Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » FEATURED » Με αποδοκιμασίες η υποδοχή του Νίκου Φίλη στο Βόλο
Με αποδοκιμασίες η υποδοχή του Νίκου Φίλη στο Βόλο

Με αποδοκιμασίες η υποδοχή του Νίκου Φίλη στο Βόλο

Με αποδοκιμασίες υποδέχθηκαν μέλη της EAAK Bόλου στον υπουργό Παιδείας Νίκο Φίλη, στο συγκρότημα Τσαλαπάτα στο συνέδριο με τίτλο «H Εκπαίδευση νεαρών παραβατών: Εμπειρίες, Προβλήματα και Προοπτικές» που διοργανώνει το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής (ΙΕΠ) σε συνεργασία με την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου, το Συνήγορο του Παιδιού, την ΕΠΑΝΟΔΟ (ΝΠΙΔ-Κέντρο Επανένταξης Αποφυλακιζομένων), τα Παιδαγωγικά Τμήματα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, την Περιφέρεια Θεσσαλίας και το παράρτημα στην Ελλάδα της European Prison Edcation Association (E.P.E.A. HELLAS) που ξεκίνησε σήμερα και θα ολοκληρωθεί μεθαύριο Κυριακή.

Αναφερόμενος στο συνέδριο ο κ. Φίλης είπε ότι πρόκειται για ένα θέμα που έχει μεγάλη εκπαιδευτική και κοινωνική σημασία. «Αφορά τα αθέατα παιδιά που έχουν στερηθεί την ελευθερία για συγκεκριμένα αδικήματα αλλά έχουν όλα τα άλλα δικαιώματα που πρέπει να ασκούν μεταξύ αυτών το δικαίωμα στη μόρφωση που θα τα βοηθήσει όταν βγουν από τη φυλακή να ακολουθήσουν ένα δρόμο υπέρ των ουσιαστικών συμφερόντων για τη ζωή τους».

Ο υπουργός επισκέφθηκε τα τρία Ιδρύματα και αναφέρθηκε στην εικόνα που αποκόμισε λέγοντας: «Οι καθηγητές, το εκπαιδευτικό προσωπικό δίνουν το καλύτερο εαυτό τους και η είναι στο πλευρό τους και ό,τι μας ζητήθηκε έχει ικανοποιηθεί, όπως ζητήματα για αξιοποίηση του ελεύθερου χρόνου των παιδιών μέσα στις φυλακές. Θα τα ικανοποιήσουμε».

Για το ενδεχόμενο να δούμε και σε άλλες σχολεία – λυκειακές τάξεις είπε ότι υπάρχει πρόγραμμα κι όλα αυτά τα εντάσσουμε σε ένα πρόγραμμα εθνικού διαλόγου για την παιδεία, δεν υπάρχουν προειλημμένες αποφάσεις ακόμη κι οι διαμαρτυρίες που ακούμε είναι στοιχείο διαλόγου.

Σχολιάζοντας τις διαμαρτυρίες ο Νικ. Φίλης είπε ότι αυτά τα ζητήματα έχουν λυθεί με τις σε πρώτο επίπεδο και κάθε μέρα κρίνονται πώς θα εφαρμοστούν υπέρ των πολλών κι όχι υπέρ των λίγων. Για το ασφαλιστικό θα έχουμε συζήτηση την Τρίτη στη Βουλή δεν υπάρχουν διαρροές.»

Ο βοηθός Συνήγορος του πολίτη για τα δικαιώματα του παιδιού Γιώργος Μόσχος είπε ότι το συνέδριο ενδιαφέρει πάρα πολύ γιατί ακουμπάει ένα πολύ ευαίσθητο κομμάτι της κοινωνίας, τους ανήλικους παραβάτες του νόμου, αλλά και για την οργάνωση της ς τόσο μέσα στους χώρους κράτησης όσο και έξω από αυτούς (Ίδρυμα Αγωγής κ.λπ.) και για τον ιδιαίτερα ευαίσθητα πληθυσμό παραβατών του νόμου ώστε να πάρουν την ορθή στήριξη από άποψη άσκησης δικαιώματος συμμετοχής στη κοινωνία. Ακόμη κι αν έχουν κάνει λάθος θέλουμε να δούμε τον δρόμο της αποκατάστασής τους.

Ο Συνήγορος του Παιδιού έχει επισκεφθεί πάρα πολλές φορές τις φυλακές και σύμφωνα με τον κ. Μόσχο πλέον δεν κρατούνται πολλοί ανήλικοι , αλλά όπως εξήγησε- το θέμα της εκπαίδευσής τους χρειάζεται βήματα βελτίωσης και για το λόγο αυτό υπάρχει συνεργασία με τους εμπλεκόμε φορείς ώστε η οργάνωση της ς να γίνεται με έναν κεντρικό και επωφελή για τους κρατουμέ τρόπο.

Ερωτηθείς για το πότε ξεκινά η παραβατικότητα στα παιδιά ο κ. Μόσχος διευκρίνισε ότι εμφανίζεται γύρω στα 13 έτη, αλλά σημείωσε ότι συμπεριφορές που μπορεί να οδηγήσουν τα παιδιά σε σύγκρουση με το νόμο υπάρχουν κι από το κι αυτά τα παιδιά πρέπει ν αντιμετωπίζονται σαν παιδιά σε κίνδυνο.

Ο ίδιος είπε ότι στη σημερινή εποχή τα παιδιά είναι πλημμυρισμένα από και συχνά η ακουμπάει κάποια και στην σχολική τους ζωή και για το λόγο αυτό πρέπει να υπάρχουν θεσμοί στήριξης των παιδιών.

filis1 (1)filis3 (2)

filis3 (1)

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση