Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » FEATURED » Μέσα στο ερχόμενο Σαββατοκύριακο η αντικατάσταση τμήματος του αγωγού λυμάτων της ΔΕΥΑΜΒ
Μέσα στο ερχόμενο Σαββατοκύριακο η αντικατάσταση τμήματος του αγωγού λυμάτων της ΔΕΥΑΜΒ

Μέσα στο ερχόμενο Σαββατοκύριακο η αντικατάσταση τμήματος του αγωγού λυμάτων της ΔΕΥΑΜΒ

Για πολύ μικρό χρονικό διάστημα θα διοχετευθούν λύματα από το Βιολογικό Καθαρισμό στο λιμάνι του , όσο δηλαδή χρειαστεί για να αντικατασταθεί το τμήμα του αγωγού που έχει διαβρωθεί και παρουσιάζει διαρροή.

Αυτό τονίστηκε κατά την σημερινή ενημέρωση του Δ.Σ. της ΔΕΥΑΜΒ από τους υπηρεσιακούς παράγοντες, που εκτιμούν ότι η αντικατάσταση του τμήματος που καταστράφηκε θα γίνει μέσα στο ερχόμενο Σαββατοκύριακο.

Όπως ενημέρωσε ο κ. Γκέκας τα μέλη του Δ.Σ. της επιχείρησης,στις 25 Αυγούστου εντοπίστηκε από τον καθημερινό έλεγχο διαρροή λύματος ακριβώς έξω από το κεντρικό αντλιοστάσιο στον αύλειο χώρο.

Η διαρροή προερχόταν από το φρεάτιο που έφερε τον αερεξαγωγό, που ήταν καρφωμένος στη ράχη του αγωγού προσαγωγής των λυμάτων προς τις εγκαταστάσεις των . Αμέσως ενημερώθηκε η Διεύθυνση Περιβάλλοντος και η αντιπεριφερειάρχης, το Κ.Λ. και η Διεύθυνση Υγείας.

Η διαρροή ήταν μικρή, τη τάξης των 15m3/ ώρα περίπου και αφού έγινε φρεάτιο συλλογής, δίπλα με αντλία, διοχετεύονταν στην είσοδο του αντλιοστασίου.

Nα σημειωθεί ότι με νέο έγγραφο η ΔΕΥΑΜΒ ενημέρωσε τους ανωτέρω φορείς ότι την Πέμπτη 1η Σεπτεμβρίου θα ξεκινούσε η αποκάλυψη του αγωγού εντός του χώρου της αυλής, ώστε να αποφασιστεί ο τρόπος αντιμετώπισης της φθοράς.

Η αποκάλυψη του αγωγού επιβεβαίωσε την αρχική εκτίμηση. Η διαρροή είναι στο σημείο του αεραγωγού το οποίο έχει μεγάλο όγκο μπετόν λόγω του φρεατίου και εκτιμήθηκε να γίνει αγωγός παράκαμψης του φρεατίου ώστε να μην διαταραχθεί η σύνδεση με τον αγωγού του αμιαντοσωλήνα που συνεχίζει κάτω από την οδό Λαρίσης.Όλα αυτά χωρίς να χρειαστεί σταμάτημα του αντλιοστασίου και διοχέτευση των λυμάτων στο χώρο του λιμανιού του Βόλου

Ήδη, όπως εξήγησε ο κ. Γκέκας, έχει γίνει η τοπογραφική αποτύπωση της παράκαμψης του αγωγού και ξεκίνησε η κατασκευή του από το μηχανουργείο. Ο υφιστάμενος αγωγός είναι μεταλλικός με γωνίες και ειδικά τεμάχια.

Η διαρροή διοχετεύεται με αντλία από το φρεάτιο που έχει κατασκευαστεί και έρχεται στην είσοδο του αντλιοστασίου.

Όταν είναι έτοιμη όλη η όδευσή του , περίπου 14 μέτρα, τότε θα δοθεί η εντολή να κλείσει το θυρόφραγμα και τα λύματα να διοχετεύονται στον εγκεκριμένο χώρου του Λιμανιού του Βόλου, βάσει της Νομαρχιακής Απόφασης της 8ης Ιουνίου 2010, οπότε θα αδειάσει ο αγωγός προσαγωγής για να ξεκινήσουν οι εργασίες τοποθέτησης του νέου αγωγού.

Όλος αυτός ο σχεδιασμός γίνεται για να ελαχιστοποιηθεί ο χρόνος απόρριψης του λύματος στον χώρο του λιμανιού του Βόλου και ταυτόχρονα να κατασκευαστεί ένας αγωγός παράκαμψης.

Επίσης στο ΔΣ της ΔΕΥΑΜΒ ελήφθη απόφαση για την εκπόνηση μελέτης για την κατασκευή ενός δίδυμου αγωγού μεταφοράς λυμάτων από το κεντρικό αντλιοστάσιο στις εγκαταστάσεις των , μία μελέτη που αναμένεται να κοστίσει 50.000 περίπου και η οποία θα έλθει προς έγκριση σε νέο Δ.Σ. της επιχείρησης μαζί με μία μελέτη σκοπιμότητας, καθώς ο εκπρόσωπος των εργαζομένων Δημ. Κουτσιφέλης, επισήμανε ότι με τις επιδιορθώσεις ο υπάρχων αγωγός συνεχίζει να έχει μία αξιοπιστία της τάξης του 99,7% και ο χρόνος ζωής του αυξάνεται.

Ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΜΒ Απ. Γαλάτης έκανε λόγο για “μεγαλόπνοη και σημαντική” την απόφαση της διοίκησης της ΔΕΥΑΜΒ να κατασκευαστεί ένας δίδυμος αγωγός μεταφοράς λυμάτων από το κεντρικό αντλιοστάσιο στις εγκαταστάσεις των Λ. Σήμερα εγκρίθηκε η διενέργεια διαγωνισμού μελέτης που εκτιμάται που θα κοστίσει 50.000 . Όπως εξήγησε ο κ. Γκέκας αυτή τη στιγμή ο υπάρχων αγωγός που συνεχώς παρουσιάζει διαρροές, έχει ηλικία 30 ετών, είναι από αμιαντοσωλήνα και κάποια μεταλλικά κομμάτια που διαβρώνονται και υπάρχουν διαρροές.

Περνάει κάτω από κύτη του Ξηριά και από ένα σεισμό μπορεί να σπάσει. Η μελέτη είναι αυτή που θα καθορίσει την όδευση του νέου αγωγού και το κόστος. Η ΔΕΥΑΜΒ θα έχει την επίβλεψη της μελέτης. Μάλιστα ο κ. Γκέκας επισήμανε ότι αυτό πρέπει να γίνει άμεσα και δεν παίρνει αναβολή διότι οι ζημιές πολλαπλασιάζονται.

Ο εκπρόσωπος του Συλλόγου των εργαζομένων Δημ. Κουτσιφέλης είπε ότι όταν έλθει για έγκριση η μελέτη καλό θα ήταν να υπάρχει μία έκθεση σκοπιμότητας κατασκευής ενός τέτοιου έργου. Ανέφερε ότι από τον υπάρχοντα αγωγό έχουν περάσει 300 εκ. κυβικά λύματα και μόνο ένα εκατομμύριο ξέφυγε από διαρροή και έπεσε στο λιμάνι. “Μιλάμε λοιπόν για ένα ποσοστό αξιοπιστίας της τάξης του 99,7%. Γιατί να δοθούν τα για νέο αγωγό, εφόσον με τις παρεμβάσεις η αξιοπιστία του παλιού παραμένει και οι επιδιορθώσεις του δίνουν χρόνο ζωής” ανέφερε χαρακτηριστικά.

Τέλος σήμερα το το Δ.Σ. εξέτασε και την αποζημίωση τριών πολιτών που η κινητή περιουσία τους υπέστη ζημιές από εκρήξεις σε λεβηάσιο ή σωλήνες ύδρευσης λόγω της αύξησης της πίεσης του νερού στο δίκτυο στην περιοχή του .

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση