Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » FEATURED » Μεγάλες καταστροφές στη Μαγνησία από την “Αθηνά”
Μεγάλες καταστροφές στη Μαγνησία  από την “Αθηνά”

Μεγάλες καταστροφές στη Μαγνησία από την “Αθηνά”

Μεγάλες καταστροφές προκάλεσε και στο Πήλιο  η “Αθηνά”, ενώ  σύμφωνα με την της ΕΜΥ  τα φαινόμενα  συνεχίζονται και σήμερα.

Στα ανατολικά και  νοτιοανατολικά τμήματα της Μαγνησίας το βροχόμετρο του μετεωρολογικού σταθμού του αστεροσκοπείου Αθηνών κατέγραψε σχεδόν 730 λίτρα/τ.μ.,  δηλαδή όσο βρέχει στην Αθήνα δύο χειμώνες μαζί.

Στην Μακρυρράχη Πηλίου υλικές ζημιές υπέστησαν δύο σπίτια με τρία αυτοκίνητα   καταπλακώθηκαν από βράχους και τους δρόμους να μετατρέπονται σε ποτάμια.

Στην περιοχή βρέθηκαν ο Κ. Αγοραστός, η αντιπεριφερειάρχης Π Δωροθέα Κολυνδρίνη,  βουλευτές της Μαγνησίας κ.ά.

Η Δωροθέα Κολυνδρίνη

Η  αντιπεριφερειάρχης Π Δωροθέα Κολυνδρίνη δήλωσε: “Είμαστε εδώ στα δύσκολα και στα λιγότερο δύσκολα.

Χωρίς την καταστροφολαγνεία και το σύνδρομο του ανάδρομου καναπέ…

Χωρίς  πλασματική και δίχως διερεύνηση του υποτιθέμενου λάθους για να φανούμε σημαντικοί.

Αυτό το αποδεικνύει η ίδια η ζωή και όχι τα λόγια.

Με ιδία παρουσία και αντίληψη μέσα στον κόσμο, δίνοντας λύσεις.

Η σημερινή πραγματικότητα καταδεικνύει την ορθολογική διαχείριση των χρημάτων που αξιοποιήθηκαν από την Περιφέρεια Θεσσαλίας στην περιοχή του Πηλίου.

Με μεγαλύτερα ποσοστά νερού, σήμερα δεν μιλάμε για τις ίδιες ζημιές, σε καμία περίπτωση, κι αυτή η σύγκριση δείχνει ακριβώς πως η Περιφέρεια διαχειρίζεται τα χρήματα, το πόσο σωστά είναι τα έργα που έχει κάνει.

Έχουν αντέξει όλα τα έργα που έγιναν, το οδικό δίκτυο είναι προσπελάσιμο, δεν έχουμε κομμένους δρόμους, λειτούργησαν τα αντιπλημμυρικά μας, τα αντικατολισθητικά, οι πασσαλομπήξεις και τα μεγάλα τοιχία.

Ήταν όμως το νερό τόσο που είναι φυσικό να προκαλέσει κάποιες δυστοκίες.

730 λίτρα στο τετραγωνικό μέτρο…

Ο Περιφερειάρχης από τις πρώτες πρωινές ώρες εδώ, στη Μαγνησία.”

 

Ο δήμαρχος Ζαγοράς – Μουρεσίου

Ο δήμαρχος Ζαγοράς – Μουρεσίου, Παν. Κουτσάφτης, σημείωσε πως τρεις περιοχές θα κηρυχτούν σήμερα σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης και πρόσθεσε: «Θα βγάλουμε σε έκτακτη ανάγκη τρεις περιοχές Μακρυρράχη, Ζαγορά, Ανήλιο. Τα σπίτια που έχουν πειραχτεί είναι 5 συνολικά. Έχουν πέσει μπάζα στις σκεπές τους, έχει παρασυρθεί η αυλή τους», σημείωσε ο δήμαρχος.

Ο ίδιος είπε ότι οι ζημιές στο οδικό δίκτυο έχουν αποκατασταθεί, ωστόσο προβλήματα υπάρχουν στο αγροτικό οδικό δίκτυο. «Έχουμε αποκαταστήσει τους κεντρικούς οδικούς άξονες, έχουμε κυρίως κατολισθήσεις. Δεν έχουμε μπει καθόλου στο αγροτικό δίκτυο, έχουμε σοβαρές εκκρεμότητες. Πρέπει να γίνει ένα κολοσσιαίο πρόγραμμα αντιπλημμυρικής προστασίας, προκειμένου να αποφευχθούν παρόμοια προβλήματα στο μέλλον».

Στο  Νότιο Πήλιο 

Ζημιές προκλήθηκαν, σε μικρότερη κλίμακα,  και στο Νότιο Πήλιο, με τη δημοτική αρχή να είναι επί ποδός για την αντιμετώπισή τους.

Ο όγκος του νερού ήταν τεράστιος και παρά τον καθαρισμό ρεμάτων που είχε προηγηθεί , προκλήθηκαν υπερχειλίσεις.

Είκοσι περίπου  σπίτια παραμένουν αποκλεισμένα προς τον Άγιο Σπυρίδωνα τρεις μέρες τώρα.

Ζημιές σε Κεραμίδι, Βένετο και Καμάρι 

Επίσης όλο το παραλιακό μέτωπο στο Καμάρι έχει υποστεί ολική καταστροφή, ενώ η «Αθηνά» άφησε το ισχυρό της αποτύπωμα στο Κεραμίδι και το Βένετο.

Συγκεκριμένα καταστράφηκε ολοσχερώς η αγροτική οδοποιία, ξεθάφτηκαν συστήματα άρδευσης και ύδρευσης  της ΔΕΥΑΡΦ που ήταν  πρόσφατα ολοκληρωμένα, πολλά ποιμνιοστάσια είχαν αποκλειστεί, αλλά  με μηχανήματα του Δήμου και της περιφέρειας  άνοιξαν δρόμοι  για να οδηγηθούν οι άνθρωποι στις μονάδες τους.

Πέτσας σε Λιούπη: Γρήγορα η χρηματοδότηση των αποκαταστάσεων στους πληγέντες Δήμους της Μαγνησίας

Ξεκινούν από αύριο Τρίτη, οι επισημάνσεις των ζημιωθεισών καλλιεργειών από τον ΕΛΓΑ

Γρήγορα θα δοθεί η χρηματοδότηση για τις αποκαταστάσεις στους πληγέντες, από την “Αθηνά”, Δήμους της Μαγνησίας μετέφερε ο αν. υπουργός Εσωτερικών  Στέλιος Πέτσας στον βουλευτή Ν. Μαγνησίας της Νέας Δημοκρατίας   Αθανάσιο Λιούπη.

Ο βουλευτής συναντήθηκε σήμερα στη Βουλή με τον αν. υπουργό Εσωτερικών και του μετέφερε την κατάσταση, που επικράτησε στη Μαγνησία, μετά το σφοδρό κύμα κακοκαιρίας, που έπληξε πολλές περιοχές στους Δήμους Ζαγοράς- Μουρεσίου, Νοτίου Πηλίου, και στις Βόρειες Σποράδες , με αποτέλεσμα την πρόκληση ζημιών σε καλλιέργειες, υποδομές και κυρίως στην αγροτική οδοποιία.

Ο κ. Πέτσας ανέφερε στον κ. Λιούπη πως γρήγορα θα ξεκινήσει η ροή της χρηματοδότησης για παρεμβάσεις και στους πληγέντες Δήμους της Μαγνησίας.

Ακόμη ο κ. Λιούπης επικοινώνησε και με τον προϊστάμενο του τοπικού υποκαταστήματος ΕΛΓΑ Μιχάλη Λιόντο και ενημερώθηκε, πως από αύριο Τρίτη 12 Οκτωβρίου, η υπηρεσία, με επικεφαλής τον επόπτη Μαγνησίας  Σπύρο Σπυρόπουλο, θα βρεθεί σταδιακά, σε όλες τις ζημιωθείσες περιοχές του Νομού Μαγνησίας, για την επισήμανση των ζημιών.

Ο βουλευτής από την πρώτη στιγμή της κακοκαιρίας είχε αλλεπάλληλες τηλεφωνικές συνομιλίες με τους δημάρχους της Μαγνησίας και ιδιαίτερα με τους δημάρχους Ζαγοράς-Μουρεσίου, Νοτίου Πηλίου, και Σκοπέλου  Π. Κουτσάφτη, Μ. Μιτζικό Δ. Νασίκα και Σ. Περίσση αντίστοιχα, οι περιοχές των οποίων βρέθηκαν στο επίκεντρο της κακοκαιρίας και ενημερώνεται συνεχώς για την πορεία του καιρού, αλλά και την πρώτη αποκατάσταση των ζημιών.

Ο κ. Μαραβέγιας

Για τις μεγάλες καταστροφές που έχει προκαλέσει η κακοκαιρία «Αθηνά» στη Μαγνησία, ενημέρωσα πριν λίγη ώρα τον αναπληρωτή υπουργό Εσωτερικών Στέλιο Πέτσα, μετά από αλλεπάλληλες τηλεφωνικές συνομιλίες που είχα με τους δημάρχους Ζαγοράς-Μουρεσίου, Νοτίου Πηλίου και Ρήγα Φεραίου, Παναγιώτης Κουτσάφτης, Μιχάλης Μιτζικός και Δημήτρης Νασίκας αντίστοιχα, όπως και με τον πρόεδρο του Τοπικού Συμβουλίου Προμυρίου Spiros Valoukos.
Από τον κ. Πέτσα ζήτησα να ανανεωθεί η ισχύς της κατάστασης έκτακτης ανάγκης για τους Δήμους Ζαγοράς-Μουρεσίου και Νοτίου Πηλίου και παράλληλα να υπάρξει ανάλογη για τον Δήμο Ρήγα Φεραίου, λόγω των σοβαρών προβλημάτων που καταγράφονται στο Βένετο, το Κεραμίδι και τα Κανάλια.
Ο Στ. Πέτσας δεσμεύτηκε ότι θα εξετάσει άμεσα το ζήτημα και θα ληφθούν οι δέουσες αποφάσεις για την αντιμετώπιση της κατάστασης. «Θα κάνουμε ό,τι χρειάζεται για να στηρίξουμε τους πληγέντες και στη Μαγνησία», ήταν χαρακτηριστικά τα λόγια του υπουργού.

Η Κατερίνα Παπανάτσιου

Τις πληγείσες από την τρέχουσα κακοκαιρία περιοχές του Δήμου Ζαγοράς Μουρεσίου επισκέφθηκε σήμερα το πρωί, Κυριακή 10-10-2021, η βουλευτής Μαγνησίας ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ Κατερίνα Παπανάτσιου από όπου έκανε τη παρακάτω δήλωση: “Κατά την επίσκεψή μου στο Δήμο Ζαγοράς Μουρεσίου διαπίστωσα την τραγική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η περιοχή λόγω των υψηλών βροχοπτώσεων των τελευταίων ημερών που άγγιξαν πανελλήνιο ρεκόρ.

Οι κάτοικοι είναι αναστατωμένοι και πολύ προβληματισμένοι. Πολλοί δρόμοι στο επαρχιακό και αγροτικό δίκτυο είναι απροσπέλαστοι. Σημαντικές ζημιές υπάρχουν και στο δρόμο Ζαγοράς – Χορευτού και σε δρόμο της Μακρυρράχης.

Δυστυχώς η περιοχή βρίσκεται στη της συλλογής του μήλου και στην αρχή της συλλογής του κάστανου. Οι αγρότες αδυνατούν να φτάσουν στα χωράφια τους να συλλέξουν την παραγωγή τους και να την μεταφέρουν εγκαίρως στα ψυγεία του Συνεταιρισμού. Οι σοδιές, για τις οποίες όλο το χρόνο δούλεψαν, κινδυνεύουν. Οι αγροτικοί δρόμοι έχουν “σπάσει” σε πάρα πολλά σημεία.

Η αποκατάσταση των ζημιών από τις παρόμοιες καταστροφές του 2018 δεν έχουν ακόμη ολοκληρωθεί παρά την επαρκή και γρήγορη χρηματοδότηση από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και παρά τις συνεχείς κοινοβουλευτικές μου παρεμβάσεις τα τελευταία 2 χρόνια.

Η κλιματική κρίση με τα ακραία φαινόμενα που εμφανίζει δυστυχώς χτύπησε για άλλη μια φορά το Δήμο Ζαγοράς Μουρεσίου. Σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχα με το Δήμαρχο του Ρήγα Φεραίου μου επιβεβαίωσε ότι και τα χωριά του Βορειοανατολικού Πηλίου Κεραμίδι, Καμάρι, Βένετο, έχουν υποστεί εκτεταμένες ζημιές από τις συνεχείς βροχοπτώσεις.

Η Κυβέρνηση, η Περιφέρεια και οι Δήμοι πρέπει να προβούν στις απαραίτητες ενέργειες προκειμένου να βοηθηθούν και να υποστηριχθούν οι κάτοικοι της περιοχής σε οτιδήποτε χρειαστούν. Επίσης πρέπει άμεσα να προβούν σε έργα και ενέργειες, με τις απαραίτητες άμεσες χρηματοδοτήσεις, για τη θωράκιση του Πηλίου έναντι της κλιματικής αλλαγής”.

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση