Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » FEATURED » Με μπόνους βγαίνουν στη σύνταξη 30.000 ασφαλισμένοι
Με μπόνους βγαίνουν στη σύνταξη 30.000 ασφαλισμένοι

Με μπόνους βγαίνουν στη σύνταξη 30.000 ασφαλισμένοι

ΡΟΥΛΑ ΣΑΛΟΥΡΟΥ

«Τρέχουν» να σώσουν ό,τι διασώζεται από την προσωπική τους διαφορά περίπου 30.000 από τον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα.

Η πρόσφατη κυβερνητική παρέμβαση που καταργεί τις μειώσεις στις συντάξεις, έκρυβε μια ευχάριστη έκπληξη και για μια μερίδα νέων συνταξιούχων, που βγήκαν ή θα βγουν στη σύνταξη με βάση τον νόμο Κατρούγκαλου, έως το τέλος του 2018. Και αυτό γιατί όσοι αποχωρήσουν εντός του με ποσό σύνταξης που υπολείπεται σε ποσοστό άνω του 20% του ποσού που θα ελάμβαναν με βάση τον παλιό τρόπο υπολογισμού, δικαιούνται το 25% αυτής της διαφοράς.

Πρόκειται για ένα μπόνους προσαύξησης που προβλέφθηκε αρχικά στον νόμο Κατρούγκαλου. Στη συνέχεια, με τον νόμο Αχτσιόγλου – Τσακαλώτου του 2017 η προσαύξηση αυτή προβλέφθηκε να κοπεί, μαζί με τις υπόλοιπες προσωπικές διαφορές, από την 1η Ιανουαρίου 2019. Και πλέον, με το που αναμένεται να ψηφιστεί την Τρίτη, διασώζεται για όσους αποχωρήσουν έως το τέλος του 2018. Προσοχή όμως, οι ειδικοί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου και ξεκαθαρίζουν ότι δεν συμφέρει όλους η αποχώρηση στη σύνταξη.

Στους… τυχερούς – άτυχους με τις μεγάλες περικοπές συγκαταλέγονται 6 κατηγορίες ασφαλισμένων, οι οποίοι αν υποβάλουν αίτηση συνταξιοδότησης μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου κερδίζουν ένα τμήμα από την προσωπική διαφορά που δικαιούνται και οι παλαιοί συνταξιούχοι. Εκτιμάται δε, ότι εάν υποβάλουν αίτηση συνταξιοδότησης εντός του ασφυκτικού χρονοδιαγράμματος, το όφελος κατά μέσον όρο θα είναι στα 50 ευρώ, ενώ σε κάποιες ακραίες περιπτώσεις ενδέχεται να προσεγγίζει και τα 250 ευρώ.

Βάσει των προωθούμενων αλλαγών, το «μπόνους» θα συνοδεύει τους συνταξιούχους για τα επόμενα χρόνια. Και συγκεκριμένα, έως ότου εξαλειφθεί μαζί με τις υπόλοιπες προσωπικές διαφορές των άλλων συνταξιούχων.

Στην πράξη, η σύνταξη θα παραμείνει «παγωμένη» έως το τέλος του 2022, όπως όλες οι συντάξεις. Στη συνέχεια, όταν οι συντάξεις των νέων συνταξιούχων και όσων δεν έχουν «προσωπική διαφορά» θα ξεκινήσουν να αυξάνονται (από 1η Ιανουαρίου 2023 βάσει του νόμου και εφόσον η πορεία του ΑΕΠ και του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή το επιτρέψει), το μπόνους αυτό θα μειώνεται μέχρι να μην υπάρχει πια.

Η «ευκαιρία» αφορά όσους έχουν ήδη θεμελιωμένα συνταξιοδοτικά δικαιώματα και εφόσον υποβάλουν αίτηση συνταξιοδότησης θα διασώσουν ένα τμήμα της προσωπικής τους διαφοράς, όπως είναι οι δημόσιοι υπάλληλοι που μπορούν να συνταξιοδοτηθούν με 35 ή και περισσότερα έτη ασφάλισης, υπάλληλοι κατηγοριών τεχνολογικής ή πανεπιστημιακής εκπαίδευσης με 30 έως 35 έτη ασφάλισης, του πρώην ΤΕΒΕ, καθώς και του πρώην Ταμείου Νομικών, του πρώην ΕΤΑΑ – ΤΣΜΕΔΕ και του πρώην ΕΤΑΑ – ΤΣΑΥ, που μπορούν να συνταξιοδοτηθούν με 30 ή και περισσότερα έτη ασφάλισης. Να σημειωθεί ότι με τη διάταξη που ψηφίζεται την Τρίτη, συνολικά εκτιμάται πως 1,4 εκατ. συνταξιούχοι διασώζονται από τις περικοπές, 620.000 συνταξιούχοι θα δουν μικρές αυξήσεις, ενώ και κάποιες χιλιάδες νέων συνταξιούχων, που βγήκαν με τον νόμο Κατρούγκαλου στη σύνταξη, θα διασώσουν τις προσωπικές τους διαφορές.

Βάσει του σχεδιασμού του υπουργείου Εργασίας, οι κύριες συντάξεις Ιανουαρίου θα καταβληθούν σε όλους τους συνταξιούχους πριν από τα Χριστούγεννα και συγκεκριμένα στις 19 Δεκεμβρίου για τους συνταξιούχους ελεύθερους επαγγελματίες και αγρότες και στις 21 Δεκεμβρίου για όλους τους υπόλοιπους. Αλλά και οι επικουρικές θα καταβληθούν από το ΕΤΕΑΕΠ σε όλους τους δικαιούχους, στις 27 Δεκεμβρίου.

Πηγή: kathimerini.gr
[Fancy_Facebook_Comments language="el_GR"]
PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • Συνεργασία με επαγγελματίες αδειούχους πιστοποιημένους ψυκτικούς - https://t.co/GL74PT5ehT -

  • Διεξαγωγή Πανελλαδικών Εξετάσεων Γενικών Λυκείων στη Μαγνησία #πανελλαδικέςεξετάσεις - https://t.co/uQbSVNTRUd -

  • Εθελοντική αιμοδοσία στην Κάτω Γατζέα #ΕθελοντικήΑιμοδοσία #ΚάτωΓατζέα - https://t.co/99dUuzrwsv -

"Αλιεύοντας" την είδηση