Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΕΛΛΑΔΑ » ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ » Μετά το ΔΝΤ και η Ε.Ε. ζητεί επιπλέον μέτρα για το 2016 – 2017
Μετά το ΔΝΤ και η Ε.Ε. ζητεί επιπλέον μέτρα για το 2016 – 2017

Μετά το ΔΝΤ και η Ε.Ε. ζητεί επιπλέον μέτρα για το 2016 – 2017

Την ανάγκη λήψης επιπρόσθετων μέτρων από την ελληνική κυβέρνηση για να επιτευχθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι φέτος και το , επισημαίνει η Κομισιόν στην έκθεσή της για τις χειμερινές προβλέψεις της ευρωπαϊκής οικονομίας. Το γεγονός αυτό αποδεικνύει ότι και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υποστηρίζει την άποψη για υιοθέτηση επιπλέον μέτρων φέτος (εκτός από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο), ενώ αναδεικνύει τον βαθμό της πίεσης που ασκούν οι δανειστές στην , καθώς τέτοιου είδους τοποθετήσεις εν μέσω διαπραγματεύσεων δεν ανήκουν στις συνήθεις πρακτικές της Κομισιόν και γενικότερα των θεσμών. Πάντως, κληθείς να σχολιάσει την απαίτηση της Κομισιόν για νέα μέτρα, ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλ. Τσακαλώτος, δήλωσε χθες πως προς το παρόν δεν του έχει ζητήσει κανείς νέα μέτρα, αναφερόμενος στις έως τώρα συναντήσεις.

Η δημοσιοποίηση της εν λόγω έκθεσης ήρθε μία ημέρα μετά την πρώτη κυβέρνησης και δανειστών για τις δημοσιονομικές εξελίξεις. Σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) «ηγήθηκε» της συγκεκριμένης συζήτησης, αμφισβητώντας τις εκτιμήσεις της ελληνικής πλευράς, ενώ η Κομισιόν εμφανίστηκε περισσότερο επιφυλακτική. Υπενθυμίζεται ότι το υπουργείο Οικονομικών υποστηρίζει ότι το 2015 κλείνει με που ενδεχομένως να ξεπερνά ελαφρώς και το 0,4% του ΑΕΠ, έναντι στόχου για πρωτογενές 0,25% του ΑΕΠ και πως δεν απαιτούνται νέα μέτρα για να επιτευχθεί ο φετινός στόχος.

Οπως αναφέρουν τα ίδια στελέχη, όταν ζητήθηκε από την ελληνική πλευρά να γίνουν πιο συγκεκριμένοι οι εκπρόσωποι των θεσμών ως προς τις αντιρρήσεις τους για τα στοιχεία, εκείνοι δεν το έπραξαν. Πάντως, αν και οι παράγοντες του οικονομικού επιτελείου αναφέρουν ότι οι θεσμοί δεν παρουσίασαν δικές τους εκτιμήσεις, αξίζει να σημειωθεί ότι η Κομισιόν στις χειμερινές της προβλέψεις αναφέρει ότι το πρωτογενές αποτέλεσμα του 2015 θα κινηθεί κοντά στον στόχο του 0,25% του ΑΕΠ (πέριξ του 0,22% του ΑΕΠ). Επίσης, η Ε.Ε. κάνει λόγο στην έκθεσή της και για μέτρα περίπου 2 δισ. ευρώ (1,1% του ΑΕΠ) που έχουν περιληφθεί στον προϋπολογισμό του 2016, για ασφαλιστικό, σύστημα και εξορθολογισμό δαπανών, τα οποία ακόμα δεν έχουν προσδιοριστεί και δεν έχουν εφαρμοστεί. Να σημειωθεί ότι για το και την ελληνική πρόταση για ανώτατο φορολογικό συντελεστή 50%, οι θεσμοί διατύπωσαν τον προβληματισμό τους, υποστηρίζοντας πως είναι υψηλός, καθώς όταν θα ενσωματωθεί η εισφορά αλληλεγγύης ο συντελεστής θα αυξηθεί στα επίπεδα του 60%.

Παρουσιάζοντας την έκθεση της Κομισιόν, ο αρμόδιος κοινοτικός επίτροπος, Π. Μοσκοβισί, δήλωσε χθες πεπεισμένος ότι η ελληνική οικονομία έχει τις δυνατότητες να αναπτυχθεί, εφόσον υπάρχει σταθερότητα και εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων. Πρόσθεσε, δε, ότι «η νέα κυβέρνηση», με την «εντολή» με την οποία εξελέγη είναι πιο σταθερή και έχει ήδη προσχωρήσει σε «γενναίες» αλλά «αναγκαίες» μεταρ. «Αυτή η σταθερότητα που ξαναβρήκαμε μας επιτρέπει να πιστεύουμε πως αυτή τη φορά οι προβλέψεις μας θα είναι σωστές. Αλλά το κλειδί όλων είναι οι μεταρ και η καλή συνέχεια του προγράμματος» ανέφερε, χαρακτηρίζοντας ως περισσότερο «αναγκαία» τη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού.

Να σημειωθεί ότι χθες συνεδρίασε το Εuroworking Group, ώστε να προετοιμάσει το της ερχόμενης Πέμπτης. Οι επικεφαλής της τρόικας ενημέρωσαν τους εκπροσώπους των υπουργείων Οικονομικών των χωρών της Ευρωζώνης για την πορεία των συζητήσεων χωρίς να ληφθεί κάποια απόφαση.

Πηγή: kathimerini.gr

"Αλιεύοντας" την είδηση