Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΕΛΛΑΔΑ » ΠΟΛΙΤΙΚΗ » Μέτρα αποσυμφόρησης των νησιών για το προσφυγικό
Μέτρα αποσυμφόρησης των νησιών για το προσφυγικό

Μέτρα αποσυμφόρησης των νησιών για το προσφυγικό

Στην άμεση αποσυμφόρηση των νησιών όπου έχουν συγκεντρωθεί οι μετανάστες στοχεύουν τα μέτρα που λαμβάνει η κυβέρνηση.

Μέσα στις επόμενες δέκα ημέρες θα έχει αποσυμφορηθεί η Μυτιλήνη, η οποία υποδέχεται το 50% των ροών, σύμφωνα με τον υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννη Μουζάλα. Μάλιστα όπως είπε θα υπάρξουν καθημερινά δρομολόγια με προς το νησί και πούλμαν για εσωτερικά δρομολόγια.

«Τα μέτρα που λαμβάνει η υπηρεσιακή κυβέρνηση είναι μέτρα αποσυμφόρησης των νησιών, με στόχο να κρατήσουμε τις ροές σε επίπεδα που οι τοπικές κοινωνίες μπορούν να αντέξουν, χωρίς όμως τη δημιουργία χώρων συμφόρησης στην Αθήνα».

Την ίδια ώρα, ο Οικονομίας, Νίκος Χριστοδουλάκης ανακοίνωσε σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε για το θέμα την μετακίνηση δέκα στελεχών του υπουργείου Οικονομικών στο υπουργείο Μεταναστευτικής πολιτικής.

Τα στελέχη που θα μετακινηθούν έχουν εμπειρία στην διαχείριση ευρωπαϊκών προγραμμάτων, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ο Οικονομίας. Ακόμα, ανακοινώθηκε η οικονομική υποστήριξη στα νησιά που δέχονται μαζικά κύματα προσφύγων προκειμένου να ανταπεξέλθουν στο δύσκολο έργο τους, αλλά και επειδή επλήγησαν από την κατάρρευση του τουρισμού.

«Τέσσερα εκατομμύρια και μετανάστες αυτή την ώρα στην Τουρκία ίσως περιμένουν να περάσουν απέναντι, και τα στοιχεία αυτά έχω την υποχρέωση να μην τα αποκρύψω και πρέπει να τα πούμε στους εταίρους μας», παρατήρησε ο αναπληρωτής υπουργός Ναυτιλίας Χρήστος Ζώης, στο πλαίσιο της συνέντευξης Τύπου.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρέθεσε ο κ. Ζώης, από τα 240 του Λιμενικού, το 36% είναι ακινητοποιημένα, από τα επτά αεροπλάνα τα τέσσερα είναι σε ακινησία, και από τα έξι ελικόπτερα μόνο το ένα πετάει, λόγω καταπόνησης και δυσκολίας εύρεσης χρημάτων. Όπως τόνισε χαρακτηριστικά, το λιμενικό δεν διαθέτει κονδύλια για ανταλλακτικά, γεγονός που κρατάει ακινητοποιημένα πολλά που θα μπορούσαν να συνεισφέρουν στην αντιμετώπιση της ς.

Από την πλευρά του ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Αντώνης Μακρυδημήτρης αποκάλυψε ότι η Ελληνική Αστυνομία χρωστάει εννέα εκατομμύρια ευρώ σε προμηθευτές για τη σίτιση των προσφύγων.

Την ίδια ώρα πάντως, έγινε γνωστό πως το λιμενικό θα παραλάβει νέο περιπολικό ανοικτής θαλάσσης, στα τέλη Σεπτεμβρίου. Το νέο ΠΑΘ έχει μήκος 58 μέτρα και βύθισμα 4,40 ενώ έχει τη δυνατότητα να μεταφέρει 18 έως 30 άτομα και να αναπτύσσει ταχύτητα έως 30 κόμβους.

Σύμφωνα με ανώτερα στελέχη του λιμενικού το συγκεκριμένο έχει φτιαχτεί από ειδικά υλικά προκειμένου να μπορεί να ανταπεξέλθει σε μάχη ενώ πάνω σε αυτό βρίσκεται και ελικοδρόμιο.

 

Φτάνουν στον Πειραιά ακόμα 1738

Εν τω μεταξύ στο λιμάνι του Πειραιά θα καταπλεύσει στις 9:30 το βράδυ το καταμαράν «Τera Jet» με σημαία Κύπρου με 1.738 πρόσφυγες. Το είχε αναχωρήσει από τη Μυτιλήνη στις 12.00 το μεσημέρι.

 

 

πηγή:kathimerini.gr

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση