Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » FEATURED » Μέση Ανατολή: Κανένα σημάδι αποκλιμάκωσης, μεγαλώνει ο κύκλος αίματος
Μέση Ανατολή: Κανένα σημάδι αποκλιμάκωσης, μεγαλώνει ο κύκλος αίματος

Μέση Ανατολή: Κανένα σημάδι αποκλιμάκωσης, μεγαλώνει ο κύκλος αίματος

Η κρίση στη Γάζα δεν παρουσιάζει σημεία αποκλιμάκωσης και το σκηνικό της σύρραξης έχει μεταφερθεί στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, με τους Ισραηλινούς να εκφράζουν φόβους για τρίτη «Ιντιφάντα». Την ίδια ώρα σε αδιέξοδο οδηγούνται οι διπλωματικές προσπάθειες.

Λίγη ώρα μετά την τηλεφωνική του συνομιλία με τον Αμερικανό πρόεδρο, ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπέτζαμιν Νετανιάχου δηλώνει αποφασισμένος να συνεχίσει τις επιχειρήσεις στην Λωρίδα της Γάζας, επισημαίνοντας ότι προχωρά «για να επαναφέρει την ηρεμία και την ασφάλεια στους πολίτες της χώρας».

Παράλληλα, το Ισραήλ ανακοίνωσε ότι δεν θέτει κάποιο χρονοδιάγραμμα για τον τερματισμό των επιχειρήσεων στη Γάζα, την ώρα που πραγματοποίησε νέες αεροπορικές επιδρομές στον παλαιστινιακό θύλακα. Από την πλευρά της, η εξαπέλυσε νέο μπαράζ επιθέσεων με ρουκέτες.

Ισραηλινοί εκφράζουν ανησυχία για την πιθανότητα τρίτης «Ιντιφάντα». Υπενθυμίζεται πως μεταξύ του 2000 και του 2005 (τόσο διήρκησε η δεύτερη «Ιντιφάντα») έχασαν τη ζωή τους περίπου 3.000 Παλαιστίνιοι και 1.000 Ισραηλινοί.

Χθες στη Δυτική Όχθη, παλαιστινιακή περιοχή που κατέχει το Ισραήλ από το 1967, ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς ζήτησε από τον Αμερικανό απεσταλμένο Χάντι Αμρ να υπάρξει «παρέμβαση» της Ουάσιγκτον.

Νωρίτερα, δύο Ισραηλινοί στρατιώτες τραυματίστηκαν από πυρά σε συγκρούσεις με εκατοντάδες Παλαιστίνιους διαδηλωτές, ανακοίνωσε ο στρατός, ο οποίος σκότωσε δύο Παλαιστίνιους σε ξεχωριστές συγκρούσεις, σύμφωνα με τις παλαιστινιακές αρχές.

mesi-anatoli-kanena-simadi-apoklimakosis-megalonei-o-kyklos-aimatos0

Αφότου άρχισεο νέος κύκλος βίας ανάμεσα στο εβραϊκό κράτος και τις παλαιστινιακές οργανώσεις στον θύλακα, τον οποίο κυβερνά η , πάνω 230 άνθρωποι, στη συντριπτική τους πλειονότητα Παλαιστίνιοι, έχουν χάσει τη ζωή τους.

Σύμφωνα με στοιχεία του , περισσότεροι από 52.000 Παλαιστίνιοι έχουν εκτοπιστεί εξαιτίας των ισραηλινών αεροπορικών βομβαρδισμών, οι οποίοι έχουν καταστρέψει ολοσχερώς ή μερικώς σχεδόν 450 κτίρια στη Λωρίδα της Γάζας. Σημειώνεται πως περίπου 47.000 από τους εκτοπισμένους έχουν βρει καταφύγιο σε 58 που διαχειρίζεται ο , όπως είπε στους δημοσιογράφους ο Γενς Λέρκε, ένας εκπρόσωπος του OCHA στη Γενεύη.

mesi-anatoli-kanena-simadi-apoklimakosis-megalonei-o-kyklos-aimatos2

Τα όπλα της Χαμάς

Κατασκευασμένες κυρίως από αυτοσχέδια υλικά σε παράνομα εργαστήρια της Γάζας, οι ρουκέτε της Χαμάς και της Ισλαμικής Τζιχάντ «δοκιμάζουν» από καιρό τον τεχνολογικά ανώτερο ισραηλινό στρατό.

Οι μάχες που μαίνονται αποκαλύπτουν μια νέα τακτική από του μαχητές της Γάζας: μαζικές εκτοξεύσεις με στόχο την εκμετάλλευση του στατιστικού ποσοστού αποτυχίας των αεροπορικών αμυντικών συστημάτων του Ισραήλ και την αύξηση της πιθανότητας πρόκλησης θανάτων στις πόλεις του.

Δώδεκα άνθρωποι σκοτώθηκαν στο Ισραήλ από τότε που ξέσπασαν οι εχθροπραξίες στις 10 Μαΐου.

Την ίδια ώρα, το Ισραήλ βομβαρδίζει την πυκνοκατοικημένη Γάζα, όπου λένε ότι έχουν σκοτωθεί 219 Παλαιστίνιοι.

Σύμφωνα με Ισραηλινούς αξιωματούχους, το οπλοστάσιο της Γάζας με περίπου 29.000 ρουκέτες έχει πλέον μειωθεί στο μισό.

mesi-anatoli-kanena-simadi-apoklimakosis-megalonei-o-kyklos-aimatos4

Ρουκέτες από τον Λίβανο

Ο ισραηλινός στρατός έπληξε εκ νέου σήμερα με πυρά πυροβολικού «στόχους» στον νότιο Λίβανο, ως αντίποινα για την εκτόξευση τεσσάρων ρουκετών από το λιβανέζικο έδαφος προς το Ισραήλ.

Οι ρίψεις ρουκετών από τον Λίβανο, που βρίσκεται τεχνικά σε κατάσταση πολέμου με το Ισραήλ, τον γείτονά του, είναι οι τρίτες σε διάστημα μικρότερο της μίας εβδομάδας, μεσούσης της σύρραξης μεταξύ Ισραηλινών και των ένοπλων παλαιστινιακών οργανώσεων στη Γάζα.

«Τέσσερις ρουκέτες εκτοξεύτηκαν από τον Λίβανο προς το ισραηλινό έδαφος. Ως αντίποινα, το πυροβολικό μας έβαλε κατά στόχων στο λιβανέζικο έδαφος», ανέφερε ο στρατός σε ένα σύντομο μήνυμα προς τον Τύπο.

Ο εκπρόσωπος του στρατού, Αβισάι Αντράεε, διαβεβαίωσε ότι εκ των τεσσάρων ρουκετών, μία αναχαιτίστηκε από την ισραηλινή αεράμυνα, μια άλλη κατέληξε σε άδειο χωράφι ενώ οι δύο τελευταίες έπεσαν στη .

Στη Βηρυτό, λιβανέζικη στρατιωτική πηγή είπε ότι τέσσερις ρουκέτες ερρίφθησαν από μια ζώνη κοντά στο χωριό Σεντικίν, στην Τύρο, με κατεύθυνση το Ισραήλ. Την ευθύνη για την εκτόξευση των ρουκετών δεν έχει αναλάβει προς το παρόν καμία οργάνωση.

Επι Δένδια – Ασκενάζι

Σε συνέχεια της χθεσινής επίσκεψής του σε Ισραήλ, Παλαιστινιακά εδάφη και Ιορδανία και ενόψει του ταξιδιού του στο Κάιρο, ο υπουργός Εξωτερικών συνομίλησε νωρίτερα τηλεφωνικά με τον Ισραηλινό ομόλογό του, Γκάμπι Ασκενάζι.

Συζητήθηκαν οι εξελίξεις στην περιοχή και οι προσπάθειες για την επίτευξη εκεχειρίας, σύμφωνα με ανάρτηση του υπουργείου Εξωτερικών στο Twitter.

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση