Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » FEATURED » Μέχρι αρχές του 2017 το θεσμικό ζήτημα για την Τοπική Αυτοδιοίκηση
Μέχρι αρχές του 2017 το θεσμικό ζήτημα για την Τοπική Αυτοδιοίκηση

Μέχρι αρχές του 2017 το θεσμικό ζήτημα για την Τοπική Αυτοδιοίκηση

Προτεραιότητα για την κυβέρνηση είναι να επιτευχθεί το θεσμικό ζήτημα για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, που εκτιμάται πως θα είναι έτοιμο τέλος του χρόνου- αρχές του επόμενου, ενώ το χωροταξικό θα εξεταστεί στη συνέχεια. Αυτό ξεκαθάρισε ο υφυπουργός Εσωτερικών Γιάνης Μπαλάφας σήμερα από το Βόλο, στο πλαίσιο του θεματικού διήμερου συνεδρίου της ΚΕΔΕ για την Αυτοδιοίηκηση που ξεκίνησε το πρωί στο “Ξενία”.

Σε ερώτηση για το ποιο θα είναι το τελικό αποτέλεσμα ώστε τα όρια των δημων και η συνεργασία με το κράτος να είναι αυτό που περιμένουν οι πολίτες ο υφυπουργός εξήγησε: “Όταν ξεκινάς μια φιλόδοξη προσπάθεια πρέπει να έχεις εξασφαλίσει 2-3 πράγματα, τα πιο σημαντικά είναι να ξέρεις που θέλεις να πας και δεύτερον να έχεις εξασφαλίσει συνεννοήσεις και συνεργασίες για να το κάνεις αυτό με τον καλύτερο τρόπο.

Στην περίπτωσή μας ξέρουμε που θέλουμε να πάμε, να δούμε το ζήτημα αρμοδιοτήτων , δήμων πιο κοντά στον πολίτη, πόροι, αναπτυξιακός ρόλος, και στο επίπεδο του πώς εχουμε καλή συνεργασία με τους δήμους, , οπότε το αποτέλεσμα στην προσπάθεια ουσιαστικής βελτίωσης, θα στεφθεί με επιτυχία.

Η βασική μας φιλοσοφία είναι : δήμων πιο προσιτές για τον πολίτη, οι αιρετοί και εργαζόμενοι, να γίνουν πιο άξιοι να υπηρετήσουν το λαό.

Για πρώτη φορά μετά από μια 6ετία σταμάτησε η κατρακύλα των κεντρικών αυτοτελών πόρων, υπήρξε ελάχιστη συμβολική άνοδος  και αυτή θα συνεχιστεί.

Αποφασίστηκε να δούμε πρώτα το θεσμικό ζήτημα και σωστά νομίζω, το χωροταξικό θα το δούμε στη συνέχεια, γιατί αλλιώς δεν θα βλέπαμε τίποτα άλλο.”

Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γ. είπε πως ο υφυπουργός τόνισε ότι η κεντρική διοίκηση ξερει τι πρέπει να κάνει και πώς να το κάνει, ώστε να αναμορφωθεί ο και να μπορέσουν οι δήμοι να έρθουν πιο κοντά στον πολίτη που είναι ο κεντρικός στόχος της α΄βάθμιας αυτοδιοίκησης και πρόσθεσε: ” Ευχόμαστε καταρχήν να συμβαίνει έτσι . Σήμερα γίνεται ένα σημαντικό συνέδριο, που θέλουμε να μετουσιώσει εκείνους τους κανόνες της εγγύτητας και επικουρικότητας για τον πολίτη . Το ζήτημα είναι πως ο πολίτης θα εισπράξει τις αλλαγές του κράτους που πρέπει να γίνει πιο λειτουργικό, σύγχρονο, γρήγορο, αποτελεσματικό, ώστε η Ελλάδα να αλλάξει.

Αυτή η Ελλάδα που ζούμε δεν μας αξίζει, πρέπει να κάνουμε μια Ελλάδα της ανάπτυξης, μια Ελλάδα της Ευρώπης, και αυτό μπορεί να γίνει μόνο όταν οι τοπικές κοινωνίες αναλάβουν τις ευθύνες τους οι ίδιες κι από εκεί και πέρα θα δημιουργήσουμε την τοπική ανάπτυξη και αυτή θα φέρει την ανάπτυξη της χώρας”.

Σε ερώτηση για τη χρηματοδότηση των ΟΤΑ ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ απάντησε ότι ” θα πρέπει να αντιληφθεί η κυβέρνηση ότι το 11,4% που είναι ο μέσος όρος του ΑΕΠ που εισπράττει η αυτοδιοίκηση της Ευρώπης κι εμείς πηγαίνουμε κοντά στο 2%, αυτό πρέπει να αλλάξει. Αν δεν αλλάξει θα μιλάμε για μια μεταρρύθμιση άνευ ουσίας. Η ουσία είναι η χώρα να προχωρήσει μπροστά & να φύγει από τα 7 χρόνια ύφεσης.”

Στη μεταρρύθμιση του Καλλι αναφέρθηκε και ο γ.γ. του Υπουργείου Εσωτερικών Κ. Πουλάκης λέγοντας πως οι δήμαρχοι θέλουν μια τοπική αυτοδιοίκηση με αρμοδιότητες , κοντά στον πολίτη αλλά και οικονομικούς πόρους – χρηματοδότηση.

Βούληση του υπουργείου εσωτερικών , της κυβέρνησης και προεκλογική της δέσμευση είναι να επαναθεσμοποιήσει την τοπική Αυτοδιοίκηση α' και β' βαθμού.

Ο - σύμγωνα με τον γ.γ. του υπουργείου, δημιούργησε περισσότερα προβλήματα από αυτά που ήθελε να λύσει. Με την ψήφιση του νόμου που λέμε παράλληλο πρόγραμμα, θεσμοθετήθηκε μια επιτροπή από στελέχη του υπουργείου, από επιστήμονες, εμπειρογνώμονες, από όλους τους φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης και εργαζόμενους, υπό τη δική μου προεδρία ως γραμματέας του Υπουργείου εσωτερικών, η οποία έχει ξεκινήσει εδώ και 3 μήνες τη δουλειά της και πρέπει μέχρι τέλος του χρόνου να παραδώσει το νέο θεσμικό πλαίσιο.

Οι αλλαγές που συζητάμε στην επιτροπή είναι για μια τοπική αυτοδιοίκηση με περισσότερη δημοκρατία, με εκλογικό σύστημα αναλογικής για να εκλέγονται δημοτικοί και περιφερειακοί σύμβουλοι, με συμμετοχή των πολιτών, της κοινωνίας στη λήψη αποφάσεων, να ξεκαθαρίσουν αρμοδιότητες ανάμεσα σε α΄και β΄βαθμό και στην αποκεντρωμένη διοίκηση, να γίνει απλούστευση των διαδικασιών, με μια τοπική αυτοδιοίκηση που θα έχει και οικονομικά έτσι ώστε να υπάρχει διαφάνεια και λειτουργία που τουλάχιστον για τον α' βαθμό να στραφεί προς τις κοινωνικές δομές.

Τέλος ερωτηθείς για το χωροταξικό ο κ. Πουλάκης επανέλαβε: “Δεν ανοίγουμε το χωροταξικό, αυτό που έχω δηλώσει είναι ότι στο τέλος, σε ακραίες περιπτώσεις ίσως να κάνουμε κάποιες διορθώσεις και μιλάμε κυρίως για μεγάλα ή μεγάλους ορεινούς όγκους , αλλά θα το δούμε στο τέλος του θεσμικού πλαισίου, ενώ για τη Μαγνησία είπε ότι το χωροταξικό θα αφορά τα και ορεινούς όγκους.

 

kede

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση