Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » FEATURED » Μειώνεται κατά 20% ή 30% η εισφορά αλληλεγγύης το 2020
Μειώνεται κατά 20% ή 30% η εισφορά αλληλεγγύης το 2020

Μειώνεται κατά 20% ή 30% η εισφορά αλληλεγγύης το 2020

ΠΡΟΚΟΠΗΣ ΧΑΤΖΗΙΚΟΛΑΟΥ

Στη μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης κατά 20% ή 30% αναμένεται να προχωρήσει η κυβέρνηση στα μέσα του 2020. Οπως ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ, οι οριστικές αποφάσεις θα ληφθούν τον Μάιο όταν η κυβέρνηση θα έχει ασφαλή στοιχεία για την εξέλιξη του προϋπολογισμού.

Σύμφωνα, όμως, με κυβερνητικά στελέχη η μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης θα πραγματοποιηθεί σίγουρα το ερχόμενο έτος και αυτό που μένει να διευκρινιστεί είναι εάν η ελάφρυνση θα αφορά το σύνολο του έτους ή μόνο το δεύτερο εξάμηνο του 2020.

Το κόστος του προϋπολογισμού στην περίπτωση που το μέτρο έχει αναδρομική ισχύ και συγκεκριμένα από την 1η Ιανουαρίου 2020 θα ανέλθει από 250 εκατ. έως 350 εκατ. ευρώ (ανάλογα εάν η μείωση θα είναι 20% ή 30%) και το όφελος για τους 2,3 εκατ. φορολογουμένους με άνω των 12.000 ευρώ που είναι υπόχρεοι σε εισφορά αλληλεγγύης θα είναι της τάξεως των 105 ευρώ έως 150 ευρώ κατά μέσον όρο ετησίως. Σημειώνεται ότι οι 2,3 εκατ. φορολογούμενοι με εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ αποτελούν το 26% του συνόλου των φορολογουμένων και πληρώνουν το 89% του συνολικού φόρου (7,4 δισ. ευρώ σε σύνολο 8,3 δισ. ευρώ).

Υπενθυμίζεται ότι η εισφορά αλληλεγγύης καθιερώθηκε με το άρθρο 29 του ν. 3986/2011 στα εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ των φυσικών προσώπων και η οποία θα έπρεπε να είχε καταργηθεί στα του 2014. Συνολικά τα φυσικά πρόσωπα καταβάλλουν περί το 1,2 δισ. ευρώ ετησίως, ποσό το οποίο τα προηγούμενα χρόνια (για παράδειγμα το 2014) ξεπερνούσε το 1,5 δισ. ευρώ. Η εξέλιξη αυτή αναμένεται να ανακουφίσει κυρίως τη μεσαία τάξη, η οποία τα προηγούμενα χρόνια σήκωσε το βάρος της δημοσιονομικής προσαρμογής. Οπως παραδέχθηκε ο πρωθυπουργός τα εισοδήματα πάνω από 20.000 ευρώ έχουν περιορισμένες ελαφρύνσεις. Στο πλαίσιο αυτό δεσμεύθηκε να μειωθεί η εισφορά αλληλεγγύης χωρίς πάντως να δώσει περισσότερα στοιχεία.

ια την επιβολή της εισφοράς λαμβάνεται υπόψη το ετήσιο συνολικό καθαρό ατομικό εισόδημα, πραγματικό ή τεκμαρτό, φορολογούμενο ή απαλλασσόμενο του φυσικού προσώπου ή σχολάζουσας κληρονομιάς. Εξαιρούνται από την υποχρέωση καταβολής ειδικής εισφοράς οι μακροχρόνια άνεργοι που είναι εγγεγραμμένοι στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ, καθώς και όσοι λαμβάνουν επίδομα ς από τον εν λόγω Οργανισμό, εφόσον κατά τον χρόνο της βεβαίωσης δεν έχουν πραγματικά εισοδήματα.

Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, η ειδική εισφορά αλληλεγγύης επιβάλλεται στο μεγαλύτερο ποσό μεταξύ:

1. Του συνολικού ετήσιου εισοδήματος που δηλώνει ο φορολογούμενος από όλες τις .

2. Του τεκμαρτού εισοδήματός του, το οποίο προκύπτει με βάση τα τεκμήρια διαβίωσης (τις «αντικειμενικές δαπάνες διαβίωσης» των άρθρων 30-34 του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος). Ο υπολογισμός της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης γίνεται με προοδευτική κλίμακα στην οποία ισχύουν συντελεστές:

• 0% για τις πρώτς 12.000 ευρώ του ετήσιου εισοδήματος,

• 2,2% για το τμήμα ετήσιου εισοδήματος από τις 12.001 έως τις 20.000 ευρώ,

• 5% για το τμήμα ετήσιου εισοδήματος από 20.001 έως 30.000 ευρώ,

• 6,5% για το τμήμα ετήσιου εισοδήματος από 30.001 έως 40.000 ευρώ,

• 7,5% για το τμήμα ετήσιου εισοδήματος από 40.001 έως και 65.000 ευρώ,

• 9% για το τμήμα ετήσιου εισοδήματος από 65.001 έως και 220.000 ευρώ και

• 10% για το τμήμα ετήσιου εισοδήματος από 220.001 ευρώ και άνω.

Έρχεται νέα μείωση του ΕΦΙΑ το 2020

Σε νέα μείωση του ΕΝΦΙΑ το 2020 θα προχωρήσει η κυβέρνηση, ολοκληρώνοντας νωρίτερα τον προεκλογικό της σχεδιασμό. Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε, χθες, ο πρωθυπουργός κατά την ψήφιση του προϋπολογισμού του επόμενου έτους, η μείωση θα είναι κατά 8% μεσοσταθμικά, ενώ συνολικά στη διετία 2019-2020, οι μειώσεις φθάνουν στο 30%. ια παράδειγμα, κάποιος που πλήρωσε το 2018 ΕΝΦΙΑ ύψους 500 ευρώ, θα καταβάλει τον Σεπτέμβριο του 2020 ποσό μειωμένο κατά 150 ευρώ δηλαδή 350 ευρώ.

Ωστόσο, η μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 8% δεν θα είναι οριζόντια αλλά στοχευμένη. Οπως αναφέρει ανώτατος παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών, η εξίσωση των αντικειμενικών αξιών με τις εμπορικές που θα πραγματοποιηθεί εντός του πρώτου εξαμήνου του 2020, οδηγεί αναγκαστικά σε άλλες λύσεις και όχι στην οριζόντια μείωση του ΕΝΦΙΑ. Θα προσμετρηθεί το πόσο θα αυξηθεί η αξία των ακινήτων σε ορισμένες περιοχές αλλά και πόσο θα μειωθεί σε κάποιες άλλες.

Για παράδειγμα, ήδη στο κέντρο της Αθήνας οι τιμές έχουν αυξηθεί σημαντικά, κάτι που θα οδηγήσει σε σημαντική αύξηση των αντικειμενικών αξιών. Στις περιοχές αυτές θα πρέπει να γίνουν πρόσθετες στην κλίμακα του ΕΝΦΙΑ, έτσι ώστε να μη χαθούν οι μειώσεις του 2019 (κατά 22% μεσοσταθμικά), αλλά και να προκύψει κάποιο αλλά μικρότερο όφελος από τη δεύτερη δόση των μειώσεων, η οποία θα είναι της τάξεως του 8% μεσοσταθμικά.

Στόχος της κυβέρνησης είναι οι αντικειμενικές αξίες να μην αποτελέσουν εργαλείο για τη χάραξη πολιτικής, αλλά να δημιουργηθούν οι αξίες εκείνες που θα βοηθήσουν την αγορά ακινήτων και ταυτόχρονα θα φέρουν έσοδα και στα ταμεία του Δημοσίου μέσω των αγοραπωλησιών. Τα έσοδα ύψους 400-500 εκατ. ευρώ που προβλέπονται από την ένταξη 3.000 περιοχών στο σύστημα αντικειμενικού προσδιορισμού της αξίας των ακινήτων το 2020 και από την αναπροσαρμογή της φορολογητέας αξίας των αγροτεμαχίων –σήμερα υπολογίζονται με 1 ευρώ το στρέμμα ανεξαρτήτως της τοποθεσίας που είναι–παρέχουν τη δυνατότητα στην κυβέρνηση να προχωρήσει στη δεύτερη μείωση του ΕΝΦΙΑ έπειτα από αυτή που πραγματοποιήθηκε φέτος

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι αυτή η πρώτη επέκταση του συστήματος αντικειμενικού προσδιορισμού αφορά κατά κύριο λόγο σε περιοχές-φιλέτα, δηλαδή ζώνες σε νησιά και άλλους τουριστικούς προορισμούς.

Σήμερα η φορολογητέα αξία τους υπολογίζεται από την εφορία βάσει συγκριτικών στοιχείων και κατά τεκμήριο ο τελικός φόρος είναι δυσανάλογα μικρός. Οι περιοχές, που θα παραμείνουν εκτός αντικειμενικού προσδιορισμού, είναι κυρίως ορεινές ή απομακρυσμένες, με χαμηλή συνήθως εμπορική αξία, οι οποίες είναι δύσκολο προς το παρόν να υπολογιστεί η αξία τους.

Σε ό,τι αφορά τα αγροτεμάχια σήμερα, ο κύριος φόρος του ΕΝΦΙΑ  ανέρχεται σε 1 ευρώ ανά στρέμμα και αυξομειώνεται ανάλογα με τα χαρακτηριστικά και τη θέση του αγροτεμαχίου με βάση τους παρακάτω συντελεστές:

α) Συντελεστής θέσης, ο οποίος ορίζεται ανάλογα με τη θέση που αντιστοιχεί στην ελάχιστη αρχική βασική αξία (η «τιμή ζώνης» για τις εκτός σχεδίου εκτάσεις) της δημοτικής ενότητας στην οποία ανήκει το αγροτεμάχιο.

β) Συντελεστής χρήσης, ο οποίος ορίζεται ανάλογα με τη χρήση του γηπέδου.

γ) Συντελεστής άρδευσης, ο οποίος ορίζεται σε 1,1.

δ) Συντελεστής απαλλοτρίωσης, ο οποίος ορίζεται σε 0,75.

ε) Συντελεστής κατοικίας, ο οποίος ορίζεται ίσος με 5, αν υπάρχει κατοικία εντός του γηπέδου. Δεν εφαρμόζεται συντελεστής κατοικίας εφόσον η επιφάνεια της κατοικίας ξεπερνά τα 150 τετραγωνικά και ο φορολογούμενος δεν έχει άλλη κατοικία. Ενας από τους λόγους αναπροσαρμογής της αξίας των αγροτεμαχίων είναι ότι σήμερα καταβάλλουν ιδιαίτερα μικρό ΕΝΦΙΑ, ενώ ταυτόχρονα εξαιρούνται από τον συμπληρωματικό φόρο.

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση