Βρίσκεστε εδώ:  / FEATURED / ΕΛΛΑΔΑ / ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ / Μέτρα για ασφαλιστικό και συντάξεις θέλει το ΔΝΤ
Μέτρα για ασφαλιστικό και συντάξεις θέλει το ΔΝΤ

Μέτρα για ασφαλιστικό και συντάξεις θέλει το ΔΝΤ

Ύστερα από ένα δύσκολο έτος για την Ελλάδα, οι επικεφαλής των θεσμών που συμμετέχουν στο πρόγραμμα εκτίμησαν ότι οι προοπτικές για τη χώρα είναι ξανά θετικές και οι μέχρι τώρα μεταρρυθμίσεις ενθαρρυντικές. Μιλώντας στο 17ο επενδυτικό συνέδριο «Invest in Greece Forum» του Capital Link χθες στη , τόνισαν ότι τα μέτρα που καλείται να προωθήσει η κυβέρνηση το επόμενο διάστημα είναι δύσκολα αλλά απαραίτητα. Ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στο πρόγραμμα Ντέκλαν Κοστέλο εξέφρασε την ελπίδα να ολοκληρωθεί η πρώτη αξιολόγηση εντός του Ιανουαρίου, ώστε να ξεκινήσει τον Φεβρουάριο η συζήτηση για την ελάφρυνση του χρέους – και να ολοκληρωθεί εντός του πρώτου εξαμήνου του .

Από την πλευρά της, η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για την Ελλάδα Ντέλια Βελκουλέσκου εντόπισε τρεις προκλήσεις: 1. Την περαιτέρω δημοσιονομική προσαρμογή για την επίτευξη του στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ. Στα μέτρα προς αυτή την κατεύθυνση ενέταξε, εκτός από τα φορολογικά/εισοδηματικά, και τη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού, για το οποίο τόνισε ότι είναι το πιο ακριβό στην Ευρώπη. 2. Την αντιμετώπιση των «κόκκινων» δανείων, το θεσμικό πλαίσιο για τα οποία σημείωσε ότι πρέπει να ολοκληρωθεί ώστε να καθαρίσει το ενεργητικό των τραπεζών. 3. Τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας με άνοιγμα των αγορών για την προσέλκυση επενδύσεων.

Η κυρία Βελκουλέσκου έστειλε επίσης ένα νέο προς τους Ευρωπαίους για την ανάγκη αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους – παράλληλα με τις μεταρρυθμίσεις που ζήτησε από την . Τόνισε μάλιστα ότι αν δεν προχωρήσει η μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού, θα χρειασθεί «κούρεμα» του ελληνικού χρέους, κάτι που αποτελεί ταμπού για τους Ευρωπαίους. Ο κ. Κοστέλο, σχετικά με τη συμμετοχή του στο πρόγραμμα, δήλωσε ότι αυτή είναι κρίσιμη για τους Ευρωπαίους, σημειώνοντας ότι «ένας αριθμός κρατών-μελών και τα Κοινοβούλιά τους επιμένουν στη συμμετοχή του».

Τσίπρας: Εμπιστευθείτε μας

Ο Ελληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας τόνισε σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά του προς το συνέδριο του Capital Link ότι το πολιτικό κλίμα στην Ελλάδα είναι σταθερό και υπάρχει ευρεία συναίνεση στο πρόγραμμα. Παράλληλα, εκτίμησε ότι η Ελλάδα θα επωφεληθεί σύντομα από την ποσοτική χαλάρωση της ΕΚΤ και ότι αυτό θα επιτρέψει στη χώρα να επιστρέψει στις αγορές, ενώ η ανάπτυξη θα επιστρέψει το δεύτερο εξάμηνο του . «Εμπιστευθείτε την Ελλάδα, εμπιστευθείτε μας», ήταν το του πρωθυπουργού στους επενδυτές, αναφέροντας ιδιαίτερα τους κλάδους της ενέργειας (αγωγούς, φυσικό αέριο, αιολική ), των κατασκευών, των και των συμπράξεων δημοσίου και ιδιωτικού τομέα.

Πηγή: kathimerini.gr

PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • Χρ.Τριαντόπουλος: Συνεργασία με τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ για ζητήματα λιμενικών εγκαταστάσεων - https://t.co/wkJb0gS5x2… -

  • Τρία #μετάλλια η #Ελλάδα στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο #Ελλάδα #μετάλλια #ΟλυμπιακοίΑγώνεςΤόκιο - https://t.co/Lsmq1k8EAu -

  • Στο εργοτάξιο του Δημοτικού Θεάτρου Βόλου ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας #ΔημοτικόΘέατροΒόλου - https://t.co/oXFC0E1cpc -

"Αλιεύοντας" την είδηση