Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » FEATURED » Με λαμπρότητα γιορτάστηκαν τα Θεοφάνεια στον Βόλο
Με λαμπρότητα γιορτάστηκαν τα Θεοφάνεια στον Βόλο

Με λαμπρότητα γιορτάστηκαν τα Θεοφάνεια στον Βόλο

Με την δέουσα λαμπρότητα και μεγαλοπρέπεια εορτάστηκε στην εκκλησία της Δημητριάδος η μεγίστη εορτή των Θεοφανείων, με τον λαό  να συρρέει στους ναούς και στην παραλία του Βόλου , υπό εξαιρετικές καιρικές συνθήκες.

Επίκεντρο του εορτασμού ήταν ο Μητροπολιτικός  ναός Αγίου Νικολάου, όπου την παραμονή της εορτής τελέστηκε ο Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός, χοροστατούντος του επισκόπου Ολβίας  Επιφανίου. Τον πανηγυρικό της ημέρας κήρυξε ο πρωτ. Απόστολος Ντόκος, εφημέριος του ναού Ευαγγελιστρίας Ν. Ιωνίας.

Ανήμερα της εορτής τελέστηκε η Πανηγυρική Θεία Λειτουργία, ιερουργούντος του μητροπολίτου Δημητριάδος  Ιγνατίου, παρουσία  πιστών.

Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας τελέστηκε η Ακολουθία του Μεγάλου Αγιασμού των Θεοφανείων, παρουσία της Υφυπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων  Ζέττας Μακρή, του Υφυπουργού παρά τω Πρωθυπουργώ . Χρήστου Τριαντόπουλου, των Βουλευτών Μαγνησίας  Κώστα Μαραβέγια, Αλέξανδρου Μεϊκόπουλου και Κατερίνας Παπανάτσιου, του περιφερειάρχου Θεσσαλίας  Κώστα Αγοραστού, της Αντιπεριφερειάρχου Μαγνησίας και Βορείων Σποράδων   Δωροθέας Κολυνδρίνη, του δημάρχου Βόλου , των επικεφαλής των Στρατιωτικών, Λιμενικών, Αστυνομικών και Πυροσβεστικών Αρχών και εκπροσώπων φορέων και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Ακολούθησε η Λιτάνευση του Σταυρού και της Ιεράς Εικόνος της Βαπτίσεως του Κυρίου προς την παραλία της πόλης, υπό τους ήχους της Φιλαρμονικής του Δήμου Βόλου, συνοδεία Στρατιωτικού Αγήματος.

Ο επίσκοπος, επιβιβασθείς επί ειδικώς ευπρεπισμένου σκάφους, τέλεσε την Ακολουθία της καταδύσεως του Σταυρού στην θάλασσα του Παγασητικού και ευλόγησε τα ύδατα. Την ίδια στιγμή, 11  άνδρες έπεσαν στην θάλασσα και με ευλάβεια ασπάστηκαν τον Σταυρό, συνεχίζοντας την μακρά και όμορφη αυτή παράδοση, που συνδέεται με τον εορτασμό των Θεοφανείων όπου, στην γη, ζουν Έλληνες Ορθόδοξοι Χριστιανοί.

Στον χαιρετισμό του, από του σκάφους, ο μητροπολίτης επεσήμανε ότι με την εορτή των Θεοφανείων «γίνεται ορατή η παρουσία του Τριαδικού Θεού στη ζωή μας. Ο Υιός, που έγινε για εμάς, ο Θεός Πατήρ, που ευδοκεί και αναγνωρίζει τον  Υιό Του και το Άγιο Πνεύμα, που έρχεται για να φωτίσει όλο τον κόσμο. Τούτη την ξεχωριστή χρονιά, κατά την οποία βρισκόμαστε και πάλι όλοι μαζί, ευλογούμε τον Θεό, γιατί, όσο κι αν δεχθήκαμε πειρασμούς και ζήσαμε περιπέτειες, τελικά κρατήσαμε την ενότητά μας και ελπίζουμε για το . Η αυτή είναι η γιορτή της αλήθειας του Θεού, που εμπνέει τις καρδιές μας. Όσο πιστεύουμε, δεν φοβόμαστε και μπορούμε, έχοντας την ελευθερία μέσα μας, να μιμούμαστε την αγάπη του Θεού, η αγάπη να γίνεται τρόπος ζωής. Σας παρακαλώ, τούτη χρονιά ας αρνηθούμε κάθε είδους βία στην κοινωνία μας, ιδιαίτερα μέσα στην . Ας δώσουμε τον καλύτερό μας εαυτό, να προστατέψουμε την , ιδίως τα παιδιά μας. Έχω μεγάλη αγωνία για τα παιδιά μας, που γίνονται συχνά, τα θύματα του αμαρτωλού μας βίου, του ελλείμματος αγάπης. Γι' αυτό, σας καλώ όλους σε ενότητα, οι γονείς να μη σταματούν να δίδουν αγάπη και στοργή στα παιδιά τους, οι εκπαιδευτικοί να στηρίζουν τα παιδιά μας, όλοι να προσευχηθούμε να μην έχουμε βίαια επεισόδιο, να βιώσουμε την αληθινή συνύπαρξη και ενότητα. Δεν έχουμε τίποτα να φοβηθούμε. Ο Θεός είναι μαζί μας. Το Άγιο Πνεύμα να φωτίζει όποιον δέχεται την πίστη και την παρουσία Του στην ζωή μας. Οι ναυτικοί μας να έχουν καλούς πλόες, οι Λιμενικοί μας να έχουν δύναμη για να σώζουν ζωές όπου καλούνται».

Μετά το πέρας της ακολουθίας, ο   κ. Ιγνάτιος μετέβη στο το Βόλου, όπου ευλόγησε την Βασιλόπιτα του Λιμενικού Σώματος.

Στην “Τρύπα” Γορίτσας Βόλου

Κατάμεστος  ήταν ο ναός  της ς “Τρύπα” Γορίτσας Βόλου όπου το πρωί της Παρασκευής έγινε η εκδήλωση των Θεοφανίων. Πολλοί ήταν και οι κολυμβητές που έπεσαν για τον σταυρό, καθώς ήταν περίπου 20, ανάμεσά τους πολλές . Ιδιαίτερα χαρακτηριστικό είναι ότι δύο 12χρονοι, η Τάνια Τεντόγλου και ο Γιάννος Μακρυγιάννης, δεν δίστασαν και βούτηξαν για όσα λεπτά κράτησε η διαδικασία.
Ο ΝΟΒ Αργοναύτες διέθεσε τις εγκαταστάσεις του στους κολυμβητές, και έβγαλε στο λιμάνι δεκάδες βάρκες με κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης.
Ο σταυρός ρίχτηκε 3 φορές στη θάλασσα και κατά σειρά τον έπιασαν, αρχικά η Γιώτα Γεωργαλά, κατόπιν ο Γιώργος Δοδόλιας, και στη συνέχεια η Βάσω Σιδέρη. Οι κολυμβητές αυτοί, είναι μέλη των Συλλόγων Χειμερινών Κολυμβητών Βόλου Ιάσονας, Νηρέας, και Ιάσονας αντίστοιχα.
Μετά το πέρας της εκδήλωσης, οι υπεύθυνοι υποδέχθηκαν τους κολυμβητές που έπεσαν για τον σταυρό στο ναό όπου τους κέρασαν  και τους δώρισαν αναμνηστικά.
PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση