Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΚΟΙΝΩΝΙΑ » ΔΙΚΑΣΤΙΚΑ » Μέτρα κατά της διαφθοράς ανακοινώθηκαν στη γιορτή του Αγ. Διονυσίου Αρεοπαγίτου
Μέτρα κατά της διαφθοράς ανακοινώθηκαν στη γιορτή του Αγ. Διονυσίου Αρεοπαγίτου

Μέτρα κατά της διαφθοράς ανακοινώθηκαν στη γιορτή του Αγ. Διονυσίου Αρεοπαγίτου

Την μνήμη του Αγίου Διονυσίου του Αρεοπαγίτου τίμησαν, από κοινού, σήμερα η Τοπική Εκκλησία και ο Δικηγορικός Σύλλογος Βόλου, ενώ οι βασικοί ομιλητές τόνισαν ότι θα ληφθούν μέτρα για την πάταξη της διαφθοράς σε όλα τα επίπεδα.

Ο εορτασμός άρχισε στις 7.00 μ.μ. με την τέλεση του Μέγα Πανηγυρικού Εσπερινού, στον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου Βόλου, χοροστατούντος του Μητροπολίτου Δημητριάδος κ. Ιγνατίου.

Στις 8.00 μ.μ. ακολούθησε η καθιερωμένη εορταστική εκδήλωση στο της Μητροπόλεως, κατά την οποία χαιρέτησε ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Βόλου Λάζαρος Γαϊτάνης, λέγοντας-μεταξύ άλλων- τα εξής: «Η Ελλάδα δεν έχει ούτε Ζήμενς ούτε Φόλξ Βάγγεν. Άλλος έχει το όνομα και άλλος τη χάρη.
Στην Ελλάδα υστερούμε στην πρόληψη. Και υστερούμε, διότι υπάρχει η γραφειοκρατία. Υπάρχουν οι αργοί ρυθμοί. Στην Ελλάδα υστερούμε και στην καταστολή. Οι αργοί ρυθμοί της πειθαρχικής διαδικασίας οδηγούν τους επίορκους στην ατιμωρησία.»
Σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο κ. Γαϊτάνης είπε ότι μέτρο προς τη σωστή κατεύθυνση αποτελεί η καθιέρωση αυστηρότερου πόθεν έσχες σε 13 κατηγορίες δημοσίων υπαλλήλων, στις οποίες προχώρησε η και πρόσθεσε: «Αντίθετα μόνο αρνητικές κρίσεις προκαλεί η επάνοδος στο Δημόσιο επίορκων, λόγω μη εκδίκασης των πειθαρχικών παραπτωμάτων.

Η διαφθορά, ειδικά στο Δημόσιο, δεν μπορεί να αποτελεί λόγο για την κατασυκοφάντηση των δημοσίων υπαλλήλων. Πρόσχημα για απολύσεις χωρίς αξιολόγηση. Πρόσχημα για ομαδικές απολύσεις στο όνομα ενός δήθεν ευέλικτου και αποτελεσματικού κράτους με θέσεων. Η διαφθορά υπάρχει παντού. Όχι μόνο στο Δημόσιο.»

Ο Αντιεισαγγελέας Εφετών Θεσσαλονίκης, Εισαγγελέας κατά της διαφθοράς Αχιλλέας Ζήσης, μίλησε με θέμα «Η διαφθορά, οι άξονές της και η καταπολέμησή της στην Ελλάδα» τονίζοντας: «Είναι ένα επίκαιρο θέμα, η διαφθορά είναι διαχρονικό ζήτημα κι έχει σχέση με όλα: με την πολιτική, με την κεντρική αυτοδιοίκηση, με καταγγελίες.
Προσπαθούμε να εντοπίσουμε τα αίτια και τα μέσα καταπολέμησης του κοινωνικού φαινομένου. Δεν είναι μόνο η συναλλαγή αλλά η κατάπτωση των ηθικών αξιών, η χαλάρωση των ηθικών αναστολών και σιγά -σιγά γίνεται κοινωνική πρακτική.Η εξάλειψη διαφθοράς είναι θέμα το οποίο θεωρώ αδιανόητο. Μπορούμε όμως να το καταπολεμήσουμε με μέτρα θεσμικά διοικητικά. Βλέπουμε τι γίνεται στο δημόσιο τομέα. Εμείς θα προτείνουμε κάποια μέτρα και άλλους χειρισμούς κι άλλοι φορείς που δρουν σε παγκόσμιο επίπεδο.
Στις 9 Δεκεμβρίου είναι η Παγκόσμια Ημέρα κατά της Διαφθοράς.»

Ερωτηθείς από τον “pagasitikosnews.com” για το ποιά μέτρα πρέπει να ληφθούν για την παταξη της διαφθοράς ο κ. Ζήσης εξήγησε: «Αυτό που ζητάμε είναι να ενισχυθούν τα πειθαρχικά συμβούλια, ταχύτητα κι εξορθολογισμός και στο νομικό οπλοστάσιο και στην απονομή δικαιοσύνης, ειδικά σε υποθέσεις διαφθοράς, οι πειθαρχικές διαδικασίες να γίνονται γρήγορα. Όσοι επίορκοι είναι, σε όποιο χώρο είναι, να τελειώνουν, να τους αποβάλλουμε γιατί η μολυσμένη κοινωνία θα επεκταθεί.»

Σε ερώτηση για τις υπό έρευνα υποθέσεις διαφθοράς είπε ότι είναι σε ικανοποιητικό βαθμό αυτές οι υποθέσεις και διευκρίνισε λέγοντας πως ξεκινούν από την Τ.Α., πολεοδομίες, εφορίες και άλλους τομείς.

Τέλος ο Επίκουρος Καθηγητής Νομικής του Πανεπιστημίου ς, Ειδικός Γραμματέας του Σώματος Επιθεωρητών Ελεγκτών της Δημόσιας Διοίκησης Δημοσθένης ς, ανέπτυξε το θέμα «Ο Εθνικός σχεδιασμός κατά της διαφθοράς» λέγοντας: «Μέγιστο θέμα της χώρας είναι η καταπολέμηση της διαφθοράς. Εγώ εκπροσωπώ την σε σχέση με το θέμα αυτό. Ειδικότερα ως επικεφαλής του Σώματος Επιθεωρητών Ελεγκτών της Δημόσιας Διοίκησης. Είναι πολύ ενθαρρυντικό ότι ξεκίνησε η πρωτοβουλία αυτή από το Βόλο. Είμαστε σε κρίσιμη καμπή για τη χώρα, δεδομένου ότι η φάση που περνάμε είναι μεταίχμιο και το μεταίχμιο συνδέεται άμεσα με το γεγονός ότι πρέπει να οικοδομήσουμε ένα σύγχρονο δυτικό κράτος. Το κράτος που νομίζαμε ότι έχουμε δεν υπάρχει. Όλος ο κόσμος έχει αντιληφθεί ότι πρόκειται για ένα σύστημα μικρών, μεσαίων και μεγάλων δικτύων διαφθοράς οικονομικής και πάσης φύσεως.

Ευτυχώς η σημερινή κυβέρνηση το έχει θέσει ως πρώτο στόχο, δηλαδή να τελειώνουμε με την ιστορία της ανυπαρξίας επιτελικού κράτους. Δεν υπάρχει από τον 18ο αι. και μετά κοινωνία χωρίς οργανωμένο κράτος και δυστυχώς για μας το γεγονός ότι έχουμε φτάσει σε μια κατάσταση γενικευμένης παρακμής οφείλεται ότι η δημόσια διοίκηση και οι κρατικοί μηχανισμοί είναι μηχανισμοί που αναπαρήγαγαν τη διαφθορά την κλεπτοκρατία σε βάρος της κοινωνίας των πολιτών. Κάποιοι έκλεψαν το ταμείο του κράτους και οι υπόλοιποι ταλαιπωρούμαστε για να χτίσουμε την κοινωνία.

Η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη. Κάθε μέρα που θα περνά θα είναι μέρα που θα αποδεικνύει ότι στη χώρα υλοποιείται ένα οργανωμένο κατεδάφισης του συστήματος της κλεπτοκρατίας και μετριοκρατίας. Έχουμε δύο πλευρές νομίσματος, το ένα είναι η το άλλο είναι η μετριότητα. Ο τρόπος που λειτουργεί η δημόσια διοίκηση ορίζεται σε ένα σύστημα επικράτησης των μετρίων που οδηγεί μαθηματικά στην ενδυνάμωση του συστήματος της κλεπτοκρατίας.»

