Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » FEATURED » Μεσολάβηση Γκουτέρες για τους Έλληνες στρατιωτικούς ζήτησε ο Τσίπρας

Μεσολάβηση Γκουτέρες για τους Έλληνες στρατιωτικούς ζήτησε ο Τσίπρας

Τη μεσολάβηση του γ.γ. του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, ώστε να μεταφέρει στην τουρκική πλευρά το για την ανάγκη να υπάρξει μια ταχεία και θετική έκβαση της υπόθεσης με την απελευθέρωση και επιστροφή των στρατιωτικών στην Ελλάδα ζήτησε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Οι δύο άνδρες συνομίλησαν τηλεφωνικά για τις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή, τις ελληνοτουρκικές και ευρωτουρκικές σχέσεις και ειδικότερα για την παραβατική συμπεριφορά της Τουρκίας στο Αιγαίο και την Κυπριακή ΑΟΖ καθώς και για τις διαπραγματεύσεις με την ΠΓΔΜ.

Παράλληλα ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ διέταξε Ενορκη Διοικητική Εξέταση για το περιστατικό στο Εβρο.

Νωρίτερα, ο πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του άτυπου κυβερνητικού συμβουλίου, αναφερόμενος στην υπόθεση των δύο Ελλήνων αξιωματικών τόνισε πως «χρειάζεται προσεκτικούς χειρισμούς και υπομονή» και ότι «η Τουρκία αργά ή γρήγορα θα κατανοήσει ότι η όποια σκέψη να εκμεταλλευθεί και να αξιοποιήσει για άλλους σκοπούς ένα σύνηθες μεθορειακό συμβάν, είναι αδιέξοδη και θα αποβεί εις βάρος της».

Εξάλλου, όπως ανέφεραν πηγές από το Μαξίμου η κυβέρνηση περιμένει την εξέλιξη της δικαστικής διαδικασίας για τους δύο Ελληνες στρατιωτικούς που συνελήφθησαν την περασμένη εβδομάδα στον Εβρο.

Αναφορικά με τη στάση που θα κρατήσει η , αποφασίστηκε η οποία παρέμβαση να έχει κλιμακωτό χαρακτήρα και πάντα αναλόγως με τις εξελίξεις από τη γείτονα. Σε αυτό το επίπεδο δεν αποκλείεται εάν και εφόσον χρειαστεί να υπάρξει τηλεφωνική επικοινωνία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα είτε με τον Πρόεδρο της Τουρκικής ς Ρετζέπ Ταγίπ , είτε με τον Τούρκο ομόλογο του Μπιαναλί Γιλντιρίμ.

Παράλληλα, οι ίδιες πηγές σημειώνουν ότι το θέμα παρακολουθείται στενά από την κυβέρνηση, η οποία έχει προχωρήσει στην πλήρη χαρτογράφηση της κατάστασης, και εξαντλούνται όλα τα διπλωματικά μέσα πίεσης και από τις δύο πλευρές σε επίπεδο υπουργείων, ώστε η σύλληψη των Ελλήνων αξιωματικών να μην μετατραπεί σε διπλωματικό επεισόδιο.

Το πρωί της Τρίτης ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και υπουργός Επικρατείας, Δημήτρης Τζανακόπουλος, μιλώντας στον ΣΚΑΪ για την υπόθεση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών που κρατούνται από τις τουρκικές αρχές είχε δηλώσει ότι «Πρέπει να σεβαστούμε τις δικαστικές διαδικασίες που θα ακολουθήσει η Τουρκία. Δεν μπορώ να κάνω βέβαιες προβλέψεις. Αυτό που μπορώ να πω είναι ότι κάνουμε την εκτίμηση πως δεν θα οδηγηθούμε σε ένα διπλωματικό και πολιτικό θρίλερ που θα κρατήσει επ΄αόριστον και προς σ' αυτό το σκοπό κινητοποιούμε όλα τα διπλωματικά μας μέσα πίεσης και όλες τις πολιτικές δυνατότητες που έχουμε για να μπορέσουμε να φέρουμε εις πέρας μία δύσκολη κατάσταση και να μην δοθεί συνέχεια στο συγκεκριμένο περιστατικό».

Εξάλλου, πρόσθεσε ότι αν χρειαστεί θα υπάρξει τηλεφωνική επικοινωνία του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα με τον Τούρκο Πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ .

Το κυβερνητικό συμβούλιο συζήτησε και το θέμα της τουρκικής προκλητικότητας στην κυπριακή ΑΟΖ και το πλαίσιο πιέσεων που θα ασκηθούν προς την Άγκυρα με στόχο τη συμμόρφωση της και τον σεβασμό του διεθνούς δικαίου.

Τέλος, τη συνεδρίαση απασχόλησε και η της ελληνικής οικονομίας μετά και την εκταμίευση της δόσης και η προς το κλείσιμο της 4ης αξιολόγησης. Οι ίδιες κυβερνητικές πηγές σημείωναν πως η χώρα βρίσκεται σε ένα καλό αναπτυξιακό μομέντουμ που θα διευρύνει τις δυνατότητες για καλή έξοδο από το πρόγραμμα τον Αύγουστο του 2018.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η ελληνική πλευρά έχει προχωρήσει στην πλήρη χαρτογράφηση της κατάστασης με τους δυο Έλληνες στρατιωτικούς οι οποίοι παραμένουν προφυλακισμένοι, στην Αδριανούπολη και παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις. Σε αυτό το πλαίσιο, από την πρώτη στιγμή βρίσκονται σε εξέλιξη διπλωματικές επαφές και από τις δυο πλευρές σε επίπεδο υπουργείων, ώστε η σύλληψη των Ελλήνων αξιωματικών να μην μετατραπεί σε διπλωματικό επεισόδιο.

Στη διάθεση των Ελλήνων στρατιωτικών για νομική ο ΔΣΑ

Νομική στους Ελληνες στρατιωτικούς που κρατούνται στην Αδριανούπολη προτίθεται να δώσει ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών, επιστολή που απεστειλλε στους υπουργούς εξωτερικών και Αμυνας, Νίκο Κοτζιά και Πάνο Καμμένο.

Όπως αναφέρει «ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών, με σημερινή απόφαση του προεδρείου του, δηλώνει την διαθεσιμότητά του, μετά από συνεννόηση και σε συνεργασία πάντοτε με τις αρμόδιες ελληνικές αρχές, εφόσον του ζητηθεί, να παράσχει οποιασδήποτε μορφής νομική συνδρομή στους δύο Έλληνες στρατιωτικούς, που κρατούνται από τις τουρκικές αρχές.

Ο Πρόεδρος του Δ.Σ.Α. απέστειλε προς τούτο σχετική επιστολή στους αρμόδιους κυβερνητικούς παράγοντες».

Τουρκικά Μέσα: Σε απόσταση 240 μέτρων από τα σύνορα η σύλληψη των δύο Ελλήνων

Σε απόσταση 240 μέτρων από ελληνοτουρκικά σύνορα επί τουρκικού εδάφους, είχαν εισέλθει οι δύο σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο Ειδήσεων Dogan, το δημοσίευμα του οποίου έχει αναπαραγάγει η Χουριέτ και άλλα τουρκικά Μέσα.

«Οι νέες πληροφορίες για τη σύλληψη των δύο Ελλήνων», αναφέρει το δημοσίευμα του πρακτορείου Dogan χωρίς να δίνει περαιτέρω λεπτομέρειες για την πηγή της πληροφόρησής του, είναι ότι κατά τη διάρκεια της ανακριτικής έρευνας προέκυψε ότι οι Έλληνες  συνελήφθησαν σε απόσταση 253 μέτρων από τον αστυνομικό σταθμό του Παράζκουλε και 240 μέτρα από τα ελληνοτουρκικά σύνορα».

Περήφανος για τα παιδιά

Περήφανος για το παιδί του και τον τρόπο που αντιμετωπίζει την κράτησή του δήλωσε ο πατέρας του λοχία ΕΠΟΠ Δημήτρη Κούκλατζη, του ενός εκ των δύο συλληφθέντων.

Χθες επετράπη στις οικογένειες των δύο Ελλήνων στρατιωτικών να δουν κατά την διάρκεια του επισκεπτηρίου της φυλακής τους δύο νέους.
Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Alpha, ο πατέρας του Δ. Κούκλατζη, ανέφερε:

«Χθες το μεσημέρι είχαμε την ευκαιρία να δούμε τα παιδιά μας, τον Δημήτρη και τον Αγγελο στις φυλακές της Ανδριανούπολης.

«Βρήκαμε τα παιδιά να είναι καλά στην υγεία τους και με το φρόνημα υψηλό. Γεγονός που μας εντυπωσίασε. Από τη συζήτηση διαπιστώσαμε ότι με μεγάλη γενναιότητα αντιμετώπισαν το περιστατικό και την κράτησή τους. Γεγονός που σαν γονείς, μάς κάνει και μας πάρα πολύ υπερήφανους, Εδώ να σημειώσω ότι και η φροντίδα της φυλακής προς το πρόσωπό τους ήταν πάρα πολύ καλή. Ας ευχηθούμε οι αρμόδιοι να κάνουν ό,τι είναι δυνατόν ώστε γρήγορα να αγκαλιάσουμε τα παιδιά μας»

Πηγή: kathimerini.gr
[Fancy_Facebook_Comments language="el_GR"]
"Αλιεύοντας" την είδηση