Βρίσκεστε εδώ:  / FEATURED / ΠΟΛΙΤΙΚΗ / Μετά τη δόση η λήψη αποφάσεων
Μετά τη δόση η λήψη αποφάσεων

Μετά τη δόση η λήψη αποφάσεων

«Παγώνουν» μέχρι την προσεχή Πέμπτη οι όποιες κυβερνητικές πρωτοβουλίες στο εσωτερικό πολιτικό μέτωπο, καθώς το Μέγαρο Μαξίμου έσπευσε να διαμηνύσει προς πάσα κατεύθυνση, και στο εσωτερικό και στο εξωτερικό, ότι αναμένει την ολοκλήρωση της διαδικασίας έγκρισης της συμφωνίας με τους εταίρους από τα ξένα κοινοβούλια και την υπογραφή της σύμβασης με τον ESM, που θα «ξεκλειδώσει» την πρώτη δόση από το νέο πρόγραμμα χρηματοδότησης, πριν αποφασίσει για τα επόμενα βήματά του.

Στενοί συνεργάτες του κ. Τσίπρα μεταδίδουν ένα κλίμα αναστολής των πρωτοβουλιών στην κατεύθυνση ξεκαθαρίσματος του εσωκομματικού τοπίου, σε συνδυασμό με τις απαιτήσεις που θα προκύψουν από την έναρξη εκταμίευσης χρημάτων από το νέο πρόγραμμα.

Μάλιστα, ακόμη και το αίτημα για παροχή ψήφου εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση, το οποίο από το Μαξίμου παρουσιάσθηκε ως ειλημμένη απόφαση αμέσως μετά την ολοκλήρωση της ψηφοφορίας στη Βουλή για το νέο Μνημόνιο, το πρωί της περασμένης Παρασκευής, ενώ παραμένει στο τραπέζι, δείχνει να τελεί υπό επανεξέταση ή να μετατίθεται χρονικά.

Κυβερνητικές πηγές επισημαίνουν ότι ο σχεδιασμός για τις κινήσεις στην εσωτερική πολιτική σκακιέρα θα γίνει το τριήμερο 20 – 22 Αυγούστου.

Σημαντική βαρύτητα στις όποιες αποφάσεις θα έχουν οι απαιτήσεις που θα προκύψουν για την κυβέρνηση ενόψει της συνέχισης εκταμίευσης χρηματοδότησης. «Δε μπορούμε να ρισκάρουμε την ομαλή υλοποίηση της συμφωνίας», αναφέρουν χαρακτηριστικά. «Αν από τη συνεδρίαση του οικονομικού επιτελείου προκύψει ότι πρέπει άμεσα να νομοθετηθούν οι σχετικές ρυθμίσεις, καθώς η πρώτη αξιολόγηση θα είναι τον Οκτώβριο, εκ των πραγμάτων δεν μπορούμε να μιλάμε για προσφυγή στις κάλπες μέσα στον Σεπτέμβριο», επισημαίνει κυβερνητικό στέλεχος και προσθέτει ότι «στην περίπτωση αυτή, το ενδεχόμενο εκλογών μετατίθεται προς το τέλος Οκτωβρίου, αρχές Νοεμβρίου.

Το άλλο ζήτημα που η κυβέρνηση θα επιθυμούσε να έχει στη φαρέτρα της πριν αποφασίσει την προσφυγή στις κάλπες είναι το άνοιγμα, με περισσότερο θεσμικό τρόπο, της συζήτησης για το χρέος.

Εφόσον, πάντως, οι εκλογές θεωρούνται επιβεβλημένες, ανακύπτει ως ερώτημα η σκοπιμότητα ή η χρησιμότητα αιτήματος παροχής ψήφου εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση, εκτός εάν θα εξυπηρετούσε ένα σχεδιασμό εσωκομματικής απόδοσης ευθυνών για τον τερματισμό του κυβερνητικού βίου της «πρώτης κυβέρνησης της Αριστεράς».

Εφόσον απαιτηθεί η άμεση νομοθέτηση προαπαιτουμένων ενόψει της αξιολόγησης του Οκτωβρίου και μετατεθεί ο χρόνος διενέργειας εκλογών, στην κυβέρνηση εξετάζουν το ενδεχόμενο να συνεχίσει η Βουλή τη λειτουργία της με θερινά τμήματα, προκειμένου να διευκολυνθεί η ψήφιση των ρυθμίσεων και να περιορισθεί η εσωκομματική κοινοβουλευτική «κακοφωνία».

 

πηγή:kathimerini.gr

PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • ΕΚΒ: Άμεση λήψη υγειονομικών μέτρων για ασφαλείς χώρους δουλειάς - https://t.co/ghJ9emqe6w -

  • Αναφορά Κ. Παπανάτσιου για το ζήτημα υγιεινής και ασφάλειας στα #σχολεία  #σχολεία - https://t.co/YViMoBU5uK -

  • Συνάντηση ΝΤ ΑΔΕΔΥ Μαγνησίας- Συλλόγου Εργαζομένων Περιφέρειας Θεσσαλίας - https://t.co/cgehu5lYxF -

"Αλιεύοντας" την είδηση