Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » FEATURED » Mε παλμό το αγροτικό συλλαλητήριο στο Βόλο
Mε παλμό το αγροτικό συλλαλητήριο στο Βόλο

Mε παλμό το αγροτικό συλλαλητήριο στο Βόλο

Μζικό, δυναμικό και με παλμό το αγροτικό συλλαλητήριο που πραγματοποιήθηκε σήμερα το πρωί στο Βόλο από αγρότες του μπλόκου Αερινού, του ορεινού και του κεντρικού Πηλίου. Στο συλλαλητήριο συμμετείχαν αγρότες της περιοχής Βελεστίνου, Ζαγοράς, Λεχωνίων, αλλά και περιοχών του Νοτίου Πηλίου.

Αγροτικά αυτοκίνητα και τέσσερα τρακτέρ συγκεντρώθηκαν αρχικά στον περιφερειακό και στη συνέχεια διέσχισαν κάθετα την πόλη, μέσω της οδού Ιωλκού, στάθμευσαν στο λιμάνι και ακολούθησε πεζή πορεία μέχρι την Περιφερειακή Ενότητα Μαγνησίας όπου επέδωσαν με τα αιτήματά τους. Η παρουσία της Τροχαίας ήταν έντονη, για να διευκολυνθεί η κυκλοφορία των αγροτικών αυτοκινήτων και των τρακτέρ μέσα στην πόλη.

Στην Περιφερειακή Ενότητα Μαγνησίας τους αγρότες ανέμεναν στελέχη του ΚΚΕ με πανό και μουσική, ενώ τη συμπαράστασή της εξέφρασε η Μαγνησίας και Σποράδων Δωροθέα Κολυνδρίνη.

Ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Ζαγοράς Βάιος Κομνηνός ανέφερε ότι οι αγρότες του Πηλίου συντάσσονται με τα αιτήματα της Πανελλαδικής Επιτροπής των μπλόκων και κατέβηκαν στο συλλαλητήριο για να αναδείξουν ζητήματα μιας ιδιαίτερης περιοχής όπως είναι το Πήλιο.«Πιστεύουμε ότι η κυβέρνηση και κάθε κυβέρνηση που περνάει από τον τόπο μας πρέπει να δώσει μεγάλη έμφαση στην αγροτική παραγωγή, είναι φύσει αδύνατο να έχουμε στα χαρτιά μας εδώ και πολλά χρόνια τα ίδια και τα ίδια αιτήματα, χωρίς να βρίσκουν λύση και σωστή αντιμετώπιση», τόνισε.

Ο κ. Κομνηνός χαρακτήρισε κινητοποίηση είναι αρκετά δυναμική αν και έπαιξε κάποιο ρόλο και ο εκφοβισμός με τα αγροτοδικεία που γίνονται, ενώ πρόσθεσε ότι οι αγρότες θέλουν να εκφράσουν την αδικία αυτή. Θεωρούμε ότι δεν πρέπει να υπάρχει αυτό, πρέπει ο αγώνας να είναι ελεύθερος, ο καθένας να εκφράζει με σωστή μορφή αγώνα τα αιτήματά του και να εισακούγεται, επισήμανε.

Η πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Νοτίου Πηλίου Μαρία Μαμούχα , τόνισε ότι και οι αγρότες της περιοχής διαμαρτύρονται για την αντιαγροτική πολιτική της κυβέρνησης, από την οποία περιμένουν να ανταποκριθεί και πρόσθεσε: «Δε σταματάμε τους αγώνες. Θα δημιουργήσουμε επιτροπή αγροτών στη Μαγνησία . Έχει καταλάβει ο κόσμος ότι αν δεν παλέψει, με τα λόγια του καφενέ, λύσεις δε δίνονται”.

Ο Γιώργος Τσακνάκης, πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Άνω Λεχωνίων δήλωσε ότι οι αγρότες της περιοχής συμπαραστέκονται στον δίκαιο αγώνα των συναδέλφων τους, διαμαρτύρονται για τις πολιτικές της κυβέρνησης και προσπαθούν να αναδείξουν κάποια ειδικά προβλήματα του Πηλίου.
«Ένα μείζον ζήτημα που αντιμετωπίσαμε ήταν η προσβολή από το δάκο στις ελιές με αποτέλεσμα Κεντρικό και Νότιο Πήλιο που κατά κύριο λόγο έχει ελιές, να έχει μηδενική παραγωγή και μηδενικό εισόδημα», είπε και πρόσθεσε ότι οι αγρότες ζητούν να σταθεί η πολιτεία στο πλάι τους, ώστε να πάρουν κάποιες αποζημιώσεις γι' αυτή την παραγωγή για την οποία δεν ευθύνονται οι ίδιοι, γιατί υπάρχει η οργανωμένη δακοκτονία που γίνεται από το κράτος, η οποία δε γίνεται σωστά, αργεί η διαδικασία, με αποτέλεσμα το πρόβλημα να διογκώνεται και να έχουμε τα αποτελέσματα της προηγούμενης σοδειάς.

Ένα άλλο ζήτημα για τους αγρότες του Πηλίου είναι οι αθρόες εισαγωγές ελαιολάδου από τρίτες χώρες, με αποτέλεσμα την πτώση τιμών και του εισοδήματός τους. Σε ότι αφορά τον ΕΛΓΑ δεν είναι ικανοποιημένοι από τις περσινές εκτιμήσεις ζημιών στα οπωροφόρα.

Τέλος, ο κ. Τσακνάκης τόνισε ότι με τους δασικούς χάρτες θα χαθούν χρήματα από μη επιλέξιμες εκτάσεις και το κτηματολόγιο, ανεβάζουν το κόστος και δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν την κατάσταση αν δε σταθεί η στο πλευρό τους.

Στο πλευρό των αγροτών η

Τους αγρότες ανέμενε έξω από την Περιφερειακή Ενότητα Μαγνησίας η αντιπεριφερειάρχης Δωροθέα Κολυνδρίνη, που δήλωσε ότι συμπαραστέκεται στα δίκαια αιτήματα των αγροτών με πρώτο και βασικό αίτημα τη του κόστους παραγωγής.

«Είναι σημειολογική στη Νομαρχία καθότι ο διορισμένος Νομάρχης εκπροσωπούσε το κράτος. Εμείς ως εκπροσωπούμε τους αγρότες. Ίσως έχουν εμπιστοσύνη σε μας τελικά ότι έχουμε ευήκωα ώτα και θα προωθήσουμε τα αιτήματά τους προκειμένου οι αγρότες να βρούνε αυτό που τους αξίζει και τους αναλογεί», δήλωσε.

Η Περιφέρεια Θεσσαλίας με ψηφίσματα και με έργα προσπαθεί με τον τρόπο της να τους βοηθήσει. «Τα αιτήματα που εναπόκεινται στους καθ' ύλην αρμόδιους θα προωθηθούν από εμάς και θα διεκδικήσουμε από κοινού λύσεις στα αιτήματά τους που είναι δίκαια», ανέφερε η κα Κολυνδρίνη.

Το ΚΚΕ

Ο ς Μαγνησίας του ΚΚΕ Κώστας Στεργίου, ανέφερε ότι τα εργατικά σωματεία είναι αλληλέγγυα στον αγώνα των αγροτών γιατί είναι κοινός αγώνας αγροτών και εργατών.

Όπως είπε, οι που παίρνουν φθηνά τα αγροτικά προϊόντα είναι αυτοί που πληρώνουν μισθούς πείνας και συμπλήρωσε: «Οι πουλάνε πανάκριβα τα αγροτικά προϊόντα. Έχουμε κοινό αγώνα και κοινό αντίπαλο την Ε.Ε. που ξεκληρίζει αγρότες κι επιβάλλει εργασιακή ζούγκλα στους χώρους δουλειάς. Έχουμε κοινό αντίπαλο την κυβέρνηση. Εργατιά κι αγροτιά μια φωνή και μια γροθιά είναι εδώ για να τσακίσει την αδιαλλαξία της κυβέρνησης».

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση