Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΘΕΣΣΑΛΙΑ » ΜΑΓΝΗΣΙΑ » Μηνήσεις και προσφυγές ετοιμάζει το ΤΕΕ Μαγνησίας κατά της δημοτικής αρχής Βόλου
Μηνήσεις και προσφυγές ετοιμάζει  το ΤΕΕ Μαγνησίας κατά της δημοτικής αρχής Βόλου

Μηνήσεις και προσφυγές ετοιμάζει το ΤΕΕ Μαγνησίας κατά της δημοτικής αρχής Βόλου

Επίθεση στο δήμαρχο Βόλου εξαπέλυσαν σε η πρόεδρος της Δ.Ε. του το αναπληρωματικό μέλος στο ΔΣ της ΔΕΥΑΜΒ Γ. , με αφορμή τη βλάβη στον Βιολογικό Καθαρισμό και την κατά πλειοψηφία απόφαση του δημοτικού συμβουλίου να αντικατασταθούν τα μέλη του ΤΕΕ από το ΔΣ της ΔΕΥΑΜΒ.

Η κα Καπούλα τόνισε ότι θα υποβάλλει προσωπικά μήνυση κατά των πέντε συμβούλων της πλειοψηφίας και ότι θα προσφύγει στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση για να ελεγχθεί η νομιμότητα ή μη της απόφασης του Δ.Σ. Βόλου, ενώ αναφέρθηκε στο ιστορικό της υπόθεσης με τη βλάβη στις ΕΕΛ λέγοντας: «τη Δευτέρα το βράδυ το ΤΕΕ σε συνεδρίαση της Δ.Ε. εξέτασε το θέμα του βιολογικού.

Στη συνεδρίαση κλήθηκε κι υπηρεσιακός παράγοντας μηχανικός του βιολογικού που έχει μεγάλη εμπειρία όπου γνωστοποίησε στα μέλη της Δ.Ε. ότι έχει ενημερώσει τη Διοίκηση της ΔΕΥΑΜΒ για τα προτα, ενώ στη συνεδρίαση είχε κληθεί από την πρόεδρο, ωστόσο δεν παρευρέθηκε επικαλούμενος προσωπικούς λόγους και ο Γεν. Διευθυντής ΔΕΥΑΜΒ κ. Τζίνης.

Το έγγραφο που δόθηκε στον Τύπο την Τρίτη το πρωί προήλθε μετά από ομόφωνη απόφαση της Δ.Ε. και καταγράφονταν επιστημονικά δεδομένα, κάνοντας χρήση δημοσίων εγγράφων. Όταν λέμε επιστημονικά δεδομένα προσπαθήσαμε και πετύχαμε να περιγράψουμε τη λειτουργία του βιολογικού, ώστε να προσομοιάσουμε και τα αντίστοιχα προβλήματα που έχουν προκύψει από πού πηγάζουν.

Στη Δ.Ε. κατατέθηκαν έγγραφα με αρ. πρωτοκόλλου από τον κ. Κουτσιφέλη, έγγραφα που παρουσίαζαν σειρά αλληλογραφίας από πλευράς των στελεχών του βιολογικού, προς τη Διοίκηση της ΔΕΥΑΜΒ και το Γενικό Διευθυντή κι αποδεικνύονταν, τα σοβαρά προβλήματα λειτουργίας στο βιολογικό. Τα καταγράψαμε και στο πόρισμα που έχουμε εκδώσει, αναφέρονται λεπτομερώς οι βλάβες και οι επιπτώσεις και οι επιφανές επιπτώσεις που θα υπάρχουν».

Η πρόεδρος του ΤΕΕ αναφέρθηκε και στα συμπεράσματα που αναφέρονται στο έγγραφο του ΤΕΕ, σύμφωνα με τα οποία υπάρχει βλάβη των αντλιών, βλάβη στις δεξαμενές που προκαλεί κακή επεξεργασία του λύματος με αποτέλεσμα στην έξοδο του βιολογικού να εκρέουν κακής ποιότητας επεξεργασίας λύματα ή στο Αγκίστρι ή στον Ξηριά, ενώ από τα υπηρεσιακά έγγραφα προκύπτει ότι από τις 14 Απριλίου είναι γνωστό στη Διοίκηση της ΔΕΥΑΜΒ ότι, υπάρχει πρόβλημα με την ποιότητα εκροής των λυμάτων.

Επίσης παρουσίασε διαγράμματα σύμφωνα με τα οποία αποδεικνύεται η κακής ποιότητας λύματος που εκρέει στις 14 Απριλίου στις 12 το μεσημέρι λόγω βλαβών, ενώ και το διάγραμμα θολερότητας αποδεικνύει ότι ο βιολογικός σε ώρες αιχμής δεν μπορεί να ανταπεξέλθει στις αυξημένες ανάγκες. «Το θέμα ήταν αν είναι προσωπικά στοιχεία όλα αυτά;» διερωτήθηκε η κ. Καπούλα και τόνισε ότι επί της ουσίας δεν τοποθετήθηκε κανείς, ενώ κατήγγειλε το γεγονός ότι όλο αυτό το διάστημα δεν υπήρξε καμία ενημέρωση των μελών του Δ.Σ. της ΔΕΥΑΜΒ και καμία απάντηση στα υπηρεσιακά έγγραφα.

Επιπλέον η πρόεδρος του ΤΕΕ είπε ότι ούτε σήμερα ο βιολογικός λειτουργεί με το σωστό τρόπο κι αναφέρθηκε στις δειγματοληψίες που έγιναν από την , κάνοντας λόγο για επιχείρηση παραπλάνησης της κοινής ς από κάποιους, επισημαίνοντας ότι από το Σάββατο το απόγευμα είχε αποστείλει έγγραφο στον αντιπρόεδρο της ΔΕΥΑΜΒ με το οποίο ζητούσε έκτακτη συνεδρίαση του Δ.Σ. ΔΕΥΑΜΒ.

Η κ. Καπούλα, διευκρίνισε ότι έγιναν δειγματοληψίες και στις 12 Μαΐου μετά από έγγραφο της ΔΕΥΑΜΒ προς την , δηλαδή, τρεις μέρες πριν την ωριαία διακοπή, και όπως υπογράμμισε «σύμφωνα με τα , ο βιολογικός δεν λειτουργεί με τον τρόπο που παρουσιάστηκε και διευκρίνισε: « Εμείς δε θέλουμε να δώσουμε διαστάσεις στα εσωτερικά ζητήματα. Η Δ.Ε. ενημερώνει ότι ο βιολογικός δεν αντέχει τα φορτία που θα δεχτεί κι υπάρχουν έργα σε εξέλιξη για να συνδεθεί και η Αγριά και να πάρει τα λύματα και του Δήμου Ρ. Φεραίου. Έχει σοβαρά τεχνικά και μηχανικά προβλήματα. Ήδη και δεν μπορεί να ανταπεξέλθει στις αυξημένες ανάγκες».

Όσον αφορά στις θαλάσσιες μετρήσεις και δειγματοληψίες, επισήμανε ότι επ' ουδενί δεν κινδυνολόγησε το ΤΕΕ , παρ' όλο που- όπως σημείωσε- «υπήρχαν στοιχεία αλλαγής παραμέτρων όχι από την ωριαία διακοπή ρεύματος αλλά προϊόν όλων αυτών των ημερών. Ο δήμαρχος δεσμεύτηκε ότι η μονάδα θα έχει εκσυγχρονιστεί μέχρι τέλος του χρόνου ώστε να μην δημιουργήσει πρόβλημα κι αν ξανασυμβεί κάτι παρόμοιο θα παραιτηθεί. Αν σήμερα δημιουργηθεί πρόβλημα θα παραιτηθεί;

Δεν μπορούμε να περιμένουμε μέχρι τέλος του χρόνου. Σε καμία περίπτωση το ΤΕΕ δεν αναφέρθηκε κινδυνολογώντας στις ακτές, αν και οι μετρήσεις έδειξαν ανατάραξη του θαλάσσιου οικοσυστήματος».
Συνεχίζοντας η κ. Καπούλα, άσκησε κριτική στον Γενικό Διευθυντή, υποστηρίζοντας ότι θα έπρεπε να έχει ενημερώσει το Δ.Σ. της ΔΕΥΑΜΒ. «Αν είναι δυνατόν να μιλάνε τα μέλη ότι κοινοποίησα τα υπηρεσιακά έγγραφα. Θα ‘πρεπε να αναρωτηθούν γιατί δεν έχουν φτάσει τόσο καιρό στο Δ.Σ.» είπε χαρακτηριστικά.

Αναφορικά με την απόφαση του ΔΣ Βόλου να αντικατασταθούν τα μέλη του ΤΕΕ ο Δ.Σ. της ΔΕΥΑΜΒ η κα Καπούλα είπε: «Φάνηκε ότι κάποιοι έχουν άγνοια, καθώς σύμφωνα με το αρ.255 του Δήμων και Κοινοτήτων η ΔΕΥΑΜΒ είναι Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου αλλά κοινωφελούς χαρακτήρα ειδικού σκοπού των ΟΤΑ δεν είναι ΠΑΕ. Διαχειρίζεται δημόσιο χρήματα και πρέπει να εξυπηρετεί την αρχή της διαφάνειας. Απειληθήκαμε με ποινική δίωξη αν κοινοποιούμε τα θέματα της ΔΕΥΑΜΒ. Το συγκεκριμένο Δ.Σ. της ΔΕΥΑΜΒ έχει προκαθορισμένη θητεία από τη σύγκλησή του. Δεν υπάγεται σε όρους προεδροκεντρικούς. Εμείς θα ελέγξουμε την νομιμότητα της χθεσινής απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου κι ας βρουν σύννομο τρόπο να συνεδριάσουν χωρίς την παρουσίαση του ΤΕΕ. Πρέπει να βγει ΑΔΑ δημοτικού συμβουλίου να ελεγχθεί ως προς τη νομιμότητα και το Συμβούλιο να βγάλει το νέο φορέα. Δεν μπορεί να συνεδριάσει το Δ.Σ. της ΔΕΥΑΜΒ, μέχρι να γίνει έλεγχος νομιμότητας από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση. Το ΤΕΕ δεν έχει θέμα αν θα βρίσκεται μέσα στο Δ.Σ. ΔΕΥΑΜΒ».

Όσον αφορά στις αναφορές του δημάρχου για τους πραγματογνώμονες και το πόρισμα της ΔΕΥΑΜΒ, τις οποίες η κα Καπούλα τις χαρακτήρισε ειρωνικές, τόνισε ότι από την ΔΕΥΑΜΒ ζητήθηκε η συνδρομή του ΤΕΕ στη δικαστική διαμάχη που έχει με την ΕΡΓΗΛ, με την πρόεδρο να διευκρινίζει ότι δεν υπάρχει συνδρομή στα δικαστήρια, αλλά πραγματογνωμοσύνη.

Μάλιστα εξήγησε ότι ξεκίνησε μια διαδικασία ανεξάρτητη από τη Διοίκηση, ορίστηκαν τρεις πραγματογνώμονες, όσους ζήτησε η ΔΕΥΑΜΒ, και αυτοί ορίζουν και την τιμή, σύμφωνα με τον Νόμο, ενώ συμπλήρωσε: «Ο δήμαρχος συμπεριφέρεται με ανευθυνότητα. Βγαίνει και μιλά για πραγματογνωμοσύνη. Αυτή του η στάση, εγείρει ερωτηματικά. Τις μηνύσεις που είχαν πληρωθεί από τη ΔΕΥΑΜΒ, ο Εισαγγελέας τις έβαλε στο συρτάρι.»

Ο κ. , από την πλευρά του, ανέφερε ότι ο δήμαρχος κάνει Νόμο την παραβατικότητα, χαρακτηρίζοντάς τον άσχετο κι ότι προχωρεί σε πολιτικό εκβιασμό με την απόφαση που έλαβε το Δημοτικό Συμβούλιο ενώ τον κάλεσε αν δεν ξέρει κάτι να βάλει κάποιον άλλον.
Επίσης είπε ότι το ΤΕΕ είναι θεσμικός φορέας, βγάζει επιστημονικές απόψεις που αφορούν την πόλη και πρόσθεσε: «αν αυτές οι απόψεις έρχονται σε σύγκρουση με αυτά που η Δημοτική Αρχή κάνει, είναι άλλο πράγμα. Δεν μπαίνει στα ζητήματα που το ΤΕΕ αναφέρει, αλλά κάνει πολιτική. Κρύβει πράγματα με δόλιο τρόπο και δημιουργεί εμπόλεμη κατάσταση».

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση