Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΥΓΕΙΑ » ΔΙΑΤΡΟΦΗ » Με υγεία και ευεξία φέτος το Καλοκαίρι
Με υγεία και ευεξία φέτος το Καλοκαίρι

Με υγεία και ευεξία φέτος το Καλοκαίρι

ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΕΙ Η  ΚΛΙΝΙΚΗ ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΟΣ ΠΕΠΗ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ

Το Καλοκαίρι μπήκε στη μας,ο υδράργυρος ανεβαίνει κι όλα αυτά συνιστούν μια διαφορετική διατροφή,πιο «ελαφριά» και λιγότερο θερμογενετική.

Ο «θεός» ήλιος και  τα καθημερινά παιχνιδίσματά μας στις πανέμορφες ακτές και θάλασσές μας απαιτούν ένα ισχυρό αντίδοτο-αντίβαρο ώστε το φετινό Καλοκαίρι να είναι απολαυστικό χωρίς παρενέργειες.Κι αυτό δεν είναι άλλο από μια σωστή  διατροφή,κατάλληλη για την εποχή.

Τι πρέπει  να κάνουμε ώστε να περάσουμε ένα υγιεινό κι ευχάριστο Καλοκαίρι,χωρίς επιπλέον περιττά κιλά που θα κάνουν δύσκολη τη μας και την καθημερινότητά μας ,η οποία έτσι κι αλλιώς γίνεται αφόρητη πολλές φορές από τις υψηλές θερμοκρασίες;

Όπως είναι γνωστό,το Καλοκαίρι,η απώλεια νερού από το σώμα μας  είναι μεγαλύτερη,λόγω της αυξημένης εφίδρωσης  που προκαλεί ο ανεβασμένος υδράργυρος.

Η δίψα,δυστυχώς,δεν αποτελεί τον καλύτερο δείκτη αφυδάτωσης.Όταν την αισθανόμαστε έχουμε ήδη μια ήπια αφυδάτωση,η οποία είναι αρκετή ώστε να επηρεάσει τις πνευματικές μας λειτουργίες  και ταυτόχρονα να προκαλέσει ήπιους πονοκεφάλους,ξηροστομία και δυσφορία.

Θα  πρέπει να γνωρίζουμε ότι  το 20%  των καθημερινών αναγκών μας  σε υγρά καλύπτεται  από τα τρόφιμα και κυρίως από τα φρούτα και τα που είναι πλούσια σε νερό και το υιπο 80%  από υγρά όπως  το γάλα οι χυμοί,ο καφές,το τσάϊ,τα αναψυκτικά και φυσικά το νερό!

Εδώ να υπογραμμίσω ότι τα φρούτα και τα θα πρέπει να είναι η κατ' εξοχήν  καλοκαιρινή τροφή,δεδομένου ότι περιέχουν μέχρι και 95% νερό και επιπλέον είναι πλούσια σε κάλιο,έναν ηλεκτρολύτη που χάνεται με τον ιδρώτα και είναι σημαντικός για την ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης.
Ενδεικτικά σας ενημερώνω  ότι μια μερίδα  καλοκαιρινών φρούτων αποτελείται είτε από δυο  σύκα, είτε από 12 κεράσια ή μια φέτα μέτρια πεπονιού ή τρία βερίκοκα ή ένα μέτριο ροδάκινο ή ένα μέτριο γιαρμά  είτε από μια λεπτή φέτα καρπούζι.

Ωστόσο,όσο χρήσιμα για τον ανθρώπινο οργανισμό είναι όλα τα  υγρά, που αναφέρω πιο πάνω,τόσο αρνητικά επιδρούν τα τα οποία προκαλούν αφυδάτωση,οπότε θα πρέπει να καταναλώνονται σε ελάχιστες ποσότητες και κυρίως κατά τις βραδινές ώρες.

Στο σημείο αυτό είναι χρήσιμο να γνωρίζουν οι λάτρεις του αλκοόλ τις θερμίδες που περιέχουν κάποια ποτά που καταναλώνονται συνήθως: ένα ποτήρι κρασί ισούται με 100 θερμίδες, ένα ποτήρι μπύρα με 110 θερμίδες, μια μερίδα ούζο με 150 θερμίδες, μια μερίδα ουί και μια μερίδα βότκα με 200 θερμίδες αντίστοιχα.

Επίσης κατά τους καλοκαιρινούς μήνες συνιστάται να  καταναλώνουμε φαγητά χωρίς λίπη και  χωρίς πολλά καρυκεύματα ,τα οποία αυξάνουν  τη θερμοκρασία του σώματος και προκαλούν δυσφορία.

Ιδιαίτερα τις πολύ ζεστές μέρες,τα μεσημεριανά γεύματα  θα πρέπει να είναι πλούσια σε υδατάνθρακες οι οποίοι εμπεριέχονται σε τροφές όπως  ζυμαρικά,ρύζι,πατάτα,συνοδευόμενα είτε από λαχανικά και  ψάρι  ή άπαχο τυρί ή .

Αντιθέτως,κατά τις βραδινές ώρες ο οργανισμός μπορεί να λαμβάνει πρωτεΐνες  οι οποίες εμπεριέχονται – εκτός από το ψάρι και  το  κοτόπουλο(περιέχουν πρωτεΐνες με ελάχιστο  λίπος)  και στο  κόκκινο κρέας.

Κλείνοντας,θα σας προέτρεπα να πάρετε μαζί με τις  καλοκαιρινές σας αποσκευές όλες τις παραπάνω ,με την ευχή να απολαύσετε το απέραντο ελληνικό γαλάζιο και την μεσογειακή γαστρονομία με υγεία και ευεξία!

Καλό Καλοκαίρι

*Η Πέπη είναι κλινική διαιτολόγος –διατροφολόγος,  BSc  Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο Αθηνών.

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση