Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » FEATURED » Μέσο προώθησης και οικονομίας η ψηφιοποίηση πολιτιστικής κληρονομιάς
Μέσο προώθησης και οικονομίας η ψηφιοποίηση πολιτιστικής κληρονομιάς

Μέσο προώθησης και οικονομίας η ψηφιοποίηση πολιτιστικής κληρονομιάς

«Η ψηφιοποίηση χρειάζεται εργαλεία που υπάρχουν στην Ελλάδα και είναι διαθέσιμα, αλλά χρειάζεται αρκετή δουλειά σε ψηφιακό και διαδικτυακό επίπεδο για να διασυνδεθούν οι διαθέσιμες πληροφορίες (ομιλίες, διαλέξεις, οι μελέτες, οι διατριβές που έχουν γίνει) με το πολιτιστικό έκθεμα ή με το μνημείο, ώστε να μπορούν να χρησιμοποιηθούν στην εκπαίδευση, στον τουρισμό, στην προώθηση του πολιτιστικού γίγνεσθαι κάθε Δήμου, προς όφελος της κοινωνίας και της οικονομίας.»

Τα παραπάνω σημείωσε ο ερευνητής α’ του Κέντρου Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών Νίκος Βαγιωνής, στη σημερινή, πρώτη ημέρα του 1ου Πανελλήνιου Συνεδρίου ψηφιοποίησης πολιτιστικής κληρονομιάς 2015, που ολοκληρώνεται το Σάββατο και στο οποίο συμμετέχουν από την Ελλάδα , την Κύπρο και άλλες χώρες.

Ο κ. Βαγιωνής εξήγησε πως πρόκειται για επιστημονικά εργαλεία καταγραφής και η αξιοποίηση του υλικού γίνεται με προστιθέμενη αξία, που θα βάλουν επιστήμονες, διαδικτυώνοντας το πολιτιστικό μνημείο ή έκθεμα.

Ο ίδιος είπε ότι η ψηφιοποίηση μπορεί να γίνει σε μοναστήρια, αγάλματα, πίνακες, λιμάνια, παραδοσιακά κτίρια και οτιδήποτε πολιτιστικό από αρχαίο, προϊστορικό, Βυζαντινό, μέχρι σύγχρονο και πρόσθεσε: «Το υλικό αυτό μπορούν να το χρησιμοποιήσουν οι τουριστικές αρχές και οι Δήμοι για την προώθηση και τον εμπλουτισμό του τουριστικού προϊόντος. Μπορεί να έχει εκπαιδευτική αξία, όπως διαλέξεις που θα προβάλλονται σε όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης, ενώ μπορεί να δοθεί στις Πρεσβείες και στα γραφεία του ΕΟΤ στο εξωτερικό, να αναρτηθεί σε ιστοσελίδες, ακόμη και να πωλείται.»

Αναφερόμενος στην Ελλάδα διευκρίνισε ότι υπάρχουν προσπάθειες ψηφιοποίησης, αλλά είναι ακόμη στις καταγραφές και πρέπει να γίνει διαδικτύωση και συμπλήρωσε: « Η ψηφιοποίηση στην Ελλάδα πρέπει να γίνει από διάφορους φορείς (υπουργείο, Δήμοι, εκθέσεις, συλλογές κ.λπ.).

Τέλος, όσον αφορά την ψηφιοποίηση του Τύπου είπε ότι θα μπορούσε να γίνει ψηφιακό αρχείο για την καταγραφή, αλλά και για να χρησιμοποιούνται οι εκδόσεις τους σε επιστημονικές αναφορές.

Στο παραβρέθηκε ο Πρέσβης της Κύπρου στην Αθήνα, πρώην υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού της Κύπρου Κώστας Κενεβέζος, ο οποίος χαρακτήρισε σημαντική την εκδήλωση και σημείωσε: «Είναι πολύ σημαντικό συνέδριο.

Η παρουσία μου δεν έχει ένα τυπικό χαρακτήρα. Πρόκειται για μια προσπάθεια να προστατεύσουμε όχι μόνο ως εικόνα αλλά να προστατεύσουμε περισσότερο τη δυνατότητα να προωθούμε τον πολιτισμό μας και τα πολιτιστικά μας μνημεία.

Το σημαντικό είναι ότι αυτές οι πρωτοβουλίες πρέπει να είναι η αφετηρία για επόμενες ενέργειες και συνέργιες. Να μην ξεκινά μια σημαντική προσπάθεια και να μην υπάρχει συνέχεια επειδή είτε δεν υπάρχει ουσιαστική συνδρομή και βοήθεια των θεσμικών φορέων είτε διότι η πρωτοβουλία μένει ημιτελής.

Όλα αυτά συνθέτουν μια προσπάθεια να αξιοποιήσουμε τις δυνάμεις μας και να προωθήσουμε τον πολιτισμό μας. Οι άλλες χώρες δεν έχουν το βάθος του πολιτισμού και της κουλτούρας που έχουμε εμείς κι εφευρίσκουν πολιτισμό και κουλτούρα για να τον αναδείξουν. Εμείς που τον διαθέτουμε και είμαστε πρωτοπόροι σε αυτό είναι ώρα να τον αναδείξουμε και να τον προωθήσουμε.»

synedrio1

PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • Διημερίδα για το τουριστικό προϊόν στη Σκιάθο από το Επιμελητήριο Μαγνησίας #Σκιάθος… - https://t.co/h3NuKiRktJ -

  • Συγκέντρωση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Μαγνησίας στον Βόλο #ΣΥΡΙΖΑΠΣΜαγνησίας - https://t.co/RjLD4n3XCN -

  • Η Νίκη Βόλου σε λαϊκό αγώνα δρόμου #ΓΣΝΙΚΗΒΟΛΟΥ - https://t.co/6KvtNctsLa -

"Αλιεύοντας" την είδηση