Μήνυμα από Μητσοτάκη για μεταρρυθμίσεις- εξπρές
«Δεν θα μείνω μεταρρυθμιστής στα λόγια». Η αποστροφή αυτή του λόγου του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκου Μητσοτάκη, σε όλες τις επαφές του στις Βρυξέλλες, έχει τη σημασία της σε μια συγκυρία που τόσο στην έδρα της Ε.Ε. όσο και σε άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες επανέρχεται η κόπωση για το ελληνικό ζήτημα και την αναξιοπιστία των ελληνικών κυβερνήσεων. Το μήνυμα έχει ληφθεί, καθώς, όπως έλεγε κοινοτική πηγή στον απόηχο των συναντήσεων του προέδρου της Ν.Δ. στις Βρυξέλλες, «ο Μητσοτάκης εκλαμβάνεται ως διαφορετικός».
Οι δημόσιες παρεμβάσεις ότι απαιτούνται δύσκολες αποφάσεις και ότι ο πρόεδρος της Ν.Δ. θα εφαρμόσει τα δύσκολα στην αρχή με ένα εμπροσθοβαρές πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων, προκειμένου να μπορεί να κερδίσει αξιοπιστία και να εξασφαλίσει δημοσιονομικό χώρο είναι διαφορετικές από τους πύρινους λόγους κατά της Ευρώπης και των δανειστών που έχουν συνηθίσει οι Ευρωπαίοι.
Και όχι άδικα. Η δήλωση προθέσεων δεν είναι άνευ σημασίας. Πόσο μάλλον σε μια συγκυρία όπου οι άστοχοι χειρισμοί του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, μέσω διαγγέλματος παροχών, και η εμπλοκή με τους θεσμούς και τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος έχουν ενισχύσει την εικόνα αναξιοπιστίας της Ελλάδας στα μάτια των δανειστών.
Αυτή, εξάλλου, εκφράστηκε από παράγοντες της Κομισιόν και στον πρόεδρο της Ν.Δ., ο οποίος εισέπραξε «παγωμάρα», προβληματισμό και ανησυχία από παραδοσιακά «φίλιους» προς το ελληνικό πρόγραμμα παίκτες –Κομισιόν, ESM– για την πορεία της αξιολόγησης.
Κάποιοι από τους συνομιλητές του κ. Μητσοτάκη χαρακτήρισαν την συμπεριφορά Τσίπρα «ακατανόητη», ενώ ακόμη και ο Πιερ Μοσκοβισί, σύμφωνα με πληροφορίες, επιχείρησε να πείσει τον πρόεδρο της Ν.Δ. ότι δεν παίρνει το μέρος του Ελληνα πρωθυπουργού και ότι προσπαθεί να τηρήσει ίσες αποστάσεις.
Δεν ήταν το μόνο θέμα που απασχόλησε τις συναντήσεις του κ. Μητσοτάκη, οι οποίες θα πυκνώνουν στο επόμενο διάστημα στην προσπάθεια ενίσχυσης του διεθνούς του προφίλ, όπως φάνηκε και από τα μηνύματα εκτός συνόρων που έστειλε τις προηγούμενες ημέρες. Ευρωπαϊκή πηγή έλεγε με νόημα ότι ο πρόεδρος της Ν.Δ. «έχει πλήρη συναίσθηση των σημερινών δυσκολιών και αυτών που βρίσκονται μπροστά».
Η ανάγνωση αυτή θα μπορούσε να έχει πολλές ερμηνείες. Η κυρίαρχη θέλει την Ευρώπη να μην επιθυμεί να προσθέσει ακόμη μια εκλογική αναμέτρηση στην Ελλάδα στις κρίσιμες κάλπες που έρχονται το 2017 στην Ολλανδία, τη Γαλλία και τη Γερμανία. Το μετά είναι μια άλλη ιστορία.
Αρμόδια κοινοτική πηγή ανέφερε ότι στις Βρυξέλλες εκτιμήθηκε ο τρόπος που χειρίστηκε η Ν.Δ. το θέμα της επίμαχης ψηφοφορίας για το εφάπαξ βοήθημα στους συνταξιούχους μετά την εμπλοκή με τους θεσμούς. Τα επιχειρήματα της Ν.Δ . υπέρ του «παρών» θεωρήθηκαν στάση υπευθυνότητας απέναντι στην προσπάθεια του κ. Τσίπρα να λαϊκίσει φέρνοντας σε δύσκολη θέση φίλους της Ελλάδας και δίνοντας περισσότερα επιχειρήματα στη γραμμή Σόιμπλε, με αντάλλαγμα το αμφίβολο κέρδος κάποιων εσωκομματικών πόντων.
Ο κ. Μητσοτάκης στις επαφές του άσκησε κριτική στην κυβέρνηση, κυρίως για το θέμα της υπερφορολόγησης. Αλλά, σύμφωνα με αυτόπτη μάρτυρα, «η κριτική ήταν αξιοπρεπής ώστε να μην εκθέσει τη χώρα». Κάτι που συνηθίζει, άλλωστε, όταν βρίσκεται εκτός συνόρων.
Επανέλαβε, ωστόσο, ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ούτε θέλει ούτε μπορεί να εφαρμόσει μεταρρυθμίσεις.
«Όποτε κι αν γίνουν οι εκλογές, είμαστε πιο αξιόπιστοι και μπορούμε να φέρουμε καλύτερα αποτελέσματα για τους Έλληνες», ήταν το μήνυμα που εξέπεμψε ο πρόεδρος της Ν.Δ., υπογραμμίζοντας ότι νίκη του κόμματός του θα είναι και νίκη «της Ευρώπης της σοβαρότητας και της υπευθυνότητας έναντι του λαϊκισμού». Γεγονός το οποίο ακούγεται θετικά αυτό τον καιρό στην έδρα της Ευρωπαϊκής Ενωσης.
Σχεδόν είκοσι μέρες νωρίτερα «κλείδωσε» το ραντεβού του Κυριάκου Μητσοτάκη με την Άγκελα Μέρκελ στο Βερολίνο, το οποίο θα γίνει τελικά στις 13 Φεβρουαρίου. Ο αρχικός προγραμματισμός προέβλεπε ως ημερομηνία της επίσκεψης την 6η Μαρτίου.
Το προηγούμενο διάστημα η αίσθηση τόσο από την καγκελαρία όσο και από τον τρίτο όροφο της Πειραιώς ήταν ότι καμία πλευρά δεν βιαζόταν να συναντήσει την άλλη.
Η επίσπευση δεν είναι ανεξάρτητη από τις πολιτικές εξελίξεις που ενδέχεται να διαβλέπει το Βερολίνο. Και, σε κάθε περίπτωση, επιβεβαιώνει την εδραίωση της εικόνας του προέδρου της Ν.Δ. ως εν αναμονή πρωθυπουργού. Την εικόνα αυτή επιβεβαιώνει, εξάλλου, και μια σημαντική λεπτομέρεια: στο Βερολίνο, ο κ. Μητσοτάκης θα συναντηθεί και με τον έτερο ισχυρό παίκτη της γερμανικής κυβέρνησης, τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.
Μια πρώτη ανίχνευση του γερμανικού τοπίου έγινε ήδη τις προηγούμενες ημέρες κατά την επίσκεψη κλιμακίου της Ν.Δ. (Γιώργος Κουμουτσάκος, Γιάννης Κεφαλογιάννης, Σταύρος Καλαφάτης) στο Μόναχο και στο Βερολίνο κατόπιν πρόσκλησης του CSU. Από τις επαφές των στελεχών με σημαίνοντα στελέχη του βαυαρικού Κοινοβουλίου και της βαυαρικής καγκελαρίας, αλλά και με υπουργούς όπως ο Τόμας Ράχελ και ο Μίκαελ Ροτ, προκύπτει ότι μία είναι η βασική προτεραιότητα για τους Γερμανούς στην παρούσα φάση. Οπως το έθεσε στέλεχος του CSU, «δεν θέλουμε να χάσουμε τις εκλογές λόγω της Ελλάδας».
πηγή:kathimerini.gr