Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » FEATURED » Μεταφύτευση δένδρων για τη μονοδρόμηση της οδού Καραμπατζάκη
Μεταφύτευση δένδρων για τη μονοδρόμηση της οδού Καραμπατζάκη

Μεταφύτευση δένδρων για τη μονοδρόμηση της οδού Καραμπατζάκη

Την μεταφύτευση δεκάδων δένδρων στο πλαίσιο της μονοδρόμησης της οδού Καραμπατζάκη προτείνει η Διεύθυνση Πρασίνου του δήμου Βόλου,  θέμα που θα τεθεί προς έγκριση στην αυριανή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου.

Σύμφωνα με την εισήγηση, μετά από αυτοψία που έγινε στην οδό Καραμπατζάκη από την οδό Αναπαύσεως μέχρι την οδό Καισαρείας διαπίστωσε ότι υπάρχουν:

Α) από την οδό Αναπαύσεως μέχρι την οδό Καισαρείας τα εξής δέντρα:
Επτά ακακίες Κωνσταντινουπόλεως (Albizia julibrissin) ύψους περίπου 6 μέτρων αντίστοιχα των οποίων οι κορμοί βρίσκονται σε απόσταση τεσσάρων μέτρων,
∆ύο καλλωπιστικές δαμασκηνιές (Prunus cerasifera) ύψους περίπου 6 μέτρων αντίστοιχα των οποίων οι κορμοί βρίσκονται σε απόσταση τεσσάρων μέτρων.
B) Από την οδό Πηγών μέχρι το τμήμα της οδού Λ. Ειρήνης υπάρχουν: Ένα σφενδάμι (Acer spp) ύψους περίπου επτά μέτρων.
τέσσερις τούγιες (Thuja occidentalis) ύψους περίπου τεσσάρων τεσσάρων μέτρων. μία κουτσουπιά (Cercis siliquastrum) ύψους περίπου πέντε μέτρων ένας ιβίσκος (Hibiscus syriacus) ύψους περίπου, δύο μικροί θάμνοι αγγελικής (Pittosporum spp) ύψους περίπου 1,20 μέτρων, τρείς μικρού μεγέθους μυρτιές (Myrtus communis) ύψους περίπου 0,80 μέτρων,
τέσσερα μεσαίου μεγέθους βιβούρνα (Viburnum tinum) ύψους περίπου 2,50 μέτρων,
ένα λιγούστρο (Ligustrum spp) ύψους περίπου 2,50 μέτρων,
τρεις πικροδάφνες (Nerium oleander) ύψους περίπου 1,00 μέτρων.

Όλα τα παραπάνω δέντρα – θάμνοι είναι μακροσκοπικά υγιή χωρίς να παρατηρείται καμία εντομολογική ή φυτοπαθολογική προσβολή που να δικαιολογεί την κοπή τους. Ωστόσο, καθώς βρίσκονται εντός της υπό υλοποίηση μονοδρόμηση της οδού Καραμπατζάκη πρέπει να απομακρυνθούν ώστε να πραγματοποιηθεί η μονοδρόμηση σύμφωνα με την 204/2017 Α.∆.Σ.
Προτείνεται να μην κοπεί κανένα από τα παραπάνω δέντρα αλλά να γίνει προσπάθεια μεταφύτευσης σε άλλο σημείο σύμφωνα με τις Ελληνικές Τεχνικές Προδιαγραφές μεταφυτεύσεων εγκατεστημένων δένδρων – θάμνων,εξαντλώντας όλες τις πιθανότητες επιτυχούς μεταφύτευσης.
Ειδικά για τις επτά ακακίες (Albizia julibrissin), τις δύο καλλωπιστικές δαμασκηνιές (Prunus cerasifera), το ένα σφενδάμι (Acer spp) και τη μία κουτσουπιά (Cercis siliquastrum), επισημαίνουμε πως οι πιθανότητες επιτυχούς μεταφύτευσης είναι λίγες λόγω του ύψους και του όγκου τους και επίσης σας γνωρίζουμε πως η ∆/νση Πρασίνου δε διαθέτει τα κατάλληλα μέσα για τις εργασίες μεταφύτευσης των δένδρων αυτών.
Ενδεικτικά αναφέρεται πως οι εργασίες περιλαμβάνουν:
α) την προετοιμασία των δένδρων – θάμνων προς μεταφύτευση (κλάδεμα
κόμης, ριζοτομή),
β) την εξαγωγή των δένδρων – θάμνων κατά περίοδο του ληθάργου με
κατάλληλες καιρικές συνθήκες και με τη χρήση κατάλληλων μηχανημάτων,
γ) τη μεταφορά των δένδρων – θάμνων με βαρούλκα ή γερανούς,
δ) την επαναφύτευση σε νέο σημείο και την στήριξη των δένδρων – θάμνων.
Μετά την αποπεράτωση του έργου προτείνεται η αντικατάσταση των δένδρων που θα απομακρυνθούν σύμφωνα με την αρχή της αντιστάθμισης και του περιβαλλοντικού ισοζυγίου.

Ένταση στην ΕΠΖ για την μονοδρόμηση της Καραμπατζάκη

 

Εν τω μεταξύ το θέμα μονοδρόμησης της οδού Καραμπατζάκη  συζητήθημε εν μέσω έντασης στη σημερινή συνεδρίαση της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής , με τις μειοψηφίες να ανοίγουν ξανά το θέμα και τον αντιδήμαρχο Τεχνικών Υπηρεσιών να τονίζει ότι οι παρεμβάσεις που θα γίνουν από το Δήμο είναι μικρές και χαμηλού κόστους.

Ο Μαργ.   ζήτησε να πληροφορηθεί  αν έχει γίνει πλήρης οικονομοτεχνική μελέτη ή βρίσκεται σε φάση προμελέτης και είπε ότι αν το έργο αργήσει δεν υπάρχει λόγος μεταφύτευσης τώρα δένδρων και θάμνων, ενώ ο Νίκος Στόικος ρώτησε αν έχει δημοπρατηθεί το έργο.

Απαντώντας ο Θανάσης Σταυρίδης είπε ότι οι μεταφυτεύσεις και το έργο θα γίνουν ταυτόχρονα και θα υπάρχει μικρή μελέτη για τις παρεμβάσεις και μικροεπεμβάσεις που θα κάνει ο Δήμος. Όπως εξήγησε η μεγάλη δαπάνη του έργου ήταν η δημιουργία κόμβου στο ύψος του περιφερειακού, που κοστίζει 300.000 και έγινε από το υπουργείο.

«Το άλλο έργο μικρής δαπάνης και οι παρεμβάσεις του Δήμου στο πλαίσιο της κανονιστικής μονοδρόμησης, θα είναι μικρές. Θα γίνει μελέτη που θα προβλέπονται οι εργασίες που θα γίνουν. Οι ποδηλατόδρομοι θα γίνουν από ΕΣΠΑ», τόνισε και πρόσθεσε ότι από Αναπαύσεως μέχρι Περιφερειακό Καραμπατζάκη και Ζάχου θα μείνουν σχεδόν όπως είναι με μικροπαρεμβάσεις και μόνο στο ύψος της οδού χρειάζεται σπάσιμο κρασπέδων.

Ο σύμβουλος της ΛΑΣ Θεόδωρος Τσαλούχας δήλωσε ότι η παράταξή του είναι αντίθετη με τη δημιουργία ενός ακόμη περιφερειακού στην πόλη και κατηγόρησε τη Δημοτική Αρχή ότι ενώ παρουσίασε σχέδιο με δένδρα, τώρα κάνει λόγο για μικροδιορθώσεις.

Ο Νίκος Στόικος έκανε λόγο για  καταστροφικές παρεμβάσεις της Δημοτικής Αρχής και τόνισε ότι επιχειρεί να κάνει το έργο με αυτεπιστασία και καταστρέφει μια περιοχή που έγινε με χρήματα της Ε.Ε., ενώ εκτίμησε ότι η Αναπαύσεως έχει μεγαλύτερη κυκλοφορίας από την Ιάσονος και προειδοποίησε ότι με την τοποθέτηση σηματοδοτών η περιοχή Αναπαύσεων – Καραμπατζάκη θα γίνει νέα Ομόνοια.

Απαντώντας ο αντιδήμαρχος Θ. Σταυρίδης διερωτήθηκε ως πότε οι μειοψηφίες θα πολεμούν το έργο, τη στιγμή που οι προσφυγές που κατέθεσαν στην Αποκεντρωμένη και στην Επιτροπή του άρθρου 152 απορρίφθηκαν. «Ρίξτε τους τό, το έργο είναι καλό για όλους και θα γίνει», είπε ο Θ. Σταυρίδης και δεσμεύτηκε ότι όσα δένδρα και αν μεταφυτευτούν θα μπουν πενταπλάσια κατά μήκος των δύο δρόμων. «Αυτό θα είναι για μας και τα παιδιά μας, είναι το πιο σημαντικό έργο για να ενώσει τις δύο πόλεις που ήταν αποκομμένες», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Σε ερώτηση πότε θα ξεκινήσει το έργο, ο αντιδήμαρχος απάντησε ότι ήδη θα είχε ολοκληρωθεί η πρώτη φάση αν δεν υπήρχαν ενστάσεις.

Τελικά το θέμα της μεταφύτευσης δένδρων εγκρίθηκε με τις θετικές ψήφους της πλειοψηφίας και του Μ. Πατσιαντά και αρνητικές του Ν. Στόικου και της ΛΑΣ.

Τέλος, η ΕΠΖ ενέκρινε ομόφωνα τα χειμερινά δρομολόγια του ΚΤΕΛ 2017-2018, με την παρατήρηση του Θ. Τσαλούχα ότι για Κατηχώρι υπάρχουν δύο μόλις δρομολόγια στις 07.30 και 12.30, τα υπεραστικά δεν κάνουν στάσεις και να μπουν και άλλα για να εξυπηρετηθεί ο κόσμος.

Ενημέρωση  για την ΜΠΕ της σιδηροδρομικής σύνδεσης της ΒΙΠΕ   με το δίκτυο του ΟΣΕ
Επίσης στην αυριανή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου θα γίνει ενημέρωση του σώματος, σχετικά με την ΜΠΕ του έργου «Σιδηροδρομική σύνδεση της ΒΙΠΕ–2 Βόλου με το δίκτυο του ΟΣΕ, ολοκλήρωση και βελτίωση υφιστάμενων γραμμών στη Νέα Διαλογή και συγκροτήματα σταθμών», αναμένεται να γίνει στην αυριανή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Βόλου.
Σύμφωνα με την εισήγηση, η Περιφέρεια Θεσσαλίας, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία, ανακοινώνει προς ενημέρωση του κοινού ότι της έχει διαβιβαστεί φάκελος μελέτης περιβάλλοντος από την εταιρία ΕΡΑ ΟΣΕ ΑΕ για την τροποποίηση της Απόφασης Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων της υπ. αρ. 195216/11.1.2011 (ΑΔΑ: 4ΑΚΠ0-Θ) ΚΥΑ Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων του έργου «Σιδηροδρομική σύνδεση της ΒΙΠΕ–2 Βόλου με το δίκτυο του ΟΣΕ, ολοκλήρωση και βελτίωση υφιστάμενων γραμμών στη Νέα Διαλογή και συγκροτήματα σταθμών» για την περιβαλλοντική αδειοδότηση: (i) των συστημάτων σηματοδότησης-τηλες-ηλεκτροκίνησης, (ii) την παραλλαγή της όδευσης στην περιοχή της ΒΙΠΕ-1 και (iii) τη νέα σιδηροδρομική στάση «ΒΙΠΕ 1», στο τμήμα από ΣΣ Λατομείου ως ΣΣ Διαλογής.
Το προτεινόμενο έργο, που έχει συνολικό μήκος 9,166 χλμ., αφορά στην :
Α. Αναβάθμιση, μέσω παραλλαγής της καμπύλης στην περιοχή της ΒΙΠΕ 1 και κανονικοποίηση της παλαιάς μετρικής σιδηροδρομικής γραμμής (Σ),  από ΣΣ Λατομείο έως τον ΣΣ Διαλογής Βόλου (εργασίες υποδομής και επιδομής, υδραυλικά έργα, ενίσχυση και επέκταση υφιστάμενων τεχνικών έργων και κατασκευή όπου απαιτείται νέων τεχνικών έργων, ανακαίνιση κτιρίων σταθμών, στάσεων και αποβαθρών, νέα σιδηροδρομική στάση ΒΙΠΕ 1, εξοπλισμός υφιστάμενων αφύλακτων ισόπεδων διαβάσεων με ΑΣΙΔ, αποκατάσταση δικτύων ΟΚΩ, κ.λ.π.), και
Β. Ενσωμάτωση των συστημάτων Ηλεκτροκίνησης και σηματοδότησης, τηλες, ETCS Level 1 και ασύρματης επικοινωνίας  (GSM-R) στην αναβαθμισμένη πλέον γραμμή επί του διαδρόμου της παλαιάς μετρικής ΣΓ μεταξύ ΣΣ Λατομείο έως ΣΣ Διαλογή Βόλου.
Το έργο αναπτύσσεται δυτικά-βορειοδυτικά της πόλης του Βόλου, στο μεγαλύτερο μέρος του επί της υφιστάμενης παλαιάς μετρικής σιδηροδρομικής γραμμής Βόλος- Βελεστίνο – Καλαμπάκα (Β-Β-Κ), στο τμήμα μεταξύ ΣΣ Λατομείου – Βιομηχανικής Περιοχή του Βόλου/ΒΙΠΕ 1 Βόλου έως και τον ΣΣ Διαλογής Βόλου. Στον ΣΣ Λατομείο και τον ΣΣ Διαλογής, συναντώνται η παλαιά μετρική ΣΓ με την κανονική υπό κυκλοφορία ΣΓ Λάρισας – Βόλου.
Με βάση τη ΜΠΕ, η νέα χάραξη της γραμμής σύνδεσης της πόλης του Βόλου μέσω ΒΙΠΕ 1, ικανοποιεί χρόνιο αίτημα τοπικών φορέων της περιοχής του Βόλου για την παράκαμψη του οικιστικού ιστού της ς μέσω της κατάργησης της υφιστάμενης σιδηροδρομικής γραμμής κανονικού πλάτους Λάρισας-Βόλου και επαναφοράς της διαδρομής του τρένου στο ίχνος της παλαιάς μετρικής γραμμής.
Η κατασκευή του έργου αποσκοπεί:
• στη μείωση του χρόνου διαδρομής.
• στη βελτίωση των συνθηκών λειτουργίας και κυκλοφορίας των συρμών με αύξηση της χωρητικότητας της γραμμής και της αξιοπιστίας των δρομολογίων.
• στην αύξηση της ασφάλειας των σιδηροδρομικών μεταφορών που είναι κατεξοχήν φιλικές προς το περιβάλλον.
Σύμφωνα με τη μελέτη, τα οφέλη της υλοποίησης του έργου ηλεκτροκίνησης έχουν χαρακτήρα οικονομικό, κοινωνικό και περιβαλλοντικό. Πιο αναλυτικά, αναφέρονται οφέλη στην ποιότητα της ατμόσφαιρας της περιοχής λόγω της μείωσης των καυσαερίων, οφέλη από την κατανάλωση ενέργειας, οφέλη διαχείρισης συντήρησης συρμών κ.λ.π.
Επίσης, αναφέρονται οφέλη στους υδάτι πόρους της περιοχής καθότι απαλείφεται ο κίνδυνος διαρροής πετρελαίου από τους συρμούς με ό,τι αυτό συνεπάγεται στην μόλυνση των επιφανειακών και υπογείων υδάτων, αλλά και στη ρύπανση εδάφους και υπεδάφους.
Τέλος, με βάση τη μελέτη, αναμένονται: α) κατά τη φάση κατασκευής του έργου μικρής κλίμακας και μη σημαντικές περιβαλλοντικές επιπτώσεις σε: ατμόσφαιρα, έδαφος, αισθητική τοπίου, υδατικοί πόροι, πανίδα, θόρυβο κ.α. και β) κατά τη φάση λειτουργίας του έργου (μη σημαντικές) επιπτώσεις από την εκπομπή αερίων ρύπων και σε επόμενο στάδιο από την ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία καθώς η κίνηση των συρμών θα γίνει αρχικά με ντιζελομηχανές ενώ μεταγενέστερα με ηλεκτροκίνηση. Για όλες τις πιθανές επιπτώσεις κατατίθενται αντίστοιχα και τα κατάλληλα μέτρα αντιμετώπισής τους.

 

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση