Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΕΛΛΑΔΑ » ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ » Μέτρα για αύξηση φορολογικών εσόδων στο σημερινό κυβερνητικό συμβούλιο
Μέτρα για αύξηση φορολογικών εσόδων στο σημερινό κυβερνητικό συμβούλιο

Μέτρα για αύξηση φορολογικών εσόδων στο σημερινό κυβερνητικό συμβούλιο

ΣΩΤΗΡΗΣ ΝΙΚΑΣ, ΠΡΟΚΟΠΗΣ ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ

Με τα έσοδα να κινούνται σε τεντωμένο σχοινί και τα κρατικά ταμεία να είναι άδεια, το κυβερνητικό συμβούλιο αναμένεται σήμερα στις 6 το απόγευμα να εγκρίνει μέτρα που θα συμβάλλουν στην αύξηση της εισπραξιμότητας των εσόδων, όπως για παράδειγμα η περαίωση – αμνήστευση αδήλωτων εισοδημάτων, η χρήση πιστωτικών ή άλλων καρτών για συν άνω των 70 , η λοταρία αποδείξεων και η δημιουργία ειδικής μονάδας για την παρακολούθηση των συνολικών επιδόσεων του ΦΠΑ.

Ειδικότερα και σύμφωνα με πληροφορίες το φορολογικό πακέτο για την αύξηση των δημοσίων εσόδων θα περιλαμβάνει:

1. Περαίωση – αμνήστευση κεφαλαίων. Εθελοντικά όσοι θέλουν, θα μπορούν να δηλώσουν στην εφορία ποσά που δεν έχουν φορολογηθεί. Θα θεσπιστεί ένας ενιαίος συντελεστής για τη φορολόγηση των εισοδημάτων αυτών, αλλά το σημαντικότερο είναι ότι θα αρθούν οι ποινικές διώξεις για όσους προχωρήσουν στη νομιμοποίησή τους. Η δυνατότητα αυτή θα δοθεί τόσο για όσους έχουν αποκρύψει τα οποία διατηρούν στην Ελλάδα, αλλά και γι' αυτούς που έχουν βγάλει αδήλωτα χρήματα στο εξωτερικό. Μάλιστα, οι ανωτέρω δεν είναι απαραίτητο να τα επαναπατρίσουν, απλώς να τα δηλώσουν στην εφορία.

2. Χρήση καρτών. Για συν άνω των 70 θα νομοθετηθεί η υποχρέωση χρησιμος πιστωτικών η χρεωστικών καρτών. Παράλληλα θα δοθούν κίνητρα για όσους χρησιμοποιούν κάρτες στις αγορές τους.

3. Τη δημιουργία μονάδας με αρμοδιότητα τον εντοπισμό περιπτώσεων απάτης ΦΠΑ και συντονισμό δραστηριοτήτων για την πρόληψή τους.

4. Τη δημιουργία ενός αυτοματοποιημένου συστήματος επικύρωσης για την του ΦΠΑ που βασίζεται σε παραμέτρους κινδύνου (risk-based).

 

Με τα έσοδα του κράτους να βρίσκονται σε μία κατάσταση ισορροπίας τρόμου, στο υπουργείο Οικονομικών ευελπιστούν ότι η πορεία τους δεν θα εκτροχιαστεί τον Μάιο και πλέον στρέφουν την προσοχή τους στην άντληση ρευστότητας από τους φορείς του Δημοσίου. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, κ. Γ. Σακελλαρίδης, δήλωσε χθες ότι τα ταμειακά διαθέσιμα που μεταφέρθηκαν στην (ΤτΕ), κατά την εφαρμογή της σχετικής Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου (ΠΝΠ), ανήλθαν σε 600,3 εκατ. ευρώ.

Από αυτά, τα 64,5 εκατ. ευρώ έχουν προέλθει από την Τοπική Αυτο και τα υπόλοιπα 535,8 εκατ. ευρώ από άλλους φορείς της γενικής κυβέρνησης. Ωστόσο, από την αρχή της ταμειακής κρίσης του κράτους (μέσα Μαρτίου) έως και τώρα το Δημόσιο έχει αξιοποιήσει ρευστότητα από τους φορείς του Δημοσίου που ανέρχεται τουλάχιστον σε 2,3 δισ. ευρώ. Πρόκειται για κεφάλαια τα όποια έχουν επενδύσει οι φορείς σε κρατικούς βραχυπρόθεσμους τίτλους (repos) και μέρος αυτών έχει επιστραφεί για να καλυφθούν οι ανάγκες των ίδιων των οργανισμών.

Στις επόμενες ημέρες αναμένεται να ενταθούν οι πιέσεις των αρμοδίων υπουργών προς τα ασφαλιστικά ταμεία, τους δήμους και τις περιφέρειες, καθώς και σε άλλους οργανισμούς, ώστε να επενδύσουν τα ταμειακά τους διαθέσιμα σε κρατικά repos και να ενισχυθεί με αυτόν τον τρόπο η ρευστότητα του κράτους.

Μάλιστα, τη Δευτέρα, το διοικητικό συμβούλιο του ΙΚΑ εξουσιοδότησε τον διοικητή του Ιδρύματος να μεταφέρει τα διαθέσιμα τριών Ταμείων που έχουν ενταχθεί στον ειδικό λογαριασμό της . Σύμφωνα με πληροφορίες, πρόκειται για τα διαθέσιμα του Τομέα Ασφάλισης Δημοσίου, του Τομέα Ασφάλισης Δημοτικών και Κοινοτικών Υπαλλήλων, καθώς και του Οργανισμού Ασφάλισης Προσωπικού ΔΕΗ.

 

Επίσης, ένας ακόμα τρόπος για να διασφαλιστεί η ρευστότητα του Δημοσίου, είναι να μην πληρωθούν οι υποχρεώσεις του κράτους προς τρίτους. Ηδη τα ληξιπρόθεσμα χρέη του Δημοσίου έχουν ξεπεράσει τα 2 δισ. ευρώ και το ποσό αναμένεται να αυξηθεί περαιτέρω.

 

πηγή:kathimerini.gr

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση