Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΕΛΛΑΔΑ » ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ » Μετωπική κυβέρνησης – ΔΝΤ
Μετωπική κυβέρνησης – ΔΝΤ

Μετωπική κυβέρνησης – ΔΝΤ

Ένας «ψυχρός» πόλεμος μεταξύ Αθήνας και Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) εκτυλίσσεται τις τελευταίες ημέρες και ώρες. Οι απαιτήσεις του Ταμείου για επιπλέον σκληρά μέτρα οδήγησαν χθες παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών να επιτεθούν στο Ταμείο για τη στάση που τηρεί, ενώ και ο ίδιος ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, δήλωσε από τις Βρυξέλλες ότι όσοι ζητούν περισσότερα μέτρα πρέπει να απαντήσουν αν το πράττουν επειδή έχουν επιχειρήματα ή άλλους σκοπούς, όπως να εγκαταλείψουν το πρόγραμμα στήριξης της Ελλάδας. Πρόσθεσε επίσης ότι η Ελλάδα θα κάνει ακριβώς όσα συμφωνήθηκαν το καλοκαίρι. «Τίποτα περισσότερο και τίποτα λιγότερο».

Επισήμως, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ανέφερε χθες μέσω του εκπροσώπου του, Αντ. Αντριάνο, ότι «δεν θα κάνουμε κανένα σχόλιο όσο είναι σε εξέλιξη η αποστολή». Σύμφωνα ωστόσο με χθεσινοβραδινό δημοσίευμα των Financial Times (FT), οι δανειστές απείλησαν να αποχωρήσουν από την Αθήνα άμεσα, διακόπτοντας τις συνομιλίες. Μάλιστα, αξιωματούχοι των δανειστών ανέφεραν ότι ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, τους είπε να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις στην Ειδομένη, σε μια προσπάθεια σύνδεσης της προσφυγικής κρίσης με τις συζητήσεις για το πρόγραμμα, ενώ άλλος αξιωματούχος ανέφερε ότι αν δεν έπρεπε να επιτευχθεί γρήγορα συμφωνία, οι θεσμοί θα είχαν αποχωρήσει από την Αθήνα ήδη.

Εκδοση ανακοίνωσης

Κυβερνητικά στελέχη ανέφεραν στην «Κ» πως αν και η εκπρόσωπος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Ντέλια Βελκουλέσκου έχει επικαλεστεί προσωπικούς και οικογενειακούς λόγους για να αποχωρήσει από την Αθήνα, όταν αποφασιστεί η αναχώρηση των θεσμών, θα συνοδευτεί από ανακοίνωσή τους που θα ορίζει και την ημερομηνία επιστροφής τους. Σύμφωνα με πληροφορίες, η έκδοση μιας τέτοιας ανακοίνωσης έχει συμφωνηθεί μεταξύ των θεσμών και η ημερομηνία επιστροφής τους αναμένεται μετά το Πάσχα των ρωμαιοκαθολικών (27 Μαρτίου). Σε ό,τι αφορά την ημερομηνία αναχώρησής τους από την Αθήνα, στελέχη των δανειστών ανέφεραν στην «Κ» ότι ήταν ούτως ή αλλιώς προγραμματισμένο να αποχωρήσουν το αργότερο στις 22 Μαρτίου (την ερχόμενη Τρίτη), λόγω της αργίας του Πάσχα. Κυβερνητικοί παράγοντες σημείωναν χθες στην «Κ» ότι ο συγκεκριμένος κύκλος συζητήσεων ήταν σχεδιασμένο να ολοκληρωθεί σήμερα και εξέφραζαν την απορία τους για την αναστάτωση που δημιουργήθηκε.

Εως αργά χθες το βράδυ συνεχιζόταν η σύσκεψη του κ. Τσακαλώτου με τους εκπροσώπους των θεσμών με αντικείμενο τον προσδιορισμό των μέτρων για την κάλυψη του δημοσιονομικού κενού ύψους 1% του ΑΕΠ (περίπου 1,8 δισεκατομμύριο ευρώ) για τη διετία 2017-2018, ώστε να επιτευχθεί ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος ύψους 3,5% του ΑΕΠ το 2018.

Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση εξετάζει την αύξηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης (ΕΦΚ) στα καύσιμα για τον σκοπό αυτό, μεταξύ πολλών άλλων μέτρων. Επίσης, στα υπό εξέταση μέτρα περιλαμβάνονται αλλαγές στον ΕΝΦΙΑ (με πιθανή την αύξηση του εισπρακτικού στόχου που σήμερα είναι στα 2,65 δισεκατομμύρια ευρώ), η αύξηση των τελών κινητής τηλεφωνίας, η επιβολή φόρου στη συνδρομητική τηλεόραση και η διατήρηση ενός αυστηρού κανόνα προσλήψεων/αποχωρήσεων στο Δημόσιο (1/1 ή 1/2 έως το 2018). Μάλιστα, η Αθήνα προτείνει και την επιβολή τέλους επί των τραπεζικών συναλλαγών, υπολογίζοντας ότι, αν αυτό το τέλος είναι 1 τοις χιλίοις, μπορεί να αποφέρει περί τα 500 εκατομμύρια ευρώ, αλλά οι θεσμοί δεν το δέχονται.
Από την άλλη πλευρά, η τρόικα προτείνει την αύξηση του ΦΠΑ στην ενέργεια (τιμολόγια ΔΕΗ) στο 23%, που, όμως, δεν αποδέχεται η κυβέρνηση.

Πηγή: kathimerini.gr

[Fancy_Facebook_Comments language="el_GR"]
PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • Συνάντηση διευθύνοντος συμβούλου της ΟΛΒ Α.Ε. με τον Αιγύπτιο πρέσβη στην Ελλάδα - https://t.co/TpKkYnW7Xh… -

  • #Κολωνός: Συνελήφθησαν ακόμη 7 άτομα για την υπόθεση μαστροπείας #Κολωνός - https://t.co/q28LAXTTPO -

  • Πρόγραμμα Επιστημονικής Ελληνογαλλικής Συνεργασίας #ΙΚΥ - https://t.co/yxJrtuteta -

"Αλιεύοντας" την είδηση