Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » FEATURED » Μείωση πλεονασμάτων…
Μείωση πλεονασμάτων…

Μείωση πλεονασμάτων…

ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΙΑ ΠΕΛΩΝΗ

«Είνι η πρώτη φορά που οι διεθνείς γορές δείχνουν τόσο γρήγορα, τόσο μεγάλη εμπιστοσύνη σε μια νέα κυβέρνηση. Επομένως, αφού μας εμπιστεύονται οι αγορές, γιατί να μην μας εμπιστευθούν οι εταίροι μας;».

Το ερώτημα είναι εύλογο. Και όπως άφησε να εννοηθεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης, συνομιλώντας με δημοσιογράφους στη Λευκωσία, θα είναι ένα από τα βασικά επιχειρήματα για τη μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων που θα χρησιμοποιήσει ενώπιον των Ευρωπαίων συνομιλητών του, στον διπλωματικό μαραθώνιο που αρχίζει μετά τις 20 Αυγούστου με τις επισκέψεις του σε Παρίσι, και Χάγη. Το άλλο, εξίσου σημαντικό με το πρώτο, είναι ότι «τα συγκεκριμένα πλεονάσματα αποφασίστηκαν σε άλλη οικονομική συγκυρία και με επιτόκια δανεισμού υπερδιπλάσια των σημερινών».

Το επιχείρημα είναι ότι σήμερα τα επιτόκια δανεισμού είναι πολύ διαφορετικά από αυτά που υπαγόρευαν ότι το πλεόνασμα πρέπει να είναι 3,5% του ΑΕΠ για να «βγαίνουν» τα νούμερα. Και συνοδεύει το συνολικό πλέγμα επιχειρηματολογίας του πρωθυπουργού, το οποίο επίσης αποτελείται από το μεταρρυθμιστικό σχέδιο της κυβέρνησης, καθώς και από το αναπτυξιακό πρόσημο των φοροελαφρύνσεων που προτείνει και παρουσιάστηκε ήδη στον Κλάους Ρέγκλινγκ. «Στις 7 Ιουλίου η Ελλάδα γύρισε σελίδα και η Ν.Δ. έλαβε μια ισχυρή εντολή να προχωρήσει τάχιστα ένα γρήγορο πλέγμα μεταρρυθμίσεων, το οποίο θα έχει ως πρώτιστο μέλημα την ισχυρή ανάπτυξη, τη δημιουργία πολλών θέσεων απασχόλησης, τη μείωση των φόρων και τη στήριξη της μεσαίας τάξης», υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκης ενώπιον του Νίκου Αναστασιάδη στην πρώτη επίσημη με την ιδιότητα του πρωθυπουργού στην Κύπρο.

Από την Κύπρο ο κ. Μητσοτάκης εξέπεμψε μήνυμα για μέτωπο Αθήνας-Λευκωσίας στις τουρκικές και σε οποιαδήποτε κλιμάκωση, ειδικά προκειμένου αυτές να απαντώνται σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Υιοθέτησε, όμως, και συνειδητά συγκρατημένους τόνους έναντι της Τουρκίας, καθώς εξέφρασε την πεποίθηση ότι χρειάζεται μια «γενναία επανεκκίνηση» στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. «Η επιδίωξή μου είναι να βρούμε τρόπους για μια γενναία επανεκκίνηση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Αυτή όμως δεν γίνεται εν κενώ. Αυτές οι κινήσεις γίνονται σταδιακά, χρειάζεται χρόνος και οικοδόμηση εμπιστοσύνης», σημείωσε χαρακτηριστικά. Η αποστροφή αυτή του κ. Μητσοτάκη είναι ενδεικτική των χαμηλών τόνων που επιδιώκει να κρατήσει η κυβέρνηση, πολλώ δε μάλλον υπό τη ά των πληροφοριών για τον σχεδιασμό ερευνών της Αγκυρας και εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας νοτίως του Καστελλορίζου (όπως έγραψε η «Κ») και δεδομένου ότι δεν έχει υπάρξει ή προγραμματιστεί ακόμη διμερής επαφή ούτε σε επίπεδο ούτε στο ανώτατο με την τουρκική πλευρά. Αυτό δεν σημαίνει ότι μπορεί να αποκλειστεί μια συνάντηση του Ελληνα πρωθυπουργού με τον στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Ν. Υόρκη, όπου ο κ. Μητσοτάκης θα μεταβεί στις 24 Σεπτεμβρίου. Ο πρωθυπουργός τόνισε ακόμη ότι στο πλαίσιο των ευρωπαϊκών οργάνων η Κύπρος θα πρέπει να θεωρεί «δεδομένη» τη στήριξη της Ελλάδας, έτσι ώστε, όπως είπε, «η όποια κλιμακούμενη τουρκική προκλητικότητα να λαμβάνει ανάλογες αντιδράσεις, πάντα σε ευρωπαϊκό επίπεδο». Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, οι δύο πλευρές συζήτησαν τις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή και υπό το βάρος της τουρκικής προκλητικότητας και συμφώνησαν να καθορίσουν τη στάση τους μετά την επικείμενη συνάντηση Αναστασιάδη – Ακιντζί στις 9 Αυγούστου. Σε κάθε περίπτωση, έλεγαν, η Τουρκία πρέπει να δείξει αμέσως και εμπράκτως δείγματα γραφής, αναστέλλοντας τις έκνομες ενέργειές της εντός της κυπριακής ΑΟΖ. Συζήτηση έγινε και για τα ενεργειακά, ενώ νωρίτερα ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε «ευπρόσδεκτα» τα τριμερή σχήματα συνς.

Η σημερινή ατζέντα της ς του Κυρ. Μητσοτάκη στην Κύπρο

Συνεχίζεται σήμερα η επίσημη επίσκεψη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην Κύπρο, με τη συνάντηση στις 9 το πρωί με τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου κ. Χρυσόστομο Β.

Θα ακολουθήσει η κατάθεση στεφάνου από τον κ. Μητσοτάκη πρώτα στα Φυλακισμένα Μνήματα και στη συνέχεια στην Τύμβο της Μακεδονίτισσας, ενώ θα επισκεφθεί και την Ελληνική Δύναμη Κύπρου.

Χθες, κατά την πρώτη ημέρα της επίσκεψης, ο Πρωθυπουργός είχε κατ' ιδίαν συνάντηση με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη και στη συνέχεια είχε διαδοχικές συναντήσεις με τους αρχηγούς των κοινοβουλευτικών κομμάτων και με συλλόγους και ΜΚΟ.

Ακολούθησε δείπνο προς τιμήν του το βράδυ, στο Προεδρικό Μέγαρο στη Λευκωσία.

Πηγή: kathimerini.gr
PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση