Βρίσκεστε εδώ:  / FEATURED / ΕΛΛΑΔΑ / ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ / Μεταξύ 2,1% και 2,3% η ύφεση το 2015
Μεταξύ 2,1% και 2,3% η ύφεση το 2015

Μεταξύ 2,1% και 2,3% η ύφεση το 2015

Μεταξύ 2,1 και 2,3% αναμένεται να κινηθεί η ύφεση φέτος, όπως προκύπτει απο τις διαπραγματεύσεις Αθήνας και δανειστών, ενώ οι δύο πλευρές εκτιμούν ότι ο προϋπολογισμός φέτος θα παρουσιάσει μηδενικό πρωτογενές αποτέλεσμα. Αυτό προκύπτει απο τα όσα ανέφερε υψηλόβαθμο κυβερνητικό στέλεχος, ενώ οι συζητήσεις των υπουργών Οικονομικών και Οικονομίας και των επικεφαλής των δανειστών συνεχίζονται, με στόχο να καταλήξουν σε συμφωνία το βράδυ της Δευτέρας ή το πολύ το πρωΐ της Τρίτης.

Παράλληλα, τα ίδια στελέχη αναφέρουν ότι η απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας θα είναι μέσα στα προαπαιτούμενα μέτρα που θα ψηφιστούν άμεσα. Αντιθέτως, οι παρεμβάσεις στις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις ενδεχομένως να μεταφερθούν για τον Οκτώβριο και τη συνολική μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού, αν και ακόμα δεν έχει ξεκαθαρίσει, όπως φαίνεται, το πότε ακριβώς θα προωθηθούν.

Κυβερνητικοί αξιωματούχοι ανέφεραν ότι μετά την ολοκλήρωση της χθεσινής νέας μαραθώνιας συζήτησης μεταξύ των υπουργών και των επικεφαλής των θεσμών (ολοκληρώθηκε στις 3.30 τα ξημερώματα της Δευτέρας), η διαπραγμάτευση κινείται πλέον στο επίπεδο της «γραμμή – γραμμή» εξέτασης του τελικού κειμένου. Κάτι που υποδεικνύει το βαθμό προόδου και τις ιδιαιτέρως αυξημένες πιθανότητες να οριστικοποιηθεί η συμφωνία.

Οι συζητήσεις συνεχίζονται απο το πρωί της Δευτέρας, σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων αλλά και των υπουργών Οικονομικών και Οικονομίας κ.κ. Τσακαλώτο και Σταθάκη με τους επικεφαλής των θεσμών. Και οι δύο πλευρές επιδιώκουν να κλείσει σήμερα ή το πολύ μέχρι το πρωί της Τρίτης η συμφωνία, ώστε να προωθηθεί στο Ελληνικό Κοινοβούλιο άμεσα για να ψηφιστεί μέχρι την Πέμπτη.

Από την κυβέρνηση υποστηρίζουν ότι το νομοσχέδιο που θα κατατεθεί θα έχει δύο άρθρα. Το ένα θα περιλαμβάνει το νέο Μνημόνιο και τη δανειακή σύμβαση με τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης (ESM) ύψους έως 52 δις ευρώ. Το δεύτερο άρθρο θα αφορά στα προαπαιτούμενα μέτρα που θα υιοθετήσει η κυβέρνηση για να προχωρήσει η εκταμίευση της πρώτης δόσης του νέου προγράμματος που επιδιώκεται από την ελληνική πλευρά να ανέλθει στα 25 δις ευρώ.

Δεδομένου του ύψους της πρώτης δόσης που ζητά η κυβέρνηση (σχεδόν το 50% του συνόλου του νέου τριετούς δανείου), τα προαπαιτούμενα αναμένεται να είναι «πολλά», όπως αναφέρουν αρμόδια στελέχη. Χθες, από τη συζήτηση προέκυπταν διαφορές στα εξής σημεία:

 • Κόκκινα δάνεια: Η κυβέρνηση επιμένει να υπάρξει ένας δημόσιος φορέας ο οποίος θα αναλαμβάνει μέρος των κόκκινων δανείων και να μην πωλούνται αυτά από τις τράπεζες σε διάφορα funds.
 • Εργασιακά: Οι δανειστές ζητούνε ο χρόνος της μετενέργειας να πάει στους τρεις μήνες από έξι που είναι σήμερα.
 • Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων: Στο ζήτημα αυτό παραμένει διαφορά για τη διαχείριση των εσόδων του ταμείου.

Ωστόσο, σύγκλιση διαπιστώθηκε στο θέμα των αλλαγών της ρύθμισης των 100 δόσεων. Όπως όλα δείχνουν θα προχωρήσει η αύξηση του επιτοκίου στο 5% από 3% που είναι σήμερα για οφειλές άνω των 5000 ευρώ, ενώ για οφειλές κάτω των 5000 ευρώ θα παραμείνει μηδενικό το επιτόκιο εφόσον:

 • Ο οφειλέτης είναι φυσικό πρόσωπο χωρίς επιχειρηματική δραστηριότητα
 • Εχει περιουσία χαμηλότερη των 150.000 ευρώ
 • Το χρέος του όταν εισήλθε στη ρύθμιση δεν ξεπερνούσε το 50% του ετήσιου εισοδήματός του.

 • Πηγή: kathimerini.gr

  PagasitikosNews logo

  ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • ΕΚΒ: Άμεση λήψη υγειονομικών μέτρων για ασφαλείς χώρους δουλειάς - https://t.co/ghJ9emqe6w -

  • Αναφορά Κ. Παπανάτσιου για το ζήτημα υγιεινής και ασφάλειας στα #σχολεία  #σχολεία - https://t.co/YViMoBU5uK -

  • Συνάντηση ΝΤ ΑΔΕΔΥ Μαγνησίας- Συλλόγου Εργαζομένων Περιφέρειας Θεσσαλίας - https://t.co/cgehu5lYxF -

  "Αλιεύοντας" την είδηση