Ο κ. ς είπε ακόμη πως οι δυνάμεις της δημιουργίας βρίσκονται στο προσκήνιο κι έτσι ερμηνεύονται και τα πολιτικά φαινόμενα της σημερινής συγκυρίας και προσθεσε: «Ο λαός έχει αντιληφθεί ότι χρειάζεται κάτι νέο κι αυτό πρέπει να είναι μια κατάσταση που θα στηρίζεται σε σύστημα νέων ευκαιριών και είναι ένα θέμα που πρέπει να οδηγήσει σε μια διαδικασία μακρόχρονη όμως αποφασιστική ώστε να ελπίσουμε ότι θα βρεθούμε σε σημείο που θα αρχίσει η αντίστροφη μέτρηση. Δεν θα υπάρξει αντίστροφη μέτρηση αν δεν κατεδαφίσουμε το σύστημα της κλεπτοκρατίας και της μετριοκρατίας ανεξαρτήτως φύσεων κι αποχρώσεων των φαινομένων που έχουν επικρατήσει στη χώρα μας.

Ερωτηθείς για τους επίορκους είπε ότι είναι ένα λίαν επιμέρους θέμα που μπορεί να φαίνεται κυρίαρχο, δεν είναι όμως. Είναι ένα ζήτημα νομικής ατέλειας η οποία παρεισέφρησε λόγω της δύσκολης κίνησης των μηχανισμών δικαιοδοτικής λειτουργίας της χώρας. Δεν είναι πρόβλημα οι επίορκοι. Είναι λίγοι που επανέρχονται. Έχουμε υπόψιν τα φαινόμενα αυτά που οφείλονται σε τεχνικές που χρησιμοποιεί το σύστημα της κλεπτοκρατίας και το οποίο θα αντιμετωπιστεί άμεσα κι άτεγκτα.

Η παρούσα κατάσταση δεν θα ανεχτεί επίορκο να επανέλθει στη θέση του. Όμως επειδή μιλάμε για σύστημα να πούμε ότι όταν μιλάμε για σύστημα εννοούμε μια γενικευμένη κατάσταση η οποία ήδη αντιμετωπίζεται κι έχει ξεκινήσει και το διάστημα που διερχόμαστε θα είναι ένα διάστημα που θα αποδεικνύει ότι πράγματι έχει τεθεί σε ισχύ πρόγραμμα αντιμετώπισης διαφθοράς αι μιας πλευράς που είναι οι επίορκοι.

Το ελληνικό κράτος καταδυναστεύεται από ένα σύστημα μικρών μεσαίων και μεγάλων δικτύων διαφθοράς πάσης φύσεως κι αποχρώσεως. Η διαφθορά δεν είναι μόνο οικονομική και για την οικονομική θα πειστείτε εντός ολίγων ημερών ότι δεν παίζουμε αλλά υπάρχει κι η άλλη πλευρά λειτουργίας κράτους που έχει σχέση με τα δίκτυα διαφθοράς που αμύνονται λυσσωδώς να διατηρήσουν τα κεκτημένα τους που είναι πανθολογουμένως παράνομα. Είμαστε σε διαδικασία που συνδέεται με διεθνείς συμφωνίες.

Το θέμα της διαφθοράς είναι ολόκληρο μέσα στη . Κανείς δεν μπορεί να αντιδράσει κι όποιος αντιδράσει θα πάει στη θέση που πρέπει. Για πρώτη φορά στη χώρα ο υπ' αριθμόν ένας στόχος είναι η επαναθεμελίωση του κράτους σε βάσεις υγιείς σε βάσεις της αρχής της νομιμότητας, των κανόνων δικαίου κι όποιος κινείται εκτός των ορίων θα εξέρχεται του συστήματος λειτουργίας του ελληνικού κράτους.»

Την εκδήλωση έκλεισε ο Μητροπολίτης Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος.
dikigoroi2 (1)dikigoroi2 (2)

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση