ευρώ.

• Το συνολικό ετήσιο οικογενειακό φορολογητέο και το απαλλασσόμενο ή φορολογούμενο με ειδικό τρόπο εισόδημα δεν υπερβαίνει τις 11.000 ευρώ.
Προσοχή: Για τον υπολογισμό των ποσών εξετάζονται τα εισοδήματα που αποκτήθηκαν το 2014.

Πηγή: kathimerini.gr

PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • Έπεσε #δένδρο στην οδό Κύπρου  #δένδρο - https://t.co/y8KCzAyi8F -

  • Τροχαίο στους Αγ. Θεοδώρους Αλμυρού #τροχαίοατύχημα - https://t.co/dCzvE8nHRA -

  • #φωτιά στο Αλιβέρι #φωτιά - https://t.co/qhKIQgMpL8 -

"Αλιεύοντας" την είδηση