Βρίσκεστε εδώ:  / FEATURED / ΕΛΛΑΔΑ / Η μεγαλύτερη εκκένωση σε περίοδο ειρήνης
Η μεγαλύτερη εκκένωση σε περίοδο ειρήνης

Η μεγαλύτερη εκκένωση σε περίοδο ειρήνης

Εντός των επόμενων ωρών στην πόλη της Θεσσαλονίκης τίθεται σε εφαρμογή το σχέδιο οργανωμένης μετακίνησης πληθυσμού, το μεγαλύτερο που έγινε ποτέ σε περίοδο ειρήνης στην σύγχρονη Ελλάδα.

Μετακινήθηκαν στην περίοδο του Εμφυλίου 1.000.000 άνθρωποι, οι αποκαλούμενοι «ανταρτόπληκτοι», για να γλιτώσουν από τις βόμβες στις εμπόλεμες περιοχές της Ηπείρου και της Δυτικής Μακεδονίας και 400.000 οθωμανοί προς την Τουρκία στη δεκαετία του ’20 στο πλαίσιο της προβλεπόμενης από τη Συνθήκη της Λωζάννης ανταλλαγής πληθυσμών, αλλά είναι η πρώτη φορά που οι Αρχές θα επιχειρήσουν να ξεσπιτώσουν «οργανωμένα και με ασφάλεια» 72.000 ανθρώπους για να τους προστατεύσουν από μια άσκαστη βόμβα του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου.

Επί χάρτου όλα έχουν σχεδιαστεί με βάση τα προβλεπόμενα. Μένει να φανεί ωστόσο αν θα λειτουργήσει το σχέδιο και στην πράξη, εάν, δηλαδή, θα καταστεί εφικτό να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους μέσα σε λίγες ώρες τόσοι άνθρωποι, συντεταγμένα και δίχως να προκληθεί το γνωστό αλαλούμ το οποίο, εάν δεν ελεγχθεί, μπορεί να οδηγήσει σε το εγχείρημα.

Οι Αρχές δηλώνουν ότι έχουν λάβει όλα τα ώστε να εκκενωθούν εντός τεσσάρων ωρών, από τις 7 έως τις 10 αύριο το πρωί, στο μεγαλύτερο οικιστικό κομμάτι τους ο Εύοσμος και το Κορδελιό στη Δυτική Θεσσαλονίκη και οι άνθρωποι προβλέπεται να μείνουν μακριά από τα σπίτια τους μέχρις ότου οι έξι πυροτεχνουργοί του στρατού απενεργοποιήσουν τη βόμβα και τη μεταφέρουν στο πεδίο βολής του Ασκού, εκτός πόλεως.

Πηγή: kathimerini.gr

PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • Σύσκεψη με εκπροσώπους εργατικών σωματείων της Μαγνησίας #εργατικάΣωματεία #Μαγνησία - https://t.co/gQGPtduseg -

  • Στη Νίκη Βόλου η Χριστίνα Κοράνα #ΓΣΝΙΚΗΒΟΛΟΥ - https://t.co/8N5ALu6U82 -

  • Αποτελέσματα αρχαιρεσιών στις εκλογές της Ένωσης Ξενοδόχων Μαγνησίας - https://t.co/3OkLKh7PND… -

"Αλιεύοντας" την είδηση