Βρίσκεστε εδώ:  / FEATURED / ΕΛΛΑΔΑ / ΠΟΛΙΤΙΚΗ / Μέσα Φεβρουαρίου, η νέα διορία για hotspots
Μέσα Φεβρουαρίου, η νέα διορία για hotspots

Μέσα Φεβρουαρίου, η νέα διορία για hotspots

Παρά τις διαβεβαιώσεις της εκπροσώπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ότι «δεν υπάρχει κανένα σχέδιο να αποπεμφθεί η Ελλάδα ούτε να καταργηθεί για δύο χρόνια η », το θέμα της μη επαρκούς φύλαξης των συνόρων από την πλευρά Ελλάδας τέθηκε για άλλη μία φορά στο τραπέζι των υπουργών Εσωτερικών της Ευρωπαϊκής Ενωσης στη χθεσινή συνάντησή τους στο Αμστερνταμ. Παρότι το κλίμα ήταν αρκετά αρνητικό πριν ξεκινήσει η , με μία σειρά υπουργών –κυρίως της Γερμανίας, της Αυστρίας και του Βελγίου– να κάνουν ιδιαίτερα αυστηρές συστάσεις στην Ελλάδα, η χώρα φαίνεται να έλαβε άλλη μία μικρή ανάσα ζωής πριν χρειαστεί να αντιμετωπίσει μεγάλες συνέπειες.

Πλέον τα -μέλη έχουν την προσοχή τους στραμμένη στα μέσα Φεβρουαρίου που θα πρέπει να έχει έτοιμα η Ελλάδα και τα τρία κέντρα υποδοχής (). Αυτή τη στιγμή λειτουργεί μόλις ένα στη και η ολοκλήρωσή τους θα δείξει την αποφασιστικότητα της Ελλάδας να αντιμετωπίσει το θέμα.

Συγχρόνως, ευρωπαϊκές πηγές ανέφεραν χθες ότι η Κομισιόν πρόκειται να δημοσιοποιήσει την ίδια χρονική στιγμή, μέσα Φεβρουαρίου, μια έκθεση για τη λειτουργία του χώρου της Σένγκεν που θα είναι απαραίτητη προκειμένου να αποφασιστεί αν θα δοθεί συνέχεια ή όχι στους προσωρινούς ελέγχους στα εσωτερικά που έχουν ορισμένα - μέλη, όπως η Γερμανία και η Αυστρία. Σε αυτή την έκθεση θα επισημανθούν τα κενά που υπάρχουν στην τήρηση του πρωτοκόλλου της Σένγκεν στα της Ελλάδας και θα δίνεται προθεσμία τριών μηνών στην Ελλάδα να διορθώσει τα κενά – και με τη βοήθεια της Frontex ή των εταίρων.

Μετά τη λήξη της συνεδρίασης τα πνεύματα φαίνεται να ηρέμησαν και σύμφωνα με τις του Ελληνα επιτρόπου αρμόδιου για την μετανάστευση, κ. Δημ. Αβραμόπουλου, θέμα για έξοδο της Ελλάδας από την «δεν τέθηκε ποτέ», όπως είπε κατηγορηματικά. Ωστόσο, ενδεικτικές του κλίματος που έχει δημιουργηθεί εις βάρος της Ελλάδας, είναι οι των υπουργών Εσωτερικών της Γερμανίας, Αυστρίας και Βελγίου πριν εισέλθουν στη . Και οι τρεις υποστήριξαν ότι είναι ευθύνη της Ελλάδας να προστατεύσει τα εξωτερικά της χώρας και της Ευρώπης και ότι αν δεν τα καταφέρει, οι χώρες που βρίσκονται στον δρόμο για Γερμανία θα κλείσουν από μόνες τους τα .

«Είναι ξεκάθαρο ότι αν δεν μπορούμε να προστατεύσουμε τα ελληνοτουρκικά σύνορα, τα σύνορα της Σένγκεν θα μεταφερθούν στην κεντρική Ευρώπη. Η Ελλάδα πρέπει να κάνει ό,τι μπορεί το γρηγορότερο δυνατόν για να ασφαλίσει τα σύνορα αυτά» είπε η Aυστριακή υπουργός Γιοχάνα Μικλ Λέιτνερ. Για τον Γερμανό, Τόμας Ντε Μαζιέρ, «πρέπει να επηρεάσουμε την Ελλάδα να κάνει τη δουλειά της και να δούμε τις επόμενες εβδομάδες. Για τους Γερμανούς είναι πολύ σημαντικό οι συνοριακοί έλεγχοι να επεκταθούν και μετά τον Μάιο που προβλέπεται σήμερα με τους υφιστάμενους κανόνες».

Πηγή: kathimerini.gr

PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • Σκότωσαν την #φώκια "Κωστής" μασκότ της Αλοννήσου #φώκια - https://t.co/gC4Q1WO71W -

  • Mε οξύ έμφραγμα 29χρονος Βολιώτης στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας #οξύέμφραγμα - https://t.co/nIx5MNzTqC -

  • Μηχανική βλάβη στο "#Ερατώ"  #Ερατώ - https://t.co/Ty4bdxlnrC -

"Αλιεύοντας" την είδηση