Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » FEATURED » Με 154 «ναι» ψηφίστηκε ο προεκλογικός προϋπολογισμός
Με 154 «ναι» ψηφίστηκε ο προεκλογικός προϋπολογισμός

Με 154 «ναι» ψηφίστηκε ο προεκλογικός προϋπολογισμός

Υπερψηφίστηκε αργά σήμερα το βράδυ στη Βουλή ο Προϋπολογισμός για το έτος 2019: Είναι ο «πρώτος μεταμνημονιακός» σύμφωνα με τη συγκυβέρνηση, ο «τελευταίος των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ», όπως υποστηρίζει η αντιπολίτευση. Κατεγράφησαν 154 θετικές ψήφοι (προσμετρήθηκαν οι ψήφοι των Ι.Σαρίδη της Εν. Κεντρώων και της Αικατερίνης Παπακώστα) , ενώ τον καταψήφισαν 143 βουλευτές.

Το κλίμα που επικράτησε τόσο συνολικά κατά την πενθήμερη διαδικασία που προηγήθηκε, όσο και κατά την κορύφωσή της απόψε με τις των πολιτικών αρχηγών, ήρθε να επιβεβαιώσει ότι η επί του παρόντος άγνωστης διάρκειας προεκλογική περίοδος θα έχει χαρακτηριστικά σφοδρής σύγκρουσης, με έντονο το στοιχείο της «μονομαχίας» ανάμεσα στους Αλ. Τσίπρα και Κυρ. Μητσοτάκη.

Το διλημματικό πλαίσιο ετέθη κυρίως από τις των δύο πολιτικών αρχηγών: «Μιλάτε πάντα και σχεδιάζετε πολιτική, εξ ονόματος μιας μικρής μερίδας εχόντων σε αυτό τον τόπο», είπε μεταξύ άλλων ο κ. . «Το δικό μας συνεκτικό πρόγραμμα για την αναγέννηση της οικονομίας, είναι για μια νέα εποχή ευημερίας για τους πολλούς”, σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης.

Η κοινοβουλευτική διαδικασία «χρωματίστηκε» από στοιχεία όπως, όπως η κινητικότητα στο πολιτικό σκηνικό (ένταξη του κ. Θεοχάρη στην ΝΔ, διαφοροποίηση Ι.Σαρίδη από την Εν. Κεντρώων), ή και η υψηλότατων τόνων φραστική του κ. Μητσοτάκη με τον κ. Ν. Βούτση, καθώς ο πρόεδρος της ΝΔ κατηγόρησε τον Πρόεδρο της Βουλής ότι λειτουργεί μεροληπτικά υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ όταν διευθύνει συνεδριάσεις. Αφορμή στάθηκε το γεγονός ότι για πολλοστή φορά βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ θορυβούσαν την ώρα που στο βήμα του ομιλητή ήταν ο κ. Μητσοτάκης. «Αρκετά πια» είπε αγανακτισμένος ο κ. Μητσοτάκης.

«Αυτό τον αυταρχισμό αλλού, όχι στον Πρόεδρο της Βουλής» απάντησε ο κ. Βούτσης με τον πρόεδρο της ΝΔ να τον καλεί να κατεβάσει τον τόνο της φωνής του. «Αν δεν μπορείτε ή δεν θέλετε να επιβάλλετε την τάξη, κατεβείτε από την έδρα», σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης. Με σκληρούς χαρακτηρισμούς σε βάρος του προέδρου της ΝΔ σχολίασε αμέσως μετά την αντίδραση του κ. Μητσοτάκη ο .

Κυρ. Μητσοτάκης: Καταψηφίζουμε τον προϋπολογισμό και την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ

«Καταψηφίζουμε τον προϋπολογισμό και την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ για ό,τι αυτοί συμβολίζουν, τον λαϊκισμό, τη δημαγωγία, την πολιτική χωρίς αρχές, μαζί με την συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων» δήλωσε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ξεκινώντας την ομιλία του στα πλαίσια της συζήτησης στη Βουλή για τον Προϋπολογισμό του 2019

«Ο κύκλος της κρίσης θα έπρεπε να κλείσει πριν τέσσερα χρόνια αν εσείς κ.Τσίπρα δεν προκαλούσατε εκλογές με την συνδρομή του κύριου Κου και της Χρυσής Αυγής» είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Η δεν πήρε ούτε ένα ευρώ από το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης που το είχε ανάγκη. Διαλύσατε την μεσαία τάξη» κατηγόρησε την κυβέρνηση και συνέχισε: «Το 2015 η χώρα διχάστηκε σένα δημοψήφισμα παρωδία και έχασε τις τράπεζές της».

«Η χώρα μας τώρα καλείται να καλύψει τις ανάγκες της με δανεισμό από τις διεθνείς αγορές. Αυτό που παρέμεινε είναι η εποπτεία την οποία καμιά άλλη χώρα δεν την έχει» είπε ο Κυρ. Μητσοτάκης.

«Η χθεσινή τρομοκρατική επίθεση κατά του ΣΚΑΙ και της Καθημερινής είναι ένα ακόμα αποτέλεσμα της στρατηγικής της έντασης που ακολουθείτε από όταν ήσασταν ακόμα αντιπολίτευση» κατηγόρησε την κυβέρνηση ο αρχηγός της ΝΔ και τόνισε ότι « όσο ανοιχτή είναι η δημοκρατία μας σε διαφορετικές απόψεις τόσο αμείλικτη θα είναι με εκείνους που θα θελήσουν να την φιμώσουν με βία».

Ηχηρή διαφοροποίηση Κοτζιά: «Ναι» στον προϋπολογισμό, όχι στις απόρρητες των υπουργείων

«Όπως έχω δηλώσει, ψηφίζω σε όλα “ναι” στον προϋπολογισμό, εκτός από τις απόρρητες που δεν περνάνε από τη Βουλή. Έχω ζητήσει από την κυβέρνηση να υιοθετήσει τη θέση, όπως οι απόρρητες δαπάνες του υπουργείου Εξωτερικών, περνάνε από τη Βουλή, να περνάνε όλες από τη Βουλή», δήλωσε κατά την ψηφοφορία του προϋπολογισμού ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς.

Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Κοτζιάς είχε παραιτηθεί από υπ. Εξωτερικών τον περασμένο Οκτωβριο ότι αισθάνθηκε θιγμένος από τις επιθέσεις του Πάνου Καμμένου στο συμβούλιο για τα «μυστικά κονδύλια», καθώς ο υπουργός Άμυνας είχε αφήσει αιχμές για κακοδιαχείριση.

Συνεργάτες του υπουργού Εξωτερικών ανέφεραν τότε στην Καθημερινή ότι ο κ. Κοτζιάς «εθίγη τρομερά από τις επιθέσεις του Πάνου Καμμένου, ότι είναι άνθρωπος του Σόρος και ότι «βουτάει» από κονδύλια» καθώς και άλλες παρόμοιου χαρακτήρα επιθέσεις.

Συνεδρίαση Υπουργικού Συμβουλίου

Υπό την Προεδρία του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, θα συνεδριάσει αύριο, Τετάρτη 19 Δεκεμβρίου, το Υπουργικό Συμβούλιο.

Η συνεδρίαση θα πραγματοποιηθεί στις 11:00, στη Βουλή.

Πηγή: kathimerini.gr
PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση