Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΕΛΛΑΔΑ » ΠΟΛΙΤΙΚΗ » Mε κλειστά χαρτιά ο Αλ. Τσίπρας για το Συμβούλιο Αρχηγών
Mε κλειστά χαρτιά ο Αλ. Τσίπρας για το Συμβούλιο Αρχηγών

Mε κλειστά χαρτιά ο Αλ. Τσίπρας για το Συμβούλιο Αρχηγών

Σε δεύτερη μοίρα τοποθετούνται για τον οι εξελίξεις στην κεντρική πολιτική σκηνή, οι οποίες, άλλωστε, μέχρι και αύριο, οπότε και ολοκληρώνεται ο κύκλος των διερευνητικών εντολών, θεωρούνται από την κυβερνητική και κομματική ηγεσία προδιαγεγραμμένες και αναμενόμενες. Το ενδιαφέρον του Μεγάρου Μαξίμου εστιάζεται στην απόφαση που θα ληφθεί την Πέμπτη αναφορικά με τη σύγκληση ή όχι συμβουλίου πολιτικών αρχηγών. Στενοί συνεργάτες του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα τονίζουν ότι η σχετική απόφαση επαφίεται αποκλειστικά στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο. Ωστόσο, η κυβερνητική ηγεσία εκτιμά ότι δεν έχει νόημα η σύγκληση του συμβουλίου πολιτικών αρχηγών, καθώς έχει διαπιστωθεί η αδυναμία σχηματισμού άλλης κυβέρνησης από την παρούσα Βουλή και ότι η επιμονή των κ. Ευ. Μεϊμαράκη και Π. Λαφαζάνη να γίνει η εδράζεται απολύτως στη βούλησή τους να καθυστερήσουν όσο μπορούν τις διαδικασίες, προκειμένου να μετατεθεί κατά το δυνατόν η των πρόωρων εκλογών. Ο κ. Τσίπρας δεν ανοίγει τα χαρτιά του ως προς τη συμμετοχή του ή μη στο συμβούλιο, εφόσον αυτό τελικά γίνει, και συνεργάτες του αναφέρουν ότι η τελική απόφαση θα ληφθεί αφού ενημερωθεί από τον κ. Παυλόπουλο για τις τελικές αποφάσεις του.

Οι προτεραιότητες στην κυβερνητική και κομματική ηγεσία στρέφονται για την στο εσωτερικό του κόμματος, όπου επιχειρείται να γίνει καταγραφή και αποτύπωση των απωλειών που προκαλούνται τόσο από την αποχώρηση της ομάδας Λαφαζάνη, όσο και από τη φυγή μεμονωμένων στελεχών. Κεντρικός στόχος είναι στη δεδομένη συγκυρία να αποτραπεί η διαμόρφωση τος εκτεταμένης «απος» στελεχών, το οποίο εκτιμάται ότι μπορεί να λειτουργήσει πολλαπλασιαστικά και να βγει εκτός ελέγχου. Βεβαίως, όπως επισημαίνουν έμπειρα κομματικά στελέχη, η πραγματική των απωλειών σε μέλη και στελέχη του κομματικού μηχανισμού, σε κάθε επίπεδο, θα διαμορφωθεί το Σαββατοκύριακο, στην πανελλαδική συνδιάσκεψη, η οποία συγκαλείται πρωτίστως για τον λόγο αυτό και δευτερευόντως για τη διαμόρφωση του προγραμματικού προεκλογικού πλαισίου.

Στις ημέρες που μεσολαβούν μέχρι το Σαββατοκύριακο, δύο είναι οι παράμετροι που εκτιμάται ότι μπορούν να επιδράσουν καθοριστικά στην τελική εικόνα: κατ' αρχάς οι νυν βουλευτών που δεν επιθυμούν να είναι εκ νέου υποψήφιοι. Χθες, στην ομάδα αυτή προστέθηκε ο Αρκαδίας Κώστας Ζαχαριάς. Αν και στην Κουμουνδούρου σχολιάζουν ότι δεν μπορούν να ενταχθούν όλες οι περιπτώσεις στην ίδια κατηγορία, καθώς μπορεί κάποιοι βουλευτές να επιλέγουν να μην είναι στις λίστες ακόμη και για προσωπικούς ή άλλους λόγους, είναι δεδομένο ότι για την κοινή γνώμη οι συνδέονται με διαφωνίες στις κυβερνητικές επιλογές του τελευταίου διαστήματος και τη στροφή που έκανε η κυβέρνηση με την υπογραφή και ψήφιση του τρίτου μνημονίου. Σύμφωνα με την εικόνα που έχουν στην κομματική ηγεσία, αναμένεται ότι θα υπάρξουν μερικοί ακόμα βουλευτές που θα εκδηλώσουν τις αμέσως επόμενες ημέρες την απόφασή τους να μην είναι εκ νέου υποψήφιοι.

Η ομάδα των «53»

Η δεύτερη παράμετρος που αξιολογείται ως σημαντική είναι πώς θα επιλέξει να λειτουργήσει, τελικά, η ομάδα των «53», τα μέλη της οποίας στην Αθήνα αναμένεται να συνεδριάσουν σήμερα ή αύριο. Η εικόνα που υπάρχει είναι ότι στο εσωτερικό της ομάδας έχουν εκφραστεί όλες οι απόψεις, από τη συμπόρευση με τις επιλογές της ηγετικής ομάδας, υπό προϋποθέσεις, μέχρι την αποχώρηση, ακόμα και τη δημιουργία ενός νέου πολιτικού σχήματος. Εκτιμάται ως πιθανότερη εξέλιξη μια διάσπαση των «53», καθώς δείχνει εξαιρετικά δύσκολο να επιτευχθεί συγκερασμός των διαφορετικών θέσεων που διατυπώνονται.

Πηγή: kathimerini.gr

 

"Αλιεύοντας" την είδηση