Βρίσκεστε εδώ:  / FEATURED / ΠΟΛΙΤΙΚΗ / Μεταναστευτικό: Περάσματα και κυκλώματα – Παρασκήνιο επαφών στην Τουρκία
Μεταναστευτικό: Περάσματα και κυκλώματα – Παρασκήνιο επαφών στην Τουρκία

Μεταναστευτικό: Περάσματα και κυκλώματα – Παρασκήνιο επαφών στην Τουρκία

ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΟΥΛΙΩΤΗΣ

Θετικά αποτιμά το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας και το την πρόσφατη επίσκεψη υψηλόβαθμων στελεχών του σώματος στην Aγκυρα για διμερείς επαφές με τους Τούρκους ομολόγους τους.

Όπως είχε αποκαλύψει η «Κ», στελέχη από το Αρχηγείο του Λιμενικού Σώματος (Λ.Σ.) συναντήθηκαν την Τετάρτη στην Άγκυρα με τον επικεφαλής της Ακτοφυλακής της γείτονος και τους στενούς συνεργάτες του, ενώ την Πέμπτη μετέβησαν στην Κωνσταντινούπολη για επαφές με τον περιφερειακό διοικητή της περιοχής. Η παρουσία τους στην Τουρκία συνέπεσε με τη συνάντηση στην Aγκυρα του αναπληρωτή υπουργού Προστασίας του Πολίτη Γιώργου Κουμουτσάκου με τον Τούρκο υπουργό Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοϊλού.

Σύμφωνα με καλά ενημερωμένη πηγή της «Κ», τα στελέχη του Λιμενικού παρουσίασαν στοιχεία σύμφωνα με τα οποία από τις αρχές του έτους μέχρι και την 30ή Σεπτεμβρίου 2019, η τουρκική ακτοφυλακή έχει ανταποκριθεί σε 120 από τα συνολικά 250 αιτήματα του Λιμενικού για ακινητοποίηση πλωτών με πρόσφυγες και μετανάστες, εντός των τουρκικών χωρικών υδάτων. Το ποσοστό αγγίζει το 50% και χαρακτηρίζεται «αυξημένο» σε σχέση με προηγούμενα χρόνια. Ωστόσο, συμφωνήθηκε η συνεργασία μέσω των θεσμοθετημένων διαύλων να ενισχυθεί περισσότερο. Για τα περιστατικά στα οποία δεν υπήρξε έγκαιρη ανταπόκριση, οι Τούρκοι αξιωματούχοι επεσήμαναν στους συνομιλητές τους ότι απαιτούνται 25 έως 30 λεπτά έως ότου οι βάρκες φτάσουν στα ελληνικά νησιά, χρόνος που επαρκεί όταν κατά μήκος της ακτογραμμής δεν περιπολούν ήδη τουρκικές ακταιωροί. Ως παράδειγμα επισημάνθηκαν από τους Eλληνες αξιωματικούς οι μαζικές αφίξεις πλωτών με και πρόσφυγες στη Λέσβο από τα τουρκικά παράλια στα τέλη της περασμένης εβδομάδας. Από την τουρκική πλευρά παρουσιάστηκαν στοιχεία σύμφωνα με τα οποία από τις αρχές Ιανουαρίου μέχρι σήμερα η ακτοφυλακή έχει ακινητοποιήσει εντός των τουρκικών χωρικών υδάτων 31.000 πρόσφυγες και που αποπειράθηκαν να φτάσουν στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου. Το αντίστοιχο νούμερο στον Eβρο ανήλθε στις 39.000.

Στο πλαίσιο των διμερών επαφών συμφωνήθηκε οι αρχηγοί και ανώτατα στελέχη των δύο σωμάτων να πραγματοποιούν δύο συναντήσεις κατ’ έτος, η πρώτη στην αρχή κάθε χρόνου και η δεύτερη στην αρχή του καλοκαιριού, οπότε και παραδοσιακά παρατηρείται αύξηση των μεταναστευτικών ροών. Η σχετική πρόταση φέρεται να υποστηρίχθηκε από τον κ. Κουμουτσάκο, ο οποίος προ του ταξιδιού του στην Τουρκία είχε επαφές και συναντήσεις με τα στελέχη του Λιμενικού. «Στόχος των συναντήσεων είναι ο καλύτερος μεταξύ μας συντονισμός», δήλωσε στην «Κ» αρμόδιος Έλληνας αξιωματούχος, με άριστη γνώση όσων ειπώθηκαν στις συναντήσεις. Η ίδια πηγή πρόσθεσε ότι η ελληνική πλευρά ζήτησε καλύτερη ενημέρωση για τις των τουρκικών αρχών αναφορικά με τη δράση εγκληματικών δικτύων που δραστηριοποιούνται στα τουρκικά παράλια και εξέφρασε αισιοδοξία για περαιτέρω βελτίωση της συνεργασίας μεταξύ Λιμενικού Σώματος και τουρκικής ακτοφυλακής.

PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • Κατάθεση αιτήσεων και δικαιολογητικών στο Κέντρο Μελισσοκομίας Θεσσαλίας - https://t.co/G718wkViMu… -

  • Έλεγχοι, πρόστιμα και λουκέτα στη Θεσσαλία #κορωνοπρόστιμα - https://t.co/EmgLykGJq3 -

  • Αυτοψία κυβερνητικού κλιμακίου στα έργα του Αλμυρού που ολοκληρώνονται ή προχωρούν #ΔΑλμυρού - https://t.co/z3kMvz1QNd -

"Αλιεύοντας" την είδηση