Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » FEATURED » Μήνυση κατά της ΑΓΕΤ θα υποβάλει η Επιτροπή Αγώνα Πολιτών
Μήνυση κατά της ΑΓΕΤ θα υποβάλει η Επιτροπή Αγώνα  Πολιτών

Μήνυση κατά της ΑΓΕΤ θα υποβάλει η Επιτροπή Αγώνα Πολιτών

 Μήνυση κατά της ΑΓΕΤ για την μη  τήρηση της Ο,  προτίθεται  να καταθέσει η Επιτροπή Αγώνα Πολιτών κατά της καύσης των απορριμμάτων.

Αυτό ανέφερε στην το μέλος της Επιτροπής Στέλιος Λημνιός, ο οποίος  αναμένει απάντηση από το Τελωνείο Βόλου όπου κατέθεσε αίτηση για να λάβει τα συνοδευτικά έγγραφα των πλοίων που μεταφέρουν υλικό για καύση στην ΑΓΕΤ τους τελευταίους έξι μήνες.

Ο ίδιος είπε πως αν δεν τους δοθούν τα στοιχεία θα ζητήσουν εισαγγελική παρέμβαση, καθώς αυτό αποτελεί καθοριστικό στοιχείο απόδειξης ότι η εταιρεία δεν καίει RDF αλλά κάποιο άλλο υλικό και τόνισε πως σημαντικό στοιχείο αποτελούν επίσης τα αποτελέσματα των εργαστηριακών ελέγχων του υλικού για καύση που μετέφεραν τα πλοία που ελλιμενίστηκαν το περασμένο Σαββατοκύριακο στο λιμάνι της ΑΓΕΤ.

Ο κ. Λημνιός χαρακτήρισε ιδιαίτερα σημαντικό το πως η Επιτροπή θα χειριστεί το νομικό κομμάτι της υπόθεσης με τη συνδρομή και νομικών που συνδράμουν στο έργο της. «Αυτή τη στιγμή υπάρχουν σε εξέλιξη δύο δικογραφίες. Η μία αφορά τη μήνυση του δημάρχου Αχιλλέα Μπέου κατά παντός υπευθύνου πέρυσι και υπάρχει και η μήνυση που έκανε ο οδηγός της νταλίκας που σταματήσαμε την Κυριακή και που εργαζόταν για λογαριασμό ΑΓΕΤ,  σε κάποια μέλη επιτροπής. Μέσα από την έγγραφη απολογία που κάναμε καταθέσαμε και τις δικές μας απόψεις. Αυτές περιείχαν σοβαρές καταγγελίες για παραβίαση της άδειας λειτουργίας από την εταιρεία. Ο εισαγγελέας μας άφησε ελεύθερους και χωρίς να έχει οριστεί ημερομηνία δίκης, καθώς μας είπε ότι θα διευρύνει την ανάκριση και προς την άλλη πλευρά. Όμως σκεφτόμαστε σοβαρά ότι οι καταγγελίες που κάναμε είναι πραγματικές και δεν θα πρέπει να μείνουν στο επίπεδο μηνυτήριας αναφοράς, αλλά να καταθέσουμε μήνυση. Κι αυτό γιατί την περασμένη Κυριακή είδαμε ένα σωρό πράγματα που δεν τα περιμέναμε. Αν ο εισαγγελέας δεν τα εκτιμήσει αναλόγως και δεν ασκηθεί δίωξη τότε θα πρέπει να έχει στα χέρια του μία δική μας μήνυση. Αυτό είναι κάτι που θα αποφασίσουμε  τις επόμενες ημέρες».

Επιπλέον  ανέφερε ότι χθες η Επιτροπή ζήτησε από το Τελωνείο Βόλου αντίγραφα των συνοδευτικών εγγράφων των πλοίων που μετέφεραν υλικό για καύση στην ΑΓΕΤ. «Επαναλαμβάνουμε ότι πάνω στις παλέτες της νταλίκας που σταματήσαμε την Κυριακή δεν υπήρχε κανενός είδους σήμανση. Σε κάθε περίπτωση έπρεπε να απευθυνθούμε σε μια υπηρεσία που γνώριζε και περιμένουμε απάντηση. Ο προϊστάμενος του Τελωνείου μας ενημέρωσε ότι μπορεί να μην ικανοποιηθεί το αίτημά μας κάνοντας λόγο για προσωπικά δεδομένα,  αλλά μετά θα πάμε μέσω εισαγγελικής οδού. Εάν το υλικό περιγράφεται σαν RDF στα έγγραφα, υπάρχει παράβαση γιατί το υλικό αυτό που είδαμε δεν ήταν. Εάν αυτούς τους πέντε μήνες φέρνουν υλικό που δεν είναι RDF υπάρχει ένα τεράστιο ζήτημα».

Τέλος είπε ότι τα στοιχεία συγκεντρώνονται ένας προς ένα και θα βρεθεί άκρη.

Συλλαλητήριο της Επιτροπής Αγώνα Πολιτών Βόλου

Εν τω μεταξύ, κατά της καύσης σκουπιδιών από την ΑΓΕΤ διοργανώνει η Επιτροπή Αγώνα Πολιτών Βόλου στις 5 Μαΐου, 12.00 μ.  στην Πλατεία Ελευθερίας. 

Επιλογή Ευθύνης:  «Τώρα είναι η ώρα του Δήμου Βόλου να πει όχι στη παραγωγή RDF/SRF»

Το Περιφερειακό Συμβούλιο Θεσσαλίας έκανε χθες ένα βήμα. Η να ανακαλέσει τη θετική γνωμοδότησή του για /SRF από την ΑΓΕΤ μπορεί να μην παράγει έννομες συνέπειες, αποτελεί ωστόσο σημαντικό όπλο στον αγώνα της τοπικής ς και φέρνει σε ακόμη πιο δύσκολη θέση το υπουργείο Περιβάλλοντος, αλλά και τους κυβερνητικούς βουλευτές, οι οποίοι θα πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους, αντί να καταφεύγουν σε ρόλο σχολιαστή της πρωτοβουλίας 16 δημοτικών συμβούλων της αντιπολίτευσης για τη διεξαγωγή τοπικού δημοψηφίσματος  με διπλό ερώτημα.  Η αξιοπιστία της Περιφέρειας θα κριθεί πάντως από το κατά πόσο θ' ασκήσει αποτελεσματικά τον ελεγκτικό της ρόλο. Κι εδώ μένουν πολλά, πάρα πολλά να γίνουν. Σημειώνουμε ότι επί χρόνια ανεχόταν να μη λειτουργεί η on-line καταγραφή των αερίων εκπομπών.

Μετά τη θετική της Περιφέρειας, είναι η ώρα του Δήμου Βόλου να κάνει το επόμενο βήμα, βάζοντας επιτέλους τέλος στα σχέδιά του για παραγωγή  RDF/SRF στον ΧΥΤΑ. Η πόλη δεν μπορεί να είναι αξιόπιστη στα κέντρα αποφάσεων, όταν απαιτεί να μην έχει η ΑΓΕΤ το δικαίωμα να καίει RDF/SRF, και την ίδια ώρα ο Δήμος να παράγει από τα σκουπίδια RDF/SRF για την ΑΓΕΤ, στη λογική «απ' το χωράφι στο ράφι». Όσο η δημοτική αρχή επιμένει στην παραγωγή RDF/SRF, υπονομεύει τον αγώνα της τοπικής κοινωνίας.  Και αφελείς δεν υπάρχουν πια.

Την ώρα που η πόλη έχει αγκαλιάσει το διπλό αίτημα «όχι παραγωγή RDF/SRF από τον Δήμο – όχι /SRF από την ΑΓΕΤ», έχει ανοίξει δυστυχώς και μια αχρείαστη αντιπαράθεση, με αφορμή τις απόψεις που διατύπωσαν το και το σωματείο των εργαζομένων στη βιομηχανία. Ωστόσο,  για μας είναι καθαρό: και τοπική κοινωνία δεν μπορεί παρά να είμαστε από την ίδια πλευρά του λόφου. Εννοείται χωρίς κανένα σκόντο στα θέματα προστασίας του περιβάλλοντος και δημόσιας υγείας.  Είναι άλλωστε αστείο να επανέρχεται, σε μια ευρωπαϊκή πόλη του 21ου αιώνα, το εκβιαστικό δίλημμα άλλων εποχών «ανάπτυξη ή περιβάλλον».  Θα πρέπει, λοιπόν, να υπάρξουν άμεσα πρωτοβουλίες, ώστε να κλείσει, κατά το δυνατόν, το μέτωπο αυτό.

Η πόλη πληρώνει δυστυχώς το πρωτοφανές έλλειμμα ηγεσίας. Ο Δήμος, που έχει τη θεσμική ευθύνη να ενώνει την τοπική κοινωνία, διχάζει ακόμη και τα φιλανθρωπικά ιδρύματα!… Η πρωτοβουλία επομένως θα πρέπει να περάσει σε φορείς, όπως ο Ιατρικός Σύλλογος και το ΤΕΕ, που έχουν κοινωνική καταξίωση και ειδικό επιστημονικό βάρος. Μακάρι στην κοινή αυτή προσπάθεια να συμμετάσχει και η τοπική Μητρόπολη, που, όλον αυτό τον καιρό, σιωπά. Θα ήταν σίγουρα πολύ πιο χρήσιμο από το να ακολουθεί, ακόμη και στις αποκρουστικές παραστάσεις του, το δημοτικό «μπουλούκι».

"Αλιεύοντας" την είδηση