Βρίσκεστε εδώ:  / FEATURED / ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ / Μειωμένος ΦΠΑ για τουρισμό, εστίαση και μετά την πανδημία
Μειωμένος ΦΠΑ για τουρισμό, εστίαση και μετά την πανδημία

Μειωμένος ΦΠΑ για τουρισμό, εστίαση και μετά την πανδημία

Επέκταση του μέτρου απαλλαγής των επιχειρήσεων από την καταβολή ενοικίου και για τον Μάρτιο, διατήρηση του μειωμένου ΦΠΑ σε καφέ και έως το τέλος Σεπτεμβρίου 2021, επέκταση του μειωμένου ΦΠΑ στις μεταφορές και σε άλλους κλάδους, όταν αυτοί επαναλειτουργήσουν, αλλά και στο τουριστικό πακέτο και μάλιστα ώς τον Δεκέμβριο, συνέχιση της αποζημίωσης των εργαζομένων από το κράτος μέσω του καθεστώτος της αναστολής σύμβασης εργασίας, ανακοίνωσε χθες ο Κυριάκος σε συνάντηση που είχε με επαγγελματίες της εστίασης.

Ο ίδιος επανέλαβε και το μέτρο κάλυψης παγίων δαπανών επιχειρήσεων που επλήγησαν από την περασμένη άνοιξη, το οποίο αναμένεται να ξεκινήσει να εφαρμόζεται από τις αρχές Απριλίου, ενώ επεσήμανε την πρόθεση της κυβέρνησης να προχωρήσει σε περαιτέρω μείωση των εργοδοτικών εισφορών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι αν και η συνάντηση έγινε με επαγγελματίες του κλάδου και όχι με εκπροσώπους των δευτεροβάθμιων και τριτοβάθμιων συνδικαλιστικών οργανώσεών του, επιχειρείται αν μη τι άλλο η άμβλυνση της δυσαρέσκειας του κλάδου, ο οποίος διανύει τον τέταρτο μήνα αναστολής λειτουργίας. Έγινε μερικές ημέρες πριν από την κινητοποίηση που διοργανώνει η Ομοσπονδία Εστιατορικών και Συναφών Επαγγελμάτων (ΠΟΕΣΕ), συγκεκριμένα στις 10 Φεβρουαρίου, οπότε οι εστιάτορες θα παραδώσουν συμβολικά τα κλειδιά των επιχειρήσεών τους στο Μέγαρο Μαξίμου.

Σε ό,τι αφορά την πλήρη απαλλαγή των επιχειρήσεων εστίασης από την καταβολή ενοικίου, αυτή ισχύει μέχρι τώρα για τους μήνες Ιανουάριο και Φεβρουάριο, ενώ ο μειωμένος ΦΠΑ ισχύει, σύμφωνα με όσα έχουν ήδη νομοθετηθεί, έως τις 30 Απριλίου 2021.
Ο κατά τη διάρκεια της συνάντησης αναφέρθηκε και στα επίσημα στοιχεία για τον τζίρο της εστίασης το 2019 και το 2020, τα οποία δείχνουν ότι η κάμψη ήταν 35%, ή κατά 2,2 δισ. ευρώ (σ.σ. τα στοιχεία αφορούν τον δηλωθέντα στις φορολογικές αρχές τζίρο), τονίζοντας ότι η πολιτεία δαπάνησε 1,93 δισ. ευρώ για να στηρίξει τον κλάδο της εστίασης. Δεν παρέλειψε, μάλιστα, να αναφερθεί και σε παραδείγματα στήριξης επιχειρήσεων εστίασης.

«Όταν βρισκόμαστε μπροστά σε μία κρίση που έρχεται μία φορά τα 100 χρόνια, γι’ αυτό μιλάμε σήμερα, μία συρρίκνωση του ΑΕΠ παντού στην Ευρώπη της τάξεως του 9% με 10%, όλοι θα βγούμε λίγο λαβωμένοι. Το ερώτημα είναι να επιμερίσουμε δίκαια το κόστος της κρίσης και να κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας όταν με το καλό ξαναπάρει μπροστά η οικονομία, αυτή η ανάπτυξη να αφορά όλους και να προχωρήσουμε στο επόμενο στάδιο με όσο το δυνατόν λιγότερες απώλειες», τόνισε χαρακτηριστικά.

Στην ανάγκη να έχει μειωμένο ΦΠΑ στο τουριστικό πακέτο η Ελλάδα και μετά την κρίση, έτσι ώστε να είναι ανταγωνιστικός ο κλάδος, έναντι των υπολοίπων νοτιοευρωπαϊκών χωρών και της Τουρκίας, αναφέρθηκε ο γνωστός σεφ Λευτέρης Λαζάρου, ένας εκ των επαγγελματιών της εστίασης που συμμετείχε στη χθεσινή συνάντηση. Ο κ. Αθανάσιος Καραΐνδρος, ιδιοκτήτης εστιατορίου στην Άνω Γλυφάδα, πρότεινε από την πλευρά του να υπάρξει μακροχρόνια για τις οφειλές, έτσι ώστε να μπορέσουν οι επιχειρήσεις να κάνουν δυναμική επανεκκίνηση.

Στη συνάντηση πήραν ακόμη μέρος από τον κλάδο της εστίασης οι Κυριακή και Καλλιόπη Καβαλλέρου και οι Κ. Μπρέλλας, . Μητράκος, Ι. και Π. . Από την συμμετείχαν ακόμη ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ Άκης Σκέρτσος και μέσω τηλεδιάσκεψης οι υπουργοί Οικονομικών και Ανάπτυξης, κ. Σταϊκούρας και Γεωργιάδης.
PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • Εικοσιένα θετικά κρούσματα covid-19 στα rapid test στη Θεσσαλία #RapidTests - https://t.co/LItLX20Uqs -

  • Απείλησε και χτύπησε 47χρονη 79χρονος  στην Αργαλαστή #όπλα #σωματικέςβλάβες - https://t.co/0f8tSah22z -

  • Στον Βόλο Ιερό Λείψανο του Αγίου Λουκά του Ιατρού #ΑγίουΛουκάτουΙατρού - https://t.co/Qxoy1f76VL -

"Αλιεύοντας" την είδηση