Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΕΛΛΑΔΑ » ΠΟΛΙΤΙΚΗ » Μέσα Φεβρουαρίου, η νέα διορία για hotspots
Μέσα Φεβρουαρίου, η νέα διορία για hotspots

Μέσα Φεβρουαρίου, η νέα διορία για hotspots

Παρά τις διαβεβαιώσεις της εκπροσώπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ότι «δεν υπάρχει κανένα σχέδιο να αποπεμφθεί η Ελλάδα ούτε να καταργηθεί για δύο χρόνια η », το θέμα της μη επαρκούς φύλαξης των συνόρων από την πλευρά Ελλάδας τέθηκε για άλλη μία φορά στο τραπέζι των υπουργών Εσωτερικών της Ευρωπαϊκής Ενωσης στη χθεσινή συνάντησή τους στο Αμστερνταμ. Παρότι το κλίμα ήταν αρκετά αρνητικό πριν ξεκινήσει η συνεδρίαση, με μία σειρά υπουργών –κυρίως της ς, της Αυστρίας και του Βελγίου– να κάνουν ιδιαίτερα αυστηρές συστάσεις στην Ελλάδα, η χώρα φαίνεται να έλαβε άλλη μία μικρή ανάσα ζωής πριν χρειαστεί να αντιμετωπίσει μεγάλες συνέπειες.

Πλέον τα κράτη-μέλη έχουν την προσοχή τους στραμμένη στα μέσα Φεβρουαρίου που θα πρέπει να έχει έτοιμα η Ελλάδα και τα τρία κέντρα υποδοχής (hotspots). Αυτή τη στιγμή λειτουργεί μόλις ένα στη Μυτιλήνη και η ολοκλήρωσή τους θα δείξει την αποφασιστικότητα της Ελλάδας να αντιμετωπίσει το θέμα.

Συγχρόνως, ευρωπαϊκές πηγές ανέφεραν χθες ότι η πρόκειται να δημοσιοποιήσει την ίδια χρονική στιγμή, μέσα Φεβρουαρίου, μια για τη λειτουργία του χώρου της Σένγκεν που θα είναι απαραίτητη προκειμένου να αποφασιστεί αν θα δοθεί συνέχεια ή όχι στους προσωρινούς ελέγχους στα εσωτερικά σύνορα που έχουν ορισμένα κράτη- μέλη, όπως η και η Αυστρία. Σε αυτή την θα επισημανθούν τα κενά που υπάρχουν στην τήρηση του πρωτοκόλλου της Σένγκεν στα σύνορα της Ελλάδας και θα δίνεται τριών μηνών στην Ελλάδα να διορθώσει τα κενά – και με τη βοήθεια της ή των εταίρων.

Μετά τη λήξη της συνεδρίασης τα πνεύματα φαίνεται να ηρέμησαν και σύμφωνα με τις δηλώσεις του Ελληνα επιτρόπου αρμόδιου για την μετανάστευση, κ. Δημ. Αβραμόπουλου, θέμα για έξοδο της Ελλάδας από την «δεν τέθηκε ποτέ», όπως είπε κατηγορηματικά. Ωστόσο, ενδεικτικές του κλίματος που έχει δημιουργηθεί εις βάρος της Ελλάδας, είναι οι δηλώσεις των υπουργών Εσωτερικών της Γερμανίας, Αυστρίας και Βελγίου πριν εισέλθουν στη συνεδρίαση. Και οι τρεις υποστήριξαν ότι είναι ευθύνη της Ελλάδας να προστατεύσει τα εξωτερικά σύνορα της χώρας και της Ευρώπης και ότι αν δεν τα καταφέρει, οι χώρες που βρίσκονται στον δρόμο για Γερμανία θα κλείσουν από μόνες τους τα σύνορα.

«Είναι ξεκάθαρο ότι αν δεν μπορούμε να προστατεύσουμε τα ελληνοτουρκικά σύνορα, τα σύνορα της Σένγκεν θα μεταφερθούν στην κεντρική Ευρώπη. Η Ελλάδα πρέπει να κάνει ό,τι μπορεί το γρηγορότερο δυνατόν για να ασφαλίσει τα σύνορα αυτά» είπε η Aυστριακή υπουργός Γιοχάνα Μικλ Λέιτνερ. Για τον Γερμανό, Τόμας Ντε Μαζιέρ, «πρέπει να επηρεάσουμε την Ελλάδα να κάνει τη δουλειά της και να δούμε αποτελέσματα τις επόμενες εβδομάδες. Για τους Γερμανούς είναι πολύ σημαντικό οι συνοριακοί έλεγχοι να επεκταθούν και μετά τον Μάιο που προβλέπεται σήμερα με τους υφιστάμε κανόνες».

Πηγή: kathimerini.gr

"Αλιεύοντας" την είδηση