Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΕΛΛΑΔΑ » ΠΟΛΙΤΙΚΗ » Μετά τη δόση η λήψη αποφάσεων
Μετά τη δόση η λήψη αποφάσεων

Μετά τη δόση η λήψη αποφάσεων

«Παγώνουν» μέχρι την προσεχή Πέμπτη οι όποιες κυβερνητικές πρωτοβουλίες στο εσωτερικό πολιτικό μέτωπο, καθώς το έσπευσε να διαμηνύσει προς πάσα κατεύθυνση, και στο εσωτερικό και στο εξωτερικό, ότι αναμένει την ολοκλήρωση της διαδικασίας έγκρισης της συμφωνίας με τους εταίρους από τα ξένα κοινοβούλια και την υπογραφή της σύμβασης με τον ESM, που θα «ξεκλειδώσει» την πρώτη δόση από το νέο πρόγραμμα χρηματοδότησης, πριν αποφασίσει για τα επόμενα βήματά του.

Ο πρωθυπουργός Αλέξης ς, έπειτα από ολιγοήμερες διακοπές, επιστρέφει στην Αθήνα και για σήμερα έχει προγραμματισθεί με το οικονομικό επιτελείο, από την οποία εκτιμάται ότι θα κριθούν πολλά για τις αποφάσεις που θα λάβει ως προς τις κινήσεις του το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα. Στενοί συνεργάτες του κ. μεταδίδουν ένα αναστολής των πρωτοβουλιών στην κατεύθυνση ξεκαθαρίσματος του εσωκομματικού τοπίου, σε συνδυασμό με τις απαιτήσεις που θα προκύψουν από την έναρξη εκταμίευσης χρημάτων από το νέο πρόγραμμα. Μάλιστα, ακόμη και το αίτημα για παροχή ψήφου εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση, το οποίο από το Μαξίμου παρουσιάσθηκε ως ειλημμένη αμέσως μετά την ολοκλήρωση της ς στη Βουλή για το νέο Μνημόνιο, το πρωί της περασμένης Παρασκευής, ενώ παραμένει στο τραπέζι, δείχνει να τελεί υπό επανεξέταση ή να μετατίθεται χρονικά.

Κυβερνητικές πηγές επισημαίνουν ότι ο σχεδιασμός για τις κινήσεις στην εσωτερική πολιτική θα γίνει το τριήμερο 20 – 22 Αυγούστου. Σημαντική βαρύτητα στις όποιες αποφάσεις θα έχουν οι απαιτήσεις που θα προκύψουν για την κυβέρνηση ενόψει της συνέχισης εκταμίευσης χρηματοδότησης. «Δεν μπορούμε να ρισκάρουμε την ομαλή υλο της συμφωνίας», αναφέρουν χαρακτηριστικά.

Καθοριστικοί παράγοντες

Ως καθοριστικής σημασίας παράγοντες αναδεικνύονται τα χρονοδιαγράμματα νομοθέτησης ρυθμίσεων που συνδέονται με τη συμφωνία. «Αν από τη συνεδρίαση του οικονομικού επιτελείου προκύψει ότι πρέπει άμεσα να νομοθετηθούν οι σχετικές ρυθμίσεις, καθώς η πρώτη αξιολόγηση θα είναι τον Οκτώβριο, εκ των πραγμάτων δεν μπορούμε να μιλάμε για προσφυγή στις κάλπες μέσα στον Σεπτέμβριο», επισημαίνει κυβερνητικό στέλεχος και προσθέτει ότι «στην περίπτωση αυτή, το ενδεχόμενο εκλογών μετατίθεται προς το τέλος Οκτωβρίου, αρχές Νοεμβρίου. Το άλλο ζήτημα που η κυβέρνηση θα επιθυμούσε να έχει στη φαρέτρα της πριν αποφασίσει την προσφυγή στις κάλπες είναι το άνοιγμα, με περισσότερο θεσμικό τρόπο, της συζήτησης για το χρέος. Πάντως, κυβερνητικά στελέχη επιμένουν ότι μόνο οι εκλογές μπορούν να δώσουν απάντηση στην ιδιόμορφη κατάσταση που έχει προκύψει από το εσωκομματικό «αντάρτικο». Υπέρ της προσφυγής στις κάλπες τάχθηκαν χθες με δηλώσεις τους οι υπουργοί Παραγωγικής Ανασυγκρότησης και Υγείας Παναγιώτης Κουρουμπλής, όπως και ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης. Εφόσον, πάντως, οι εκλογές θεωρούνται επιβεβλημένες, όπως προκύπτει από τις δηλώσεις αυτές, ανακύπτει ως ερώτημα η σκοπιμότητα ή η χρησιμότητα αιτήματος παροχής ψήφου εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση, εκτός εάν θα εξυπηρετούσε ένα σχεδιασμό εσωκομματικής απόδοσης ευθυνών για τον τερματισμό του κυβερνητικού βίου της «πρώτης κυβέρνησης της Αριστεράς».

Πηγή: kathimerini.gr

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση