Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΕΛΛΑΔΑ » ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ » Με ενιαία φορολογική κλίμακα μισθοί, συντάξεις, ενοίκια
Με ενιαία φορολογική κλίμακα μισθοί, συντάξεις, ενοίκια

Με ενιαία φορολογική κλίμακα μισθοί, συντάξεις, ενοίκια

Την κατάργηση των φοροαπαλλαγών που δεν έχουν κοινωνικό χαρακτήρα, καθώς και ριζικές αλλαγές στις κλίμακες φορολογίας εισοδήματος για μισθωτούς, συνταξιούχους, εισοδηματίες, προανήγγειλαν χθες ο υπουργός Οικονομικών Ευκλ. Τσακαλώτος και ο αναπληρωτής υπουργός Γ. Χουλιαράκης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ένα από τα σενάρια που εξετάζονται είναι η δημιουργία ενιαίας φορολογικής κλίμακας για εισοδήματα που προκύπτουν από μισθούς, συντάξεις κινητές αξίες και ακίνητα. Μάλιστα, σχεδιάζεται η θέσπιση αφορολογήτου ορίου για λίγους και συγκεκριμένα για φορολογουμένους με εισόδημα που ανέρχεται στις 9.000 – 12.000 ευρώ (δεν έχει αποφασιστεί ακόμη το ύψος του αφορολογήτου). Οσοι έχουν υψηλότερα εισοδήματα θα πληρώνουν φόρο από το πρώτο ευρώ με πολύ χαμηλό συντελεστή και ενδεχομένως ο τελικός φόρος να παραμείνει στα σημερινά επίπεδα, τουλάχιστον για όσους βρίσκονται στα μεσαία εισοδήματα.

Οπως ανέφερε ο κ. Χουλιαράκης, με τη φορολογική μεταρρύθμιση, στόχος είναι η μείωση των ανισοτήτων ή η καλύτερη κατανομή του δημοσιονομικού βάρους. «Εχουμε ήδη συνεργασία για την αναθεώρηση του φόρου εισοδήματος με στόχο να γίνει πιο προοδευτικός, να απαλειφθούν εξαιρέσεις που είναι άδικες ή παλιές, ξεπερασμένες και να ξαναδούμε το θέμα της διαφοράς των φορολογικών συντελεστών με βάση την πηγή του φόρου εισοδήματος, που νομίζουμε ότι έχει οδηγήσει σε μεγάλη απώλεια εσόδων», τόνισε χαρακτηριστικά ο αναπληρωτής υπουργός.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το προηγούμενο διάστημα, το οικονομικό επιτελείο της υπηρεσιακής κυβέρνησης είχε καταθέσει διάφορες προτάσεις στα τεχνικά κλιμάκια που σχετίζονται με τoυς συντελεστές και τις φορολογικές κλίμακες. Αλλωστε, οι δύο υπουργοί που διαπραγματεύονταν είναι και στο σημερινό οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης (κ. Γ. Χουλιαράκης και Τρ. Αλεξιάδης). Ειδικότερα, τα σχέδια της κυβέρνησης στον τομέα της φορολογίας προβλέπουν:

• Φοροαπαλλαγές: Εξετάζεται η κατάργηση των περισσότερων φοροαπαλλαγών που εφαρμόζονται σήμερα με στόχο τη δημιουργία ενός απλούστερου φορολογικού συστήματος και τη χορήγηση άμεσων ενισχύσεων στους φορολογουμένους που τις έχουν ανάγκη. Οι φοροαπαλλαγές που ισχύουν σήμερα ανέρχονται σε 700 και κοστίζουν στον προϋπολογισμό περί τα 3,6 δισ. ευρώ (μαζί με τις απαλλαγές του ΦΠΑ που καταργούνται σταδιακά).

• Φορολογική κλίμακα Δημιουργία ενιαίας φορολογικής κλίμακας για τους μισθωτούς, τους συνταξιούχους και όσους έχουν εισοδήματα από ενοίκια και κινητές αξίες. Αν και το 3ο Μνημόνιο προβλέπει την αύξηση των συντελεστών για τα εισοδήματα από ακίνητα, ωστόσο εξετάζεται να φορολογηθούν με ενιαία κλίμακα.

Συγκεκριμένα, το νέο πρόγραμμα που ψήφισε η Βουλή ορίζει ότι ο συντελεστής για ετήσιο εισόδημα από ακίνητα έως 12.000 ευρώ θα αυξηθεί από το 11% στο 15% και ο υψηλός, για ποσά εισοδημάτων από ακίνητα πάνω από τις 12.000 ευρώ, θα αυξηθεί από το 33% στο 35%.

Ως προς το ύψος του αφορολογήτου ορίου, θα αφορά μόνο όσους έχουν ετήσιο εισόδημα 9.000 – 12.000 ευρώ, ανάλογα με τις αντοχές της ελληνικής οικονομίας. Οι υπόλοιποι φορολογούμενοι θα φορολογούνται από το πρώτο ευρώ. Στο σχέδιο που είχαν επεξεργαστεί το οικονομικό επιτελείο και τεχνικά κλιμάκια περιλαμβάνονται πολλά κλιμάκια με χαμηλούς συντελεστές.

 

 

 

πηγή:kathimerini.gr

PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • Διημερίδα για το τουριστικό προϊόν στη Σκιάθο από το Επιμελητήριο Μαγνησίας #Σκιάθος… - https://t.co/h3NuKiRktJ -

  • Συγκέντρωση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Μαγνησίας στον Βόλο #ΣΥΡΙΖΑΠΣΜαγνησίας - https://t.co/RjLD4n3XCN -

  • Η Νίκη Βόλου σε λαϊκό αγώνα δρόμου #ΓΣΝΙΚΗΒΟΛΟΥ - https://t.co/6KvtNctsLa -

"Αλιεύοντας" την είδηση