Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » FEATURED » Με ειρωνικό πανό υποδέχθηκε η πλειοψηφία στο ΔΣ Βόλου τον Κ. Γαργάλα
Με ειρωνικό πανό υποδέχθηκε η πλειοψηφία στο ΔΣ Βόλου τον Κ. Γαργάλα

Με ειρωνικό πανό υποδέχθηκε η πλειοψηφία στο ΔΣ Βόλου τον Κ. Γαργάλα

Επέστρεψε στις συνεδριάσεις του Δημοτικού συμβουλίου Βόλου, ο νεξάρτητος σύμβουλος Κ. Γργάλας και σύμβουλοι της πλειοψηφίας τον υποδέχθηκαν με ένα ειρωνικό πανό που έγραφε “Wellcome  σύντροφε Γαργάλα”.

Το πανό είχαν αναρτήσει οι  δημοτικοί σύμβουλοι  Μ. Καπουρνιώτης και Χ. Στεφόπουλος και ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Γ. Μουλάς ζήτησε να κατέβει, ενώ  καλωσορίζοντας την επάνοδο του Κ. Γαργάλα, είπε:«κατάλαβε το λάθος του. Ας ελπίσουμε να το καταλάβουν και οι άλλοι. Όσοι απέχουν του Δημοτικού Συμβουλίου σήμερα δεν πρέπει να πάρουν ούτε έναν σταυρό. Ο λαός του Βόλου δεν πρέπει να τους τιμήσει με τον σταυρό του».

Ο ανεξάρτητος σύμβουλος Κ. Γαργάλας βρέθηκε σήμερα ξανά στα έδρανα του Δημοτικού Συμβουλίου Βόλου μετά την απόφασή του να διαφοροποιηθεί από την ομάδα των δημοτικών συμβούλων της αντιπολίτευσης που απέχουν από τις συνεδριάσεις  σε ένδειξη πολιτικής διαμαρτυρίας για τη στάση και τους χειρισμούς της δημοτικής αρχής.

Ακολούθησε η  πρόταση του δημοτικού συμβούλου Αρ. Δουλόπουλου να συζητηθεί στο σώμα η απομάκρυνση του στρατοπέδου Γεωργούλα, ο κ. Μουλάς είπε ότι αυτό αφορά την κεντρική κυβέρνηση.

Κόντρα Μπέου-Νάνου

Εν τω μεταξύ ένταση επικράτησε με αφορμή την απάντηση στην επερώτηση  της ΛΑΣ για τους σχολικούς φύλακες, που δεν τους αποδίδονται τα που δικαιούνται από τότε που απολύθηκαν μέχρι και  την επαναπρόσληψή τους.

Η  εκπρόσωπος των σχολικών φυλάκων κ. Γαλάζιου, είπε ότι οι σχολικοί φύλακες είναι δύο χρόνια σε περιπέτεια και θέλουν αν δουν τι θα κάνει ο Βόλου για να πάρουν τα χρήματά τους.

Ο δήμαρχος Βόλου απάντησε  ότι έχει καταθέσει δύο έγγραφα προς το αρμόδιο υπουργείο Εσωτερικών αλλά δεν έλαβε απάντηση και κατηγόρησε τη ΛΑΣ ότι  κάνει επερωτήσεις μόνο για το θεαθείναι, ενώ γνωρίζει ότι αυτό δεν αποτελεί υποχρέωση του δήμου. «Έστειλα επιστολή στο υπουργείο, απάντηση δεν πήρα. Οι πληρωμές έρχονται από τους , αν δεν έρθουν τα , δεν μπορώ να σας πληρώσω. Δεσμεύομαι να πληρώσω δικηγόρο από την τσέπη μου, για να βρεθεί φόρμουλα και αν υπάρχει, να πληρωθείτε. Οποιαδήποτε εκταμίευση από άλλους κωδικούς είναι παράνομη. Δεν θα πάω εγώ κατηγορούμενος για να γελάει ο Νάνος και ο Γαργάλας Βρείτε μου πάτημα και θα λυθεί το θέμα σε δύο ώρες».

Ακολούθησε φραστικός “πόλεμος”  σε υψηλούς τόνους και με προσβλητικές εκφράσεις μεταξύ του Αχ. Μπέου και του Απ. Νάνου,όταν ο πρώτος  του είπε να δώσει αυτός τα χρήματα στους σχολικούς φύλακες από τα χρήματα του ΕΣΠΑ που πήρε για την ανέγερση ξενώνα στην Κουκουράβα και ο δεύτερος  του απάντησε «να τα δώσεις εσύ από το Στοίχημα».

 

 Κατά πλειοψηφία η κυκλοφοριακή μελέτη για τη διαμόρφωση των οδών Ζάχου-Καραμπατζάκη

Επίσης στην σημερινή συνεδρίαση, κατά πλειοψηφία ενέκρινε το δημοτικό συμβούλιο την κυκλοφοριακή μελέτη για τη διαμόρφωση των οδών Ζάχου-Καραμπατζάκη ως μονοδρόμους ήπιας κυκλοφορίας.

 

Τη μελέτη δεν ψήφισαν η ΛΑΣ και ο ανεξάρτητος σύμβουλος Κώστας Γαργάλας, επισημαίνοντας ότι κατατέθηκε πολύ αργά και είναι ελλιπής, ενώ ξεκαθάρισε ότι και πληρέστατη να ήταν η μελέτη και πάλι δεν θα ενέκρινε «αυτό το έγκλημα εναντίον της πόλης».

 

Ο Κ. Γαργάλας επισήμανε ότι η μελέτη που απεστάλη στους δημοτικούς συμβούλους στις 5:15 μ.μ. σήμερα δεν περιλαμβάνει τεύχος φόρτου κυκλοφορίας, στοιχείο υδραυλικής μελέτης,  ενώ επισήμανε ότι διαχρονικά έχει αμφισβητήσει τη νομιμότητά της. Την χαρακτήρισε δε ως «δουλειά το ποδαριού».

 

Ο δήμαρχος Βόλου Αχ. Μπέος ζήτησε από τους υπηρεσιακούς παράγοντες να πάρουν το λόγο και να απαντήσουν στον κ. Γαργάλα για την πληρότητα της μελέτης, καθώς όπως είπε « ο κ. Γαργάλας τα ισοπεδώνει όλα. Σας προσβάλλει και πρέπει να απαντήσετε».

Ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Βιώσιμης Κινητικότητας Κώστας Καραγιάννης, τόνισε ότι η μελέτη είναι πλήρης. «Ο φάκελος περιγράφει περισσότερα από αυτά που λέτε. Είναι πάντα στη διάθεσή σας  η μελέτη, όπως και κάθε άλλη να τη μελετήσετε, ερχόμενος στην υπηρεσία. Φθάσαμε να χωροθετήσουμε την κάθε βίδα…»  είπε χαρακτηριστικά.

Τη στάση Γαργάλα επέκρινε και ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Γ. Μουλάς που του επισήμανε ότι όφειλε να ενημερωθεί από τις υπηρεσίες και «να μην πετάς εδώ κορώνες. Εκλέχθηκες για πρώτη φορά δημοτικός σύμβουλος και νομίζεις ότι τα ξέρεις όλα».

Ο Αχ. Μπέος τον ρώτησε αν θα ψήφιζε τη μελέτη, αν ερχόταν πλήρης σε άλλο  δημοτικό συμβούλιο και σημείωσε: “Θέλει να εξυπηρετήσει τους συντρόφους του ο κ. Γαργάλας. Θα φέρω και τον Σαλέα. Το μέλλον του Βόλου δεν θα το σταματήσετε 20 μπαχαλάκηδες”.  Ο Κ. Γαργάλας απάντησε: «Εγώ δεν μπορώ να συνεργήσω σε έγκλημα κατά της πόλης», προκαλώντας τα γέλια των συμβούλων στης πλειοψηφίας.

Η  μελέτη

Ο σχεδιασμός προβλέπει τη λειτουργία των δύο παρόχθιων ως ζεύγος μονοδρόμων ήπιας κυκλοφορίας. Η Ζάχου θα λειτουργεί ως άνοδος με την κίνηση των οχημάτων να γίνεται από τη Λαρίσης προς τον περιφερειακό και η Καραμπατζάκη ως κάθοδος, με τη φορά της κίνησης να γίνεται από τον περιφερειακό προς τη Λαρίσης.

Η μελέτη προβλέπει περιορισμό του πλάτους του οδοστρώματος στα 3,5 μέτρα στο σύνολο των 6χλμ. (τρία χιλιόμετρα η Ζάχου και τρία χιλιόμετρα η Καραμπατζάκη) προκειμένου να διασφαλίσει τη λειτουργία των δύο οδών ως ήπιας κυκλοφορίας.

Σε κάθε οδό θα διαμορφωθούν φαρδιά πεζοδρόμια και στις δύο πλευρές και προς τον χείμαρρο Κραυσίνδωνα και προς τις οικοδομές που θα κυμαίνονται ανά περίπτωση μεταξύ 2,5 και 3 μέτρων το κάθε ένα. Στα πεζοδρόμια θα γίνουν νέες φυτεύσεις, θα τοποθετηθούν παγκάκια και θα ενισχυθεί ο φωτισμός, ενώ προβλέπονται και εσοχές για θέσεις στάθμευσης. Θα διαμορφωθούν επίσης διαβάσεις για τους πεζούς.

Από την πλευρά του χειμάρρου θα διαμορφωθούν επίσης ποδηλατόδρομοι φάρδους 1,5 μέτρου τόσο στη Ζάχου, όσο και στην Καραμπατζάκη.

Τροποποιημένη μελέτη πράξης εφαρμογής στην Αγία Παρασκευή

Εν τω μεταξύ αρνητικά ψήφισε ο Απ. Νάνος στην παραλαβή των δύο πρώτων κεφαλαίων της μελέτης της πράξης εφαρμογής της συνοικίας Αγ. Παρασκευής από το .

Ο  επικεφαλής της ΛΑΣ είπε ότι με τον υπάρχοντα νόμο καταστρέφεται ο παραδοσιακός οικισμός ενώ η εισφορά σε γη εκκρεμεί αλλά και πάλι υπάρχουν προτα καθώς πολλά οικόπεδα έχουν κτιστεί, άλλα έχουν πουληθεί.

Ακόμη επισήμανε ότι είναι βασικό να προχωρήσει και το τρίτο κεφάλαιο της μελέτης που είναι απαραίτητο για την πράξη εφαρμογής και κατηγόρησε τη δημοτική αρχή για ολιγωρία.

Από την πλευρά του ο Κ. Γαργάλας ψήφισε θετικά, όμως  τόνισε  ότι  απαιτείται πολιτική βούληση για να λυθεί το θέμα. «Δεν αρκεί η σύνταξη του Γ' κεφαλαίου. Πρέπει να γίνει συμπληρωματική μελέτη βελτίωσης πολεοδομικού χάρτη, να τακτοποιηθούν και άλλα οικοδομικά τετράγωνα πέριξ του κοιμητηρίου. Επιπλέον δεν μπορεί μια πολεοδομική υπηρεσία να λειτουργήσει σε καθαρό περιβάλλον όταν υπάρχουν σε ένα οικοδομικό τετράγωνο τεθλασμένες και μη γραμμές. Πρέπει επιπλέον να ενταχθούν στο άρθρο 4315, δηλαδή στο να μην επιβαρυνθούν με εισφορά σε χρήματα οι κάτοικοι, γιατί η Αγία Παρασκευή ως οικισμός είναι ήδη δομημένος και ήδη υπάρχουν αθλητικές, εκπαιδευτικές και άλλες εγκαταστάσεις».

Να σημειωθεί ότι  ότι ο Βόλου παρέλαβε το καλοκαίρι του 2018 τις δύο κεφαλαίων της επικαιροποιημένης μελέτης, καθώς καλύφθηκε το 50% του προϋπολογισμού που ήταν 210.000 € και πρέπει να εγκριθεί από το Δημοτικό Συμβούλιο για να γίνει προκήρυξη της μελέτης ανασύστασης του Γ' κεφαλαίου. Είχε προηγηθεί απόφαση του Δ.Σ. το 2016 να μην ολοκληρωθεί το Γ' κεφάλαιο με τις προϊσχύουσες διατάξεις αλλά να ανασυνταχθεί το Γ' κεφάλαιο σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν. 4315/2014 και να την αναθέσει εκ νέου σε μελετητή, ώστε να ολοκληρωθεί με την εισήγηση της υπηρεσίας.

Μετά την αίτηση του αναδόχου στις 13-11-2018 η υπηρεσία εισηγούνταν την παραλαβή εργασιών των Α' και Β' κεφαλαίων, δηλαδή των οικοδομικών και ρυμοτομικών γραμμών και των υψομετρικών διαφορών, ώστε να προχωρήσει το Γ' κεφάλαιο της μελέτης.

Αρχικά, τον Ιούνιο του 2012 είχαν παραδοθεί από τους μελετητές οι πίνακες, τα διαγράμματα και τα ψηφιακά αρχεία της Π.Ε. Αγ. Παρασκευής και είχαν υποβληθεί 241 ενστάσεις κατοίκων που διαμαρτύρονταν για την εισφορά σε γη και χρήμα, ότι καταστρέφεται ο παραδοσιακός χαρακτήρας του οικισμού και σχεδιάζονταν μεγάλοι δρόμοι που δεν χρειάζεται η περιοχή.

[Fancy_Facebook_Comments language="el_GR"]
"Αλιεύοντας" την είδηση