Βρίσκεστε εδώ:  / FEATURED / ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ / Με τις τωρινές αντικειμενικές ο ΕΝΦΙΑ
Με τις τωρινές αντικειμενικές ο ΕΝΦΙΑ

Με τις τωρινές αντικειμενικές ο ΕΝΦΙΑ

Με τις ισχύουσες αντικειμενικές αξίες και με σταθερό το στόχο είσπραξης (2,65 δισ. ευρώ) θα επιβληθεί και φέτος ο . Ωστόσο, το υπουργείο Οικονομικών επεξεργάζεται σχέδια για να μεταφέρει τα βάρη προς τη μεγαλύτερη ακίνητη περιουσία, στο πλαίσιο της προσπάθειάς του να καταστήσει κάπως «δικαιότερο» τον φόρο για τα 6 εκατομμύρια υπόχρεων.

Χθες, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, κ. Τρ. Αλεξιάδης, υποστήριξε ότι αυτή τη στιγμή γίνεται προεργασία στο υπουργείο Οικονομικών για το περιεχόμενο του , αλλά ξεκαθάρισε πως «η οροφή του φόρου είναι συγκεκριμένη, 2,65 δισ. ευρώ.

Δε μπορούμε να συζητήσουμε επ’ αυτού του θέματος, αλλά σε ό,τι αφορά το περιεχόμενο του φόρου, γιατί στον ΕΝΦΙΑ είναι δύο (σ.σ. κύριος και συμπληρωματικός), και θα δούμε τι ακριβώς θα παίρνουμε από τον έναν και τι από τον άλλον». Τα σχέδια που επεξεργάζεται το υπουργείο Οικονομικών συζητώνται παράλληλα και με τα κλιμάκια των δανειστών που βρίσκονται στην .

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα σχέδια αυτά προβλέπουν των εσόδων από τον συμπληρωματικό ΕΝΦΙΑ, που υπολογίζεται με βάση την αξία της ακίνητης περιουσίας, έναντι των εσόδων από τον κύριο φόρο του ΕΝΦΙΑ, που επιβάλλεται ανά τετραγωνικό μέτρο.

Επίσης, κατά τον αναπληρωτή υπουργό, υπό διαμόρφωση είναι και ο τρόπος με τον οποίο θα πληρωθεί ο ΕΝΦΙΑ. Η καταβολή του φόρου θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί το αργότερο έως τις 29 Φεβρουαρίου 2016. Κάτι που σημαίνει ότι, για να καταβληθεί ο ΕΝΦΙΑ σε πέντε δόσεις, θα πρέπει η πρώτη να πληρωθεί τον Οκτώβριο του 2015. Αν υπάρξει καθυστέρηση, τότε οι δόσεις αποπληρωμής του φόρου θα είναι λιγότερες.

Πάντως, ο κ. Αλεξιάδης κατέστησε σαφές ότι φέτος ο ΕΝΦΙΑ θα υπολογιστεί με βάση τις ισχύουσες αντικειμενικές αξίες. «Στο θέμα με τις αντικειμενικές υπάρχει μια πραγματικότητα, δεν μπορούμε να ξεπεράσουμε την πραγματικότητα, δηλαδή δεν μπορούμε να πατήσουμε ένα κουμπί και να βγουν καινούριες αξίες ή να διορθώσουμε πράγματα ή να χρησιμοποιήσουμε ένα σύστημα εμπορικών αξιών, αντί τις αντικειμενικές και οτιδήποτε άλλο. Δυστυχώς, τα δεδομένα μάς οδηγούν και σε συγκεκριμένες αποφάσεις», δήλωσε και πρόσθεσε ότι «τώρα, όπως ξέρετε, αντιμετωπίζουμε μια πολύ έκτακτη κατάσταση, δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι διαφορετικό». Ωστόσο, άφησε να εννοηθεί ότι οι αντικειμενικές τιμές θα αλλάξουν εντός του 2016.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι προτάσεις που επεξεργάζεται το υπουργείο Οικονομικών για τις στη δομή του φόρου φέτος προβλέπουν:

1. του αφορολόγητου ορίου του συμπληρωματικού φόρου με ταυτόχρονη των συντελεστών του. Αυτήν τη στιγμή, ο συμπληρωτικός φόρος επιβάλλεται σε αστικά ακίνητα με συνολική αξία περιουσίας άνω των 300.000 ευρώ, και οι συντελεστές του κυμαίνονται από 0,1% έως 1%. Μία από τις προτάσεις που επεξεργάζεται το οικονομικό επιτελείο προβλέπει τη του αφορολόγητου ορίου στα 200.000 ευρώ ή στα 250.000 ευρώ, με τους συντελεστές να κυμαίνονται από το 0,3% και να φθάνουν ακόμη και στο 2% για πολύ μεγάλες ακίνητες περιουσίες.

2. στους συντελεστές προσδιορισμού του κύριου φόρου. Εξετάζεται να μειωθούν οι συντελεστές για τις κατοικίες με χαμηλή αντικειμενική αξία (π.χ. μέχρι 1.000 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο). Σε αυτές τις περιπτώσεις, οι συντελεστές φόρου σήμερα είναι 2 έως 2,9 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο. Ταυτόχρονα, όμως, θα αυξηθούν οι συντελεστές στα υψηλότερα κλιμάκια, όπως, για παράδειγμα, στα ακίνητα που βρίσκονται σε περιοχές με τιμή ζώνης άνω των 2.000 ευρώ. Για αυτή την κατηγορία ακινήτων, οι συντελεστές φόρου σήμερα είναι 6 έως 13 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο.

3. Μείωση του φόρου για τα κενά και μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα. Σε αυτές τις περιπτώσεις, ο φόρος του 2014 ήταν μειωμένος κατά 30%. Βέβαια, για διατηρηθεί η μείωση αυτή, ή ακόμα και να αυξηθεί, απαιτείται νέα νομοθετική ρύθμιση.

 

 

πηγή:kathimerini.gr

PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • Σύλληψη ιδιοκτήτη #μπαρ για ανεμβολίαστους πελάτες #μπαρ - https://t.co/7KZL6PAnGE -

  • #φωτιά σε ξερά χόρτα στα Καλά Νερά #ΚαλάΝερά #φωτιά - https://t.co/NXwyLcCRuI -

  • #πολιτική και Ποδήλατο: Η ανάγκη για συνεχή κίνηση #πολιτική - https://t.co/HneMBnthy2 -

"Αλιεύοντας" την είδηση