Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΕΛΛΑΔΑ » ΠΟΛΙΤΙΚΗ » Με 153 βουλευτές η συγκυβέρνηση
Με 153 βουλευτές η συγκυβέρνηση

Με 153 βουλευτές η συγκυβέρνηση

Αποδυναμωμένη εξέρχεται η κυβέρνηση από την πρώτη σοβαρή κοινοβουλευτική δοκιμασία υλοποίησης της συμφωνίας με τους εταίρους, καθώς χθες, στην των προαπαιτουμένων για την εκταμίευση των 10 + 2 δισ., απώλεσε δύο και, πλέον, η πλειοψηφία της περιορίζεται στις 153 έδρες.

Είχε προηγηθεί η παραίτηση του κ. αβριήλ Σακελλαρίδη, ο οποίος, ωστόσο, παρέδωσε την έδρα του και αντικαταστάθηκε από τον κ. Χριστόφορο Βερναρδάκη. Ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, αμέσως μετά την ολοκλήρωση της ς προχώρησε στη διαγραφή από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του , του Στάθη Παναγούλη, που απείχε από την ψηφοφορία, ενώ o κυβερνητικός εταίρος του, Πάνος Καμμένος, διέγραψε από την Κ. Ο. των ΑΕΛ τον ίκο Νικολόπουλο, ο οποίος καταψήφισε το νομοσχέδιο.

Συνολικά, επί της αρχής, το νομοσχέδιο έλαβε 153 ψήφους υπέρ και 137 κατά.

Η κυβερνητική ηγεσία είχε φροντίσει να διαμηνύσει προς τους έχοντες ενδοιασμούς και δεύτερες σκέψεις βουλευτές ότι η διαγραφή θα είναι μονόδρομος για όποιον καταψηφίσει το νομοσχέδιο. Με τις χθεσινές κινήσεις του, ο κ. Τσίπρας σηματοδότησε αλλαγή πορείας στη διαχείριση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του, καθιστώντας σαφές ότι δεν θα γίνουν ανεκτές οποιεσδήποτε αποκλίσεις από τις κεντρικές κυβερνητικές επιλογές. Πρόκειται για κομβική αλλαγή στρατηγικής σε σχέση με τη στάση που είχε τηρήσει έναντι των διαφοροποιήσεων κατά την πρώτη κυβερνητική του θητεία. Το μήνυμα της «μηδενικής ανοχής» εκπέμπεται, βεβαίως, εν όψει της εξαιρετικά δύσκολης συνέχειας και των επόμενων κρίσιμων ψηφοφοριών.

Η κυβέρνηση έχει μπροστά της τον σκόπελο του ασφαλιστικού, που θα θέσει σε δοκιμασία τη συνοχή της και την ψαλιδισμένη, πλέον, πλειοψηφία της και οποιαδήποτε απώλεια εφεξής προσλαμβάνει δραματικό χαρακτήρα. Ο κ. Τσίπρας, ως εκ τούτου, χαράσσει τη στρατηγική του και κινείται με όρους επιβίωσης της κυβέρνησής του και, πιθανόν, του ιδίου ως πρωθυπουργού. Σε κάθε περίπτωση, δεν πρωτοτυπεί, βαδίζοντας στα βήματα των προκατόχων του όσον αφορά την αντιμετώπιση των διαφωνούντων. Το επιχείρημα του Μαξίμου για την αλλαγή στάσης είναι ότι η προηγούμενη κυβέρνηση πέρασε από μια μεγάλη πολιτική στροφή, για την οποία πολλοί δεν ήταν προετοιμασμένοι, αλλά όσοι επέλεξαν να είναι βουλευτές αυτή τη φορά γνώριζαν ότι δέσμευση της κυβέρνησης είναι η υλοποίηση της συμφωνίας.

Η αρχή των χθεσινών δραματικών εξελίξεων έγινε με τηλεφωνική επικοινωνία του πρωθυπουργού με τον κ. Σακελλαρίδη, από τον οποίο ζήτησε την παραίτησή του. Ο κ. Σακελλαρίδης, εν όψει της χθεσινής κρίσιμης ψηφοφορίας, άφηνε να εννοηθεί ότι θα απέχει. Ο κ. Τσίπρας είχε συνομιλήσει μαζί του πριν μεταβεί στην , την περασμένη Τρίτη, είχε ακούσει τον προβληματισμό του κ. Σακελλαρίδη, αλλά όταν η συνομιλία ολοκληρώθηκε, ο πρωθυπουργός φέρεται να έμεινε με την εντύπωση ότι είχε καταφέρει να τον μεταπείσει.

Ωστόσο, ο κ. Σακελλαρίδης καησε κοινωνούς των προβληματισμών και των προθέσεών του τον πρόεδρο της Βουλής, Νίκο Βούτση, τον υπουργό Οικονομικών και μέλος μαζί με τον κ. Σακελλαρίδη της «κίνησης των 53», Ευκλείδη Τσακαλώτο, τη γραμματέα της Κ.Ο. Αφροδίτη Θεοπεφτάτου, κανείς από τους οποίους δεν κατάφερε να τον μεταπείσει.

Επιστρέφοντας από την Αγκυρα στην , ο πρωθυπουργός διαπίστωσε ότι το θέμα δεν είχε λυθεί και, καθώς εκτιμήθηκε ότι η κυβέρνηση πολιτικά θα είχε μεγαλύτερο πρόβλημα από την απουσία του κ. Σακελλαρίδη από την κρίσιμη ψηφοφορία, αποφασίσθηκε να ζητηθεί η παραίτησή του.

Πηγή: kathimerini.gr

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